În partea de sud-est a S.U.A. se situeaza sase state cu larga iesire la Oceanul Atlantic, care, desi nu au o dezvoltare economica la nivelul statelor din nord, se diferentiaza de restul statelor sudice prin existenta unor resurse de .carbuni, minereuri de fier, hidroenergie, saruri de potasiu, în parte valorificate. Totodata, sînt state cu o agricultura bine dezvoltata si specializata. Teritoriul lor cuprinde o parte din Muntii Appafachi centrali, Piemontul preappalachian si Cîmpia litorala centrala si sudica, Peninsula Florida ; populatia urbana a regiunii se ridica, în medie, la circa 58%, procent mai redus în comparatie cu statele nordice. Dar exista mari diferente între state în acest sens. Astfel, daca West Virginia are numai 39% populatie urbana, in Florida aceasta atinge 80%. Dintre culturi sînt bine reprezentate: bumbacul, tutunul (în Virginia, North Carolina, South Carolina, Georgia), cerealele, legumele si pomii fructiferi. Cresterea animalelor este mai putin importanta (cornute pentru lapte, pasari). Din punct de vedere agricol statul Florida ocupa o pozitie aparte ; aici, clima subtropicala a favorizat o larga dezvoltare a culturii citricelor, a legumiculturii si floriculturii, produse in realizarea carora este intrecuta, la nivel national, numai de California. Valorificarea terenurilor din mlastinile Everglades vor asigura Floridei suprafete din ce în ce mai mari pentru extinderea culturilor cu caracter subtropical.
În domeniul industriei, regiunea se distinge prin prelucrarea bumbacului (2/3 din productia de tesaturi de bumbac a S.U.A.), industria tutunului (în statul Virginia), industria conservelor si a sucurilor (în Florida). Dintre ramurile industriei grele sînt mai bine dezvoltate: exploatarea carbunilor (în West Virginia, care constituie primul bazin carbonifer al S.U.A.), cea a fosforitelor, în Florida (27,5 milioane tone), industria constructiilor de masini, chimica. În zona Fall Line au fost construite hidrocentrale care asigura cerintele de energie electrica ale regiunii.
Pentru statul Florida un loc deosebit îl detine turismul, marile statiuni balneare maritime fiind vizitate anual de circa 24 milioane de turisti. Dintre acestea cea mai cunoscuta este Miami, dar pe tarmul atlantic al Floridei, de la Jacksonville pîna la Miami, statiunile se tin lant : Jacksonville Beach, Daytona Beach, Palm Beach, Ft. Lauderdale etc:
Orasele regiunii Sud-atlantice nu sînt, în general, prea mari, dar cîteva dintre ele s-au impus ca importante centre de convergenta economica de interes natio nal, asa cum sînt : Atlanta, Miami, Tampa.
Atlanta (1,7 milioane locuitori împreuna cu suburbiile), fondat în 1845, este principalul centru comercial, de transport, industrial si financiar al regiunii.
Activitatea principala este cea de transport, mare nod feroviar – cu 15 linii -, rutier si aerian, cu un aeroport de mare trafic-Hartsfield International (25,6 milioane pasageri anual, al doilea din S.U.A.), care îi înlesneste legaturile cu toate regiunile învecinate.
Miami (1,3 milioane locuitori) este situat în Florida, pe tarmul de sud-est, la Oceanul Atlantic. Practic este constituit dintr-o aglomerare de centre si statiuni balneare (Miami, Miami Beach, Hialeah, North Miami, Carol City, Miami Shores, Miami Springs, South Miami, Coral Gables etc.), functia sa principala fiind cea turistica (peste 6 milioane turisti anual), ceea ce a dus la o mare dezvoltare a constructiilor hoteliere si a tuturor tipurilor de obiective turistice (cluburi, teatre, porturi de yachturi etc.).
Industria este Si ea strîns legata de turism: alimentara, confectii, tigari etc. Tot turismul a impulsionat si dezvoltarea transporturilor, aici gasindu-se unul dintre marile aeroporturi din S.U.A. (Miami International cu 12,4 milioane pasageri anual).
Bibliografie:
·”Geografia Americii de Nord si Centrale” (Ion Letea, Ioan Popovici. Ed. Stiintifica Si Enciclopedica)
·”Statele lumii”
·Internet