Sfintele slujbe ale bisericii au fost alcatuite din rugaciuni, imnuri, povesti si învataturi sfinte de catre Apostpoli. Toate acestea amplifica legatura omului cu Dumnezeu.
Sfânta Liturghie-momente principale
La Sfânta Liturghie se prezinta toata istoria religioasa, de la vestirea nasterii Mântuitorului pâna la înaltarea Sa la cer.
La început, credinciosii Îl descopera pe Iisus prin cuvânt, iar la sfârsit prin Sfânta Impartasanie, adica prin Sângele si Trupul Sau, care sunt prefacute din pâine si vin. Acesta este momentul principal al Împartasaniei, prin care credinciosii sunt sfintiti si binele biruie raul.
Prima Sfânta Liturghie a fost savârsita de Mântuitorul Iisus Hristos la Cina cea de Taina, înainte de Patimile Sale.
Atunci, luând Iisus pâinea, a binecuvântat-o si, frângând-o, a dat-o Apostolilor spunând: “Luati, mâncati, acesta este Trupul Meu, care se frânge pentru voi spre iertarea pacatelor!”, apoi luând paharul cu vin, a spus: “Beti dintru acestea toti, ca acesta este sângele Meu, care pentru voi si pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor!”. Apoi a poruncit Apostolilor: “Aceasta sa o faceti întru pomenirea Mea!”.
Liturghia este Slujba Dumnezeiasca prin care pâinea si vinul ce se aduc de catre credinciosi ca jertfa se prefac în Trupul si Sângele Mântuitorului, prin pogorârea Duhului Sfânt asupra lor si se ofera credinciosilor spre Împartasanie si viata de veci.
Sfânta Liturghie are trei parti:
1. Proscomidia
Proscomidia este momentul în care darurile aduse de credinciosi pentru jertfa (pâinea si vinul) sunt pregatite de catre preot, înaintea Sfintei Liturghii si sunt numite cinstite daruri. Ele sunt sfintite si prefacute în Trupul si Sângele Domnului în timpul Liturghiei credinciosilor.
Felul în care este dispusa pâinea pe disc reprezinta chipul întregii Biserici, dar si judecata de Apoi, când toti oameni vor sta în fata Lui Dumnezeu pentru a fi judecati. Astfel, aproape de Hristos se afla Fecioara Maria împreuna cu Sfintii care alcatuiesc Biserica triumfatoare, adica Biserica celor din cer, iar în partea inferioara a discului, toti credinciosii, vii si morti, care alcatuiesc Biserica luptatoare, iar acum, în Timpul Sfintei Liturghii, se întâlnesc în rugaciune, în comuniune, unii cu altii.
2. Liturghia catehumenilor (Liturghia celor chemati la botez)
Dupa savârsirea Proscomidiei urmeaza Liturghia propriu-zisa la care participa toti credinciosii din biserica. Începerea ei e anuntata de sunetul clopotelor si de toaca. Se numeste astfel, deoarece în primele veacuri crestine, participantii nu erau botezati si, prin urmare, nu se puteau Împartasi cu Trupul si Sângele Domnului si nu aveau voie la Slujba.
Liturghia catehumenilor tine de la Binecuvântarea Mare pâna la “Cei chemati iesiti…”. Principalele momente ale ei sunt:
a.) Binecuvântarea de început, când preotul deschide Usile Împaratesti, apoi zice: “Binecuvântata este Împaratia Tatalui si a Fiului si a Sfântului Duh, acum si pururea si-n vecii vecilor!”, iar credinciosii raspund “Amin”, care înseamna “Asa este”.
b.) Un sir de rugaciuni pentru toata creatia Lui Dumnezeu, pentru pace si bunastare, pentru întelegere si unitate între oameni si biserica, pentru roadele pamântului, pentru natura, pentru bolnavi, pentru toti oamenii si pentru toate problemele lor.
c.) Un sir de iune închinate Lui Dumnezeu, Antifonul I (Psalmul 145) si Antifonul al II-lea, în care se vorbeste despre perioada Vechiului Testament si vremea când Mântuitorul era pe Pamânt, dar lumea nu Îl cunostea. Apoi urmeaza Antifonul al III-lea (Fericirile), când se spune un fragment din Predica de pe munte, în care Mântuitorul descopera oamenilor conditiile pentru a intra în Împaratia Sa.
d.) Iesirea Mica, ce se mai numeste si Iesirea preotului din Altar cu Sfânta Evanghelie, care-L simbolizeaza pe Mântuitorul care a venit în lume si a adus lumina cea adevarata a credintei. Acum, credinciosii cânta “Veniti sa ne închinam si sa cadem la Hristos!”, care simbolizeaza prezenta în lume a Mântuitorului, prin Sfânta Evanghelie, dar si “Mântuieste-ne pe noi, Fiul Lui Dumnezeu, Cel ce a înviat!”, iar apoi se cânta “Sfinte Dumnezeule” (Trisaghionul), care simbolizeaza unirea cerului cu pamântul, a îngerilor cu oamenii, prin participarea nevazuta la Dumnezeiasca Liturghie si prin lauda neîntrerupta adusa Lui Dumenzeu.
