In Romania la ora actuala o mare parte a reprezentantilor puterii politice profita de pozitia lor si incurajeaza practici “mai putin ortodoxe”. In orice democratie (chiar a tarilor cu practica indelungata in acest domeniu) se vor gasi persoane influente care sa-si creeze anumite avantaje. Problema este ca ele sa fie in numar restrans si nu de ordin major (ceea ce nu este cazul in Romania).
Exemple de astfel de practici pot fi:
1. CLIENTELISMUL POLITIC
Se explica prin aceea ca, persoanele care au contribuit (intr-un fel sau altul) la alegeri, vor fi promovate in anumite functii dupa aceast criteriu si nu dupa competenta lor in domeniu.
Variantele mai grave ale acestui procedeu le putem observa atunci cand se creeaza unele functii publice (pentru a recompensa persoanele respective si nu pentru ca ar fi necesar), sau se desfiinteaza altele (pentru a scapa de functionarii incomozi).
Prin legea functionarului public, votata de curand, se incearca permanentizarea in post a acestuia, evitarea schimbarii lui odata cu venirea unui nou guvern. Totusi si aceasta masura poate fi privita cu o oarecare suspiciune, deoarece actuala conducere are deja functionari publici in posturile cheie, prin votarea legii nefacand altceva decat sa evite schimbarea acestora la viitoarele alegeri (in cazul in care le va pierde).
2. POITICIANISM
Politicianismul este un comportament bazat pe practici imorale, pe inselatorii.
Astfel anumiti lideri polititci profita de pozitia lor pentru a-si realiza intersele personale.
3. DEMAGOGIA
Reprezinta o flatare a sentimentelor, a starii de spirit a oamenilor. Se materializeaza in promisiuni false cu scopul de a obtine avantaje politice (practicata de majoritatea partidelor romanesti, in preajma alegerilor in special, pentru a avea castig electoral).
4. DIVERSIUNEA POLITICA
Reprezinta distragerea atentiei oamenilor de la anumite probleme majore spre altele mai putin spinoase si care nu tin de domeniul economic.
Aceasta practica a fost folosita de multe ori de catre puterea politica din Romania. Un exemplu elocvent este invrajbirea intre grupurile etnice si populatia majoritara (luptele care au avut loc la Targu Mures).
5. OPORTUNISMUL
Oportunismul este un comportament schimbator, oscilant in functie de anumite circumstante (schimbari de regim de exemplu).
Multi politicieni romani obisnuiesc sa treaca de la un partid la altul, functie de cine este la guvernare sau cine detine procentele cele mai multe.
6. MANIPULAREA POLITICA
Este cea mai grava forma si reprezinta inducerea in eroare, dirijarea comportamentului oamenilor. Aceasta deoarece manipularea politica lasa impresia ca actionezi (ca individ, persoana publica) conform propriei vointe.
Se realizeaza prin intermediul articolelor din ziare, prin intermediul emisiunilor televizate sau chiar prin discursul liderilor. Aceasta practica este des practicata in occident si in SUA, tinand mai ales de impunerea alegatorului a unui anumit comportament electoral.
Prin astfel de practici unele partide dezorienteaza si inseala masele, le influenteaza si le folosesc pentru scopul lor.
Unul dintre scopurile partidelor este evident castigarea electoratului, dar acest lucru nu trebuie facut decat in conditiile respectarii legii. Orice partid isi produce electoratul. “Partidele care nu au puterea aceasta, nu au nici o putere si deci nu vor avea nici o putere politica”. (1)
Alegerea prin vot universal creeaza impresia naiva a alegatorilor ca odata ce participa la desemnarea deputatilor, acestia le vor reprezenta vointa in Parlament. De fapt singurul lor mijloc de control este sanctiunea nonalegerii la viitorul scrutin electoral. Tocmai din aceasta cauza Parlamentul (puterea legislativa), Guvernul (puterea executiva) si puterea jurisdictionara au puteri egale, se controleaza reciproc, coopereaza in vederea prevenirii nerespectarii legii (conform principiului separatiei puterilor in stat).
W. Churchil spunea ca, “democratia reprezentativa este cel mai prost
regim, exceptandu-le pe toate celelalte “.
(1) ” Gradina deliciilor Democratiei “, Philippe Braud