Neuronul-este unitatea morfofunctionala a sistemului nervos, este o celula de forma stelata, piramidala, rotunda, ovalara, avand una, doua sau mai multe prelungiri: neuroni unipolari, pseudounipolari, bipolari si multipolari.
Alcatuirea neuronului
- Corpul celular formeaza substanta cenusie din nevrax si ganglionii somatici si vegetativi extranevraxiali. El este delimitat de o membrana lipoproteica, neurilema, are citoplasma-neuroplasma, ce contine organite citoplasmatice si un nucleu, obisnuit central, cu unul sau mai multi nucleoni. Unele organite celulare (mitocondrii, complex Golgi, reticul endoplasmatic, lizozomi) sunt prezente si in alte celule, iar altele sunt specifice neuronului-corpusculii Nissl si neurofibrinele. Corpusculii Nissl (corpi tigroizi) sunt constituiti din mase dense de reticul endoplasmatic rugos, la nivelul carora au loc sintezele proteice neuronale. Neurofibrinele apar ca o retea omogena de fibre care traverseaza intreaga neuroplasma; au rol in transportul substantelor si de sustinere.
- Prelungirile neuronale sunt dendritele si axonul.
- Dendritele sunt prelungiri citoplasmatice extrem de ramificate,continand neurofibrile si corpi Nissl spre baza lor. Ele conduc influxul nervos centripet (aferent).
- Axonul este o prelungire unica, lunga, alcatuit din axoplasma, in care se gasesc neurofibrile, mitocondrii si lizozomi, si este delimitat de o membrana, axolema, continuarea neurilemei. Axonul se ramifica in portiunea terminala, ultimile ramificatii fiind butonate (butoni terminali). Acestia contin, in afara de neurofibrile, numeroase mitocondrii, precum si vezicule in care este stocata o subsanta (mediator chimic) prin care impulsul nervos este transmis altui neuron la nivelul sinapsei interneuronale, axonii conducand impulsul nervos centrifig (eferent). Fibra axonica este acoperita de mai multe teci: teaca Scwann, teaca Henle.