e.) Citirea Apostolului din cartea Apostolul, care cuprinde fapte, sfaturi, îndemnuri, sfinte învataturi din scrierile Sfintilor Apostoli.
f.) Citirea Sfintei Evanghelii numai de catre preot sau de catre diacon. Aceasta cuprinde faptele si învataturile Mântuitorului din cele patru Evanghelii (Evanghelia dupa Matei, dupa Marcu, dupa Luca si dupa Ioan). În vechime, predica se tinea imediat dupa acest moment pentru ca cei care urmau sa primeasca botezul sa fie pregatiti. Astazi, acest moment are loc la Sfârsitul Slujbei.
g.) Rugaciuni speciale pentru cei chemati la botez.
3. Liturhia credinciosilor
În cadrul acesteia sunt sfintite cinstitele daruri pregatite la Proscomidie si se împartasesc credinciosii. Aceasta cuprinde mai multe momente:
a.) O rugaciune a credinciosilor.
b.) Imnul Heruvimic, când crestinii sunt pregatiti, în sens mistic, asemenea heruvimilor din ceruri, pentru a-L primi pe Hristos, renuntând la grijile lumesti.
c.) Iesirea Mare (cu Sfintele Daruri), când preotul ia discul si potirul cu cinstitele daruri, iese cu ele în mijlocul Bisericii si se roaga cu voce tare pentru toti credinciosii, spunând de fiecare data: “Sa-i pomeneasca Domnul întru Împaratia Sa!”. Din acest moment, preotul si întreaga biserica se pregatesc pentru oferirea cinstitelor daruri lui Dumnezeu pentru a fi prefacute în Trupul si Sângele domnului.
d.) Rugaciunea “Crezul”, prin care toti credinciosii care participa la Sfânta Liturghie marturisesc aceiasi credinta.
e.) Preotul îi cheama la întelepciune pe credinciosi, spunâd: “Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte, Sfânta jertfa cu pace sa o aducem!”, iar credinciosii spun: “Mila pacii, jertfa laudei! Plin e cerul si pamântul de Marirea Ta, Osana! Te imploram, mântuieste-ne întru cei de sus!”.
f.) Amintind de Cina cea de Taina, preotul spune cuvintele pe care le-a rostit Mântuitorul atunci, îndreptându-si mâna dreapta spre Agnet: “Luati, mâncati, acesta este Trupul Meu, care se frânge pentru voi spre iertarea pacatelor!” si, aratând spre potir : “Beti dintru acestea toti, ca acesta este sângele Meu, care pentru voi si pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor!”.
g.) Preotul ridica de pe Sfânta Masa discul si potirul spre cer, zicând: “Ale Tale, dintru ale Tale, tie îti aducem de toate si pentru toate!”.
h.) Preotul invoca în Taina pogorârea Duhului Sfânt pentru a preface darurile. Acest moment este foarte important, deoarece acum Duhul Sfânt se pogoara asupra darurilor.
i.) Pomenirea Sfânta a celor vii si adormiti din Pomelnic, a Nascatoarei de Dumnezeu, când credinciosii cânta “Cuvine-se cu adevarat”.
j.) Rugaciunea “Tatal Nostru”.
k.) Împartasirea cu Trupul si Sângele Mântuitorului.
l.) Rugaciuni de multumire.
m.) Preotul zice: “Cu pace sa iesim!”, anuntând astfel sfârsitul Liturghiei.
n.) Împartirea anaforei si miruirea credinciosilor.
Sfintele slujbe sunt, prin bogatia învataturilor de credinta si modelele pe care le înfatiseaza, cai de cunoastere si descoperire a lui Dumnezeu, iar participarea permanenta la slujbe reprezinta o datorie a credinciosului si un mod de întelegere duhovniceasca a învataturilor cuprinse în cultul divin ortodox.
NOTA IMPORTANTA: ARTICOLELE PUBLICATE IN PAGINA DE REFERATE AU SCOP DIDACTIC SI SUNT ELABORATE IN URMA UNEI DOCUMENTARI SUSTINUTE. ESTE STRICT INTERZISA PRELUAREA ARTICOLELOR DE PE SITE SI PREZENTAREA LOR LA ORELE DE CURS. Referatele din aceasta sectiune sunt trimise de diferiti colaboratori ai proiectului nostru. Referatele va sunt prezentate pentru COMPLETAREA STUDIULUI INDIVIDUAL, si va incurajam si sustinem sa faceti si voi altele noi bazate pe cercetari proprii.
I. L. Caragiale | In vreme de razboi
Nuvela „În vreme de război” apărută în 1898 este o operă realistă cu adănci ecouri din sfera naturalismului.Tema acestei excelente nuvele desi autorul o subtitulase „Schită” este obsesia.Hangiul Stavrache, mostenitorul fratelui său, preotul Iancu din Podeni, plecat pe...