Now Playing

Movie Calendar

March 1

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

March 2

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

March 3

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Divi Movies

Experience Movies

about Us

Nulla porttitor accumsan tincidunt. Donec sollicitudin molestie malesuada. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem. Curabitur non nulla sit amet nisl

Volumul “Geopolitica”, publicat de Editura “Ramuri” din Craiova în 1940, reuneste unele studii importante ale coordonatorilor lucrarii: Ion Conea, Anton Golopentia si M. Popa-Veres. Studiul lui Ion Conea: “Geopolitica. O stiinta noua”, publicat în deschiderea volumului, se încheie cu precizarea: “sa asteptam, totusi, si cuvântul care sa vina dinspre sociologie”. Studiul lui A.Golopentia, intitulat “Însemnare cu privire la definirea preocuparii geopolitice”, merita cu adevarat sa fi fost anuntat drept cuvântul care vine dinspre sociologie…

Un cuvânt modern si actual nu numai pentru timpul când a fost rostit, ci si pentru vremurile noastre; un cuvânt aplicat, ce pune punct tuturor tentativelor de a circumscrie geopolitica unui demers de tip academic; un cuvânt ce smulge geopolitica de pe tarâmul strict al geografiei, plasând-o în miezul problemelor sociale si politice.

Doua sunt, credem, izvoarele acestei viziuni. În primul rând, o lectura mai adânca a operei întemeietorului geopoliticii. Statul, în viziunea lui Kjellen, este o “forma vie”, o unitate indisolubila dintre tara (studiata de geografie politica) neam si populatie (studiate de demografie), economie (studiata de ecopolitica) etc. Aceasta “teorie empirica a statului” pretinde o reunire a perspectivelor de studiu care, pâna atunci, erau fragmentate, pentru a sesiza cu adevarat esenta, functionarea, performanta, dinamica, tendintele de evolutie ale statului.

Sociologul român era preocupat, în acelasi timp, de dinamica situatiei internationale, de rapida schimbare a unor conjuncturi, de nevoia vitala a statelor de a cunoaste la timp aceste prefaceri din imediata vecinatate si din lume, pentru a afla raspunsuri potrivite. Or dinamismul este un loc geometric, o rezultanta, el nu poate fi surprins doar urmând un singur unghi de analiza, oricât de important ar parea el la un moment dat. Cuplarea acestor doua perspective îl conduce pe Golopentia sa-si precizeze conceptia despre obiectul geopoliticii. Pentru sociologul român obiectul geopoliticii “îl constituie potentialul statelor (subl.ns). Acesta este rezultanta însusirilor tuturor factorilor constitutivi pentru un stat: a teritoriului, a neamului, a populatiei, a economiei acestuia, a structurii sociale, a modului cum e guvernat, a mediului sau politic. Cercetarea geopolitica nu este, deci, numai geografica, ori numai economica, ori numai politica, ci este concomitent geografica, demografica, economica, sociala, culturala, politica” (“Însemnare cu privire la definirea preocuparii geopolitice”, vol. “Geopolitica”, pag.106).

De aici decurg si alte trasaturi ale cercetarii geopolitice. Cercetarea de acest gen “este întâi de toate informativa”, întrucât urmareste lamurirea faptelor în individualitatea lor si rezulta din nevoia de a face fata consecintelor pe care le pot avea evenimentele care se produc în strainatate pentru un stat sau altul. “Ea este cercetare, nu analiza teoretica”, cu alte cuvinte urmareste sa surprinda situatia de la un anumit moment dintr-o tara si nu sa faca teoria statului în genere. Destinatarii acestor cercetari sunt conducatorii unui stat: prin urmare, rezultatele sunt nationale, nu în sensul lipsei de obiectivitate, ci datorita alegerii si analizei temelor respective din perspectiva statului pentru care se face cercetarea. Întrucât statele sunt realitati istorice, iar rezultatele cercetarii cu privire la ele îsi pierd actualitatea, cercetarea geopolitica este continua, “reluata într-una, asa cum e refacut zi de zi buletinul meteorologic. Cercetarea geopolitica nazuieste sa realizeze un echivalent pe plan politic al acestor buletine” (“Însemnare cu privire la definirea preocuparii geopolitice”, vol. “Geopolitica”, pag.107).

S-a discutat mult în literatura de specialitate daca geopolitica trebuie sa aiba o finalitate practica, daca ea poate furniza informatii si evaluari orientative factorilor de decizie politica. Am putea spune ca finalitatea a reprezentat una dintre cele mai sensibile probleme în toata dezbaterea pe marginea geopoliticii de-a lungul vremii. Fireste, este dificila astazi tentativa de a recupera un sens aplicat al geopoliticii, dupa ce aceasta a fost asociata cu o practica istoriceste condamnabila. Nu ni se pare întemeiata nici pozitia care reclama un statut strict academic pentru geopolitica, as acum l-ar fi avut geografia politica, cel putin în viziunea întemeietorului sau, Fr. Ratzel. Caracterul academic al geografiei politice si al geopoliticii în fazele sale de început tine mai mult de statutul disciplinei: acela de fundamentare, de delimitare si de stabilire a identitatii proprii. Faptul ca o ramura a geopoliticii, cea germana, a trait experienta cu totul nefericita a apropierii de nazism nu ar trebui sa inhibe efortul de fixare a finalitatilor practice. Ar trebui sa ne întrebam daca o disciplina care îsi propune drept obiectiv studiul expres al politicii poate evita atingerile cu practica politica si daca da, cu ce costuri? Academismul fad nu ofera perspective reale de dezvoltare acestei discipline.

Conceputa într-un mod echilibrat si inteligent, geopolitica poate oferi argumente care sa stea la baza actului politic. Greseala nu consta în acest efort, dupa opinia noastra, cu totul întemeiat, ci în pretentia de a oferi o justificare completa a actului si masurii politice. Punctul de intersectare între geopolitica si activitatea practica a liderului politic este de altfel subliniat chiar de întemeietorul disciplinei, deci înainte de aparitia oricaror deformari ideologice. În Prefata la “Marile Puteri de dinainte si de dupa razboiul mondial” (1935), Kjellen precizeaza ca nu trebuie studiate numai componentele geografice, etnice, economice, sociale si juridice ale politicii, ci si componentele subiective, ce idee are despre sine un popor, cum vede el lumea din jur, capacitatea oamenilor politici de a folosi împrejurarile si momentele favorabile. “Cu acestea”, afirma Kjellen, “am ajuns la limita pe care se opreste stiinta si de la care începe activitatea practica a sefului politic” (I. Conea, “O pozitie geopolitica”, în “Geopolitica si Geoistoria”, martie-aprilie 1944).

De altfel, pe filiera anglo-saxona, geopolitica a dobândit un caracter aplicat si pragmatic. Sa ne referim în acest context la lucrarea lui Dean Minix si Sandra Hawley, “Global Politics”, aparuta în 1998. Autorii considera ca specialistii în relatiile internationale ar trebui sa devina un gen de meteorologi politici. “Este necesar sa descriem schimbarile care au loc în climatul politic. Trebuie sa explicam aceste prefaceri în mediul nostru politic, astfel încât sa le putem evalua si categorisi pentru utilizarea lor ulterioara. În cele din urma, bazându-ne pe analizele noastre asupra evenimentelor si a prefacerilor pe care le prefigureaza, putem spera sa prevedem în timp orice alte procese similare care urmeaza sa aibe loc în viitor si cum aceste prefaceri politice vor afecta viata noastra” („Global Politics”, pag. 8).

Dean Minix si Sandra Hawley apreciaza pe buna dreptate ca, în mijlocul unei furtuni politice în lume, ar fi nepotrivit sa scoatem o harta pentru a vedea încotro ne îndreptam. Datoria specialistilor demni de acest nume este, dimpotriva, sa arate si sa convinga ca diverse crize si tensiuni nu înseamna si nu pot fi echivalate cu haosul, dezordinea si dezorientarea. Ei chiar imagineaza un asemenea buletin care sa surprinda meteorologia politica a unor zone fierbinti, precum Balcanii, Orientul Mijlociu, regiunea