Comunicaţia poate îmbrăca multe forme: audio, vizuală, scrisă, electronică şi putem spune că prin telefon, calculatoare şi televiziune, “comunicaţiile fac lumea să se învârtească”. Tehnologia de comunicaţie Blutooth este o astfel de formă de comunicaţie electronică.
Comunicaţii pe fir şi comunicaţii fără fir
O mare cantitate de informaţie circulă prin intermediul reţelelor ce folosesc ca mediu de transmisiune firele fizice, cablurile, de exemplu: reţele telefonice, sisteme pe cablu coaxial, LAN-uri (reţele locale), chiar şi unele părţi din Internet. Multe televiziuni sunt conectate la sisteme de cablu, majoritatea reţelelor de calculatoare sunt conectate la liniile telefonice sau reţele pe cablu, aşa cum e cazul reţelelor Ethenet şi chiar şi telefonia mobilă şi cea cordless se bazează tot pe sisteme de telefonie terestre legate prin fire, prin intermediul cărora apelurile sunt transportate şi dirijate spre destinaţie. Comunicaţia fără fir nu este însă un concept nou. Două exemple binecunoscute de comunicaţie fără fir sunt radiodifuziunea şi difuziunea TV. Alte exemple include sateliţii, telefoane cordless şi celulare, televiziuni controlate de la distanţă, dispozitive de deschidere a uşilor de la garaje, incuietori pentru uşile automobilelor,etc. Alături de mediul radio, comunicaţia în unele dintre exemplele acestea se mai poate face printr-o altă metodă la fel de cunoscută: în infraroşu (adică dincolo de spectrul vizibil)
În tehnologia Bluetooth comunicaţia se face în radiofrecvenţă, folosind unde radio, aşa cum se procedează în cazul radiodifuziunii.
Comunicaţii de radiofrecvenţă – RF
Tehnologiile RF implică flosirea de transmiţătoare şi receptoare care produc şi respectiv primesc unde radio cu frecvenţe într-un anumit domeniu. Puterea transmiţătorului şi sensibilitatea receptorului furnizează informaţii despre distanţa pe care se face comunicaţia. Astfel, o putere mare a transmiţătorului este necesară atunci când comunicaţia se face pe distanţe mari, aşa cum e cazul difuzării posturilor TV. Comunicaţiile pe distanţe scurte necesită o putere mult mai mică a emiţătorului, astfel că tehnologiile proiectate pentru comunicaţii pe doar câţiva metri pot fi implementate în dispozitive mici, moble, alimentate cu baterii.