Produsele realizate în procesul de fabricatie trebuie sa ajunga la beneficiarul lor, la cel pentru care au fost realizate. Acest transfer din momentul productiei pâna la cel al consumului se realizeaza prin intermediul pietei si al canalelor de distributie.
Într-o economie de piata, reteaua comerciala constituie o veriga importanta în viata oricarei ativitati legate de comert deoarece aceasta leaga productia cu consumul. Cu alte cuvinte, reteaua comerciala leaga, în timp si spatiu, producatorii si consumatorii.
Totodata, abordând activitatea fiecarei întreprinderi producatoare într-o optica noua, prin prisma economiei de piata, reteaua comerciala apare ca indispensabila, asigurând drumul optim al produselor întreprinderii spre locurile unde acestea întâlnesc cererea.
Într-un sens general, privit din punct de vedere macroeconomic, reteaua comerciala cuprinde toate activitatile care permit trecerea unor bunuri materiale si imateriale de la un agent economic producator la alti agenti economici utilizatori sau la consumatorul final; iar într-un sens particular, al exploatarii economice la nivelul unei întreprinderi, reteaua comerciala trebuie sa cuprinda activitati speciale de marketing, legate de transerul bunurilor.