In domeniul prelucrarilor cu fascicule dirijate, instalatiile sunt in general concepute si realizate corespunzator tipului de prelucrare care urmeaza a fi efectuata si, ca o consecinta, gradul de universalitate al acestor tipuri de instalatii este relativ redus.
La ora actuala insa, numarul de astfel de instalatii – desi specializate – a crescut vertiginos odata cu dezvoltarea unor ramuri ale tehnicii, cum sunt:microelectronica, mecanica fina, astronautica, tehinca nucleara etc., care impun folosirea pe scara larga a acestor electrotehnologii.
Astazi, aceste tipuri de instalatii sunt produse de o serie intreaga de firme din S.U.A., U.R.S.S., Canada, Franta, Japonia etc.
La noi in tara, primele, primele instalatii de prelucrare cu fascicule dirijate au fost realizate la I.F.A. Bucuresti, I.C.T.C.M. Bucuresti si I.S.I.M. Timisoara.
Bazele acestei fabricatii proprii de instalatii de prelucrare cu fascicule dirijate au fost determinate si s-au sprijinit pe cercetariile teoretice si experimentale efectuate in cadrul institutelor noastre de specialitate, in institutele de invatamant superior, ca o necesitate stringenta a dezvoltarii industriei constructoare de masini la noi in tara.
Astfel, la ora actuala, pentru satisfacere cerintelor industriei in domeniul prelucrarilor, la Institutul de Fizica si Tehnologia Aparatelor cu Radiatii Bucuresti, se produc in mod curent numeroase tipuri de unitati laser, dintre care se impun a fi amintite 9:
Laser cu CO2 inchis, model LIR 16, cu emisie in infrarosu pe lungimea de unda de 10,6 microm si putere emisa de 3-5 W;
Laser cu CO2 inchis, cu puterea de iesire de 25-30 W, utilizabil in special la taierea placutelor caramice in industria electronica, la taierea materialelor textile precum si la prelucrarea materialelor plastice;
Laser cu CO2 inchis, cu puterea de iesire de 100 W, cu domenii de utilizare in special la taierea materialelor plastice, textile, lemnoase si refractare;
Laser CO2 cu transport de gaz si puterea de iesire de 600 W, utilizat la taierea diferitelor materiale metalice si nemetalice, la sudura unor piese din otel, precum si la tratamente termice de durificare;
Laser Co2 cu transport de gaz de putere emisa 1…2 kW utilizat la operatii de taiere, sudura, tratament termic;
Instalatii de microprelucrari cu laser cu sticla dopata cu neodim – NEODIM 15, utilizata la prelucrarea unor microorificii cu diametrul de 0,2…0,8 mm si lungimi de 0,2-3 mm in piese (lagare, filiere de tragere etc.) confectionate din materiale dure si extradure (rubin, carburi metalice, diamant etc.).
Trebuie mentionat ca, in afara instalatiilor laser de prelucrare amintite, la I.F.A. se produc si alte tipuri de instalatii in cele diverse domenii de utilizare (interferometrie, comunicatii optice, spectroscopie, alinieri, masuratori etc.).
De asmenea la I.F.A. Bucuresti in colaborare cu I.S.I.M. Timisoara, s-au realizat instalatii de prelucrare cu fascicule de electroni destinate in special sudarii diferitelor materiale. O astfel de instalatie standard de sudare are urmatoarele caracteristici principale [5]:
constructia tunului electronic: tip dioda;
tensiunea maxima de accelerare: 60 kV;
puterea: 12 kW;
dimensiunile camerei de sudare: 1200x600x600 mm;
vidul in camera de sudare: 10 la puterea -5 torr.
Informatiile aflate in aceasta prezentare sunt culese din cartea “Prelucrari cu fascicule dirijate” scrise de Niculae-Ion Marinescu si din revista”Arborele Lumii”.
Referat virtual realizat de Muntean Alexandru.