Unele substante care contin în molecule o grupare polara, diferita de gruparea carboxil, fixata la catena unei hidrocarburi, manifesta proprietati analoge sapunurilor si se numesc detergenti (de la latinescul detergere, spalare).
În vopsitoria textila se utilizeaza ca agenti de udare si emulgatori la pregatirea fibrelor pentru colorare saruri ale acizilor sulfooleic si sulforicinoleic. Astfel de agenti de spalare se numesc detergenti. Denumirea lor mai corecta ar fi de agenti de activitate superficiala si sunt de trei feluri: anionici, cationici si neionici.
Detergentii anionici contin gruparea polara SO si se utilizeaza în solutii acide sau în apa dura, deoarece sulfonatii de calciu si magneziu formati sunt solubili în apa. Un exemplu de detergent anionic este sarea de sodiu a acidului etensulfonic, CH2 = CH- SO3Na. Astfel de acizi sulfonici se numesc mersoli si sarurile lor de sodiu mersolati.
Spre deosebire de sapunuri si de detergentii anionici care contin o grupare polara anionica, în detergentii cationici se afla catene lungi cu grupari cuaternare de amoniu, încarcate cu sarcini electronice pozitive ca, de exemplu, zephirolul:
CH3 R – N+ – CH3 Cl-CH2 – C6H5
Si fixanolul:
R – N+ Cl-
Detergentii cationici se numesc si sapunuri inverse sau agenti cation-activi. Astfel de sapunuri sunt dezinfectante foarte puternice, deoarece floculeaza proteinele (electronegativitate) din microbi.
Detergentii neionici contin o grupare polara neionica, alcatuita din mai multi atomi de oxigen eterici si un hidroxil alcoolic marginal. De exemplu:
R – O – (CH2 – CH2 – O)x – … – CH2 – CH2 – OH
În care x 10.
Bibliografie: “Chimie pentru admiterea în facultate”, editura ALBATROS, 1973,
prof. Dr. doc. Constantin Rabega, lector dr. Maria Rabega
Autor: Sergiu Ion