În afara de rolul lor în formarea proteinelor , anumiti aminoacizi îndeplinesc în organismul animal unele functiuni fiziologice specifice sau sunt precursori ai unor compusi cu rol esential în functionarea organismului. Glicocolul este precursor al sarcosinei (N-metilglicocol) si al creatinei (guanidino-sarcosina) , care sub forma fosfatului , fosfocreatina sau acidului creatinfosforic , constituie rezerve de energie ale organismului.

Acizii asparagic si glutamic iau parte la reactiile de transaminare .
Ornitina si arginina (guanidino-ornitina) au un rol important în eliminarea amoniacului provenit prin degradarea aminoacizilor , sub forma de uree în organismul animal .
Sinteza ureei are loc în ficat . Ornitina fixeaza NH3 si CO2 , enzimatic , dând citrulina care cu o noua molecula de NH3 trece în arginina. Arginina este apoi hidrolizata de arginaza în uree si cruitina .


Iodul din alimente este fixat în glanda tiroida care contine un sistem enzimatic capabil sa oxideze ioni de iod la iod elementar . Lipsa iodului în organismul animal duce la o scadere a facultatilor mintale (cretinism) ; excesul de iod provoaca o crestere a arderilor în organism (boala lui Basedow) .
Aminoacizii sunt precursorii aminelor biogene si ai aminoalcoolilor , substante cu rol fiziologic de mare importanta pentru buna functionare a organismului .
Acest proiect este un exemplu de referat virtual la Chimie si poate fi folosit in scop educativ de oricine este interesat. Modificarea continutului este interzisa de autori.
Ivanof Anca Cristina