Înca din anii de razboi ideile federaliste s-au raspândit în marea parte a miscarilor de rezistenta nationale. Guvernele tarilor ocupate, refugiate la Londra s-au preocupat de organizarea viitoare, politica si economica a continentului care urma sa permita reconcilierea popoarelor si reconstruire economiilor.
Însa unicul proiect care s-a materializat a fost crearea Benelux-ului (1944). În octombrie 1942 într-o noua Anglie devenita pol al Europei libere W. CHURCHILL i-a adresat lui Anthony Eden un memorandum asupra Statelor Unite ale Europei.
Odata reinstaurata pacea dupa al doilea razboi mondial W. Churchill revine asupra acestei idei cu prilejul conferintei care a avut loc la data de 19.09.1946 la Universitatea din Zurich.
În aceasta conferinta W. Churchill a preconizat crearea Statelor Unite ale Europei cu dorinta de a “reconstitui familia europeana si de a-i oferi o structura care sa-i permita sa traiasca si sa se dezvolte în pace, în securitate si libertate”.
Dar chiar prin rostirea acestei cuvântari se confirma deja schisma dintre marii învingatori precum si divizarea lumii pe care aceasta o va provoca: din “familia europeana” mentionata de W. Churchill vor face parte numai popoarele din vestul continentului, marile regasiri ale “familiei europene” având loc abia 45 ani mai târziu la momentul caderii Zidului Berlinului, moment care a marcat prabusirea sistemului comunist.