Psiholog dr. Traian MANEA, psiholog drd. Doina TRANDAFIR
REZUMAT
Lucrarea analizeaza stadiul cercetarii privind loialitatea. Întelegerea motivelor care determina loialitatea pentru serviciul oferit a devenit un subiect important de cercetare. Discutia se concentreaza asupra mecanismelor psihologice si a factorilor care influenteaza manifestarile comportamentale ale loialitatii.
Definitiile oferite loialitatii de diverse dictionare accentueaza supunerea credincioasa fata de un suveran, guvern, persoana, cauza, ideal sau obicei; aderenta la o unitate sociala; membru devotat al unui grup; adeziunea la normele unui grup etc.
Scopul lucrarii este analiza oportunitatii elaborarii unei metode pentru evaluarea loialitatii.
Cuvinte cheie: loialitate, angajament, trasatura, efecte, metoda.
Introducere
Loialitatea semnifica devotamentul, sentimentul de atasament al unui individ pentru un obiect, persoana, grup de persoane, un ideal, o datorie, o obligatie, sau o cauza etc. Se exprima atât în gândire cât si în actiune si tinde spre identificarea intereselor persoanei cu acelea ale obiectului.
În literatura sunt înregistrate notiuni sinonime cum sunt: credincios, fidel, dependent, devotat, onest, stabil, constant, supus, atasat, pasionat, entuziast, responsabil, constiincios, perseverent, altruist, cooperant, sincer, cinstit, hotarât, activ, curajos etc.
Aspectul negativ al loialitatii sunt considerate minciuna, tradarea, fanatismul, obedienta.
Principalele consecinte (efectele pozitive) ale manifestarii loialitatii sunt: productivitate, eficienta, calitate a muncii, succesul grupului, stabilitatea la locul de munca, bunastarea si coeziunea grupului.
Sunt descrise mai multe tipuri de loialitate. Dupa obiectul loialitatii sunt diferentiate urmatoarele tipuri: pentru patrie, pentru natiune, pentru politica, pentru familie, pentru profesie, pentru grupul de munca, pentru unitate, pentru obiecte, idei, produse, persoane etc. În literatura sunt descrise, de asemenea, loialitatea emotionala, cognitiva, comportamentala.
Caracteristicile frecvent înregistrate ale angajatului loial sunt: dispus pentru efort continuu în munca; interactiune, cooperare în grup; dependenta; stabilitate; responsabilitate; identificare cu grupul, interiorizarea normelor, scopurilor, politicii; interes pentru dezvoltarea si ridicarea statului grupului; interesul propriu subordonat celui al grupului; orientat spre ajutorare, securitate; anxios, suspicios.
Structura loialitatii este constituita din urmatoarele componente:
– nivelul afectiv (manifestarea de emotii, sentimente);
– nivelul cognitiv (analiza obligatiilor, echitatii conform raportului dintre costuri si beneficii);
– atitudini, credinte (atasamentul fata de profesie, norme, grup, unitate, schimbari);
– comportament (manifestarea de actiuni congruente).
Expresii ale manifestarii loialitatii: contribuitorii înalti care manifesta stabilitate în grup; contribuitorii slabi care manifesta tendinta de a parasi grupul.
Alternative ale parasirii grupului: aprobarea grupului ca un membru sa plece din grup în interesul si bunastarea acestuia
Factorii dezvoltarii loialitatii evidentiati de diferite cercetari sunt:
– concordanta dintre exigentele sarcinii si posibilitati;
– educatia;
– identificarea cu scopurile si normele grupului;
– motivatia intrinseca si satisfactia în munca;
– stabilitatea profesionala, autonomie si provocare;
– relatii profesionale adecvate;
– conditiile bune de munca;
– oportunitati de dezvoltare;
– feedback si echitate.
În procesul de dezvoltare al loialitatii sunt descrise mai multe stadii:
– pre-relatia (cunoasterea), informarea, evaluarea continutului relatiilor ce se vor dezvolta;
– expansiunea (dezvoltarea) bazata pe reciprocitate între procesul de învatare si cel de investitie;
– angajamentul (efort, stabilitate), dorinta de a mentine relatia;
– institutionalizarea si adoptarea schimbarii;
– dizolvarea relatiei (decizie unilaterala).
Loialitatea angajatului se realizeaza dificil, astfel ca pentru aceasta se impun preocupari speciale. Principalele stimulente ale dezvoltarii si mentinerii loialitatii sunt: echitate în evaluarea efortului si câstig; bonusuri, compensari: financiare, alte facilitati; promovarea ierarhica; aprecierea; acordarea de diplome, diverse titluri onorifice; acordarea de diverse distinctii – uniforma, insigne etc.
Este subliniat faptul ca un cost de 5% pentru dezvoltarea loialitatii, produce un beneficiu de 55%.
În dezvoltarea si mentinerea loialitatii un rol principal îl are managementul unitatii: preocupari pentru echitate, conditiilor adecvate de munca; grija pentru realizarea nevoilor, aprecierea si asigurarea sentimentului de realizare profesionala.
Cercetarile arata ca exista o relatie strânsa si directa între loialitatea angajatului si aceea manifestata de unitate fata de angajat.
Literatura evidentiaza caracterul dual al manifestarii loialitatii. Acesta este determinat de obligatiile simultane specifice diferitelor domenii profesionale. De exemplu, medicul are responsabilitati fata de îngrijirea pacientului, de drepturile lui, dar si de aparare a intereselor unitatii, agentiilor de asigurari, a comunitatii, responsabilitati fata de membri familiei.
De asemenea este evidentiata posibilitatea manifestarii conflictului de loialitate între angajat si unitate.
Stadiul cercetarii loialitatii
Sunt preocupari scazute privind analiza si evaluarea acestei caracteristici. Cercetari frecvente sunt înregistrate în anumite domenii sociale, cum sunt marketing-ul, finante. Aceste cercetari vizeaza analiza comportamentului clientului, cumparatorului. În ultimii ani se acorda importanta analizei caracteristicii si în domeniul profesional vizând aspecte legate de eficienta financiara a activitatilor. Ne vom referi, mai jos, la unele dintre datele cercetarilor întreprinse.
Analiza frecventei de manifestare a loialitatii angajatilor din diferite domenii de activitate evidentiaza urmatoarele: 40 % în domeniul de asigurari; 33% în domeniul financiar; 24 % în comunicatii; 20 % în domeniul tehnologic.
Analiza frecventei angajatilor neproductivi din anumite domenii de activitate evidentiaza urmatoarea situatie: 43% în tehnologie; 42 % în domeniul manufacturier; 38% în sanatate; 38% în guvern; 36% în asigurari.
Masurarea loialitatii
Evaluarea loialitatii este realizata atât la începutul învatarii carierei, cât si în timpul desfasurarii activitatii.
Se acorda importanta în evaluarea factorilor: angajamentul, motivatia intrinseca, motivatia de afiliatie, predispozitia, similaritatea, satisfactia, valorilor.
Metodele folosite pentru evaluarea loialitatii sunt chestionarul si interviul.
Autorii evidentiaza faptul ca evaluarea fidelitatii este dificil de realizat.
Pentru evaluarea loialitatii la personalul aeronavigant am realizat un chestionar care vizeaza: tipurile de manifestare ale loialitatii (familie, profesie, unitate); factorii care pot duce la manifestarea si dezvoltarea loialitatii; valorile importante manifestate fata de profesie, unitate. În prezent, cercetarea chestionarului realizat se afla în desfasurare.
Concluzii
Loialitatea semnifica devotamentul, sentimentul de atasament al unui individ pentru un obiect, persoana, grup de persoane, un ideal, o datorie, o obligatie, sau o cauza etc. Se exprima atât în gândire cât si în actiune si tinde spre identificarea intereselor persoanei cu acelea ale obiectului.
Principalele consecinte (efectele pozitive) ale manifestarii loialitatii sunt: productivitate, eficienta, calitate a muncii, succesul grupului, stabilitatea la locul de munca, bunastarea si coeziunea grupului.
Caracteristicile frecvent înregistrate ale angajatului loial sunt: dispus pentru efort continuu în munca; interactiune, cooperare în grup; dependenta; stabilitate; responsabilitate; identificare cu grupul, interiorizarea normelor, scopurilor; interes pentru dezvoltarea si ridicarea statului grupului; interesul propriu subordonat celui al grupului; orientat spre ajutorare, securitate.
Sunt preocupari scazute privind analiza si evaluarea loialitatii profesionale.
* Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala, Bucuresti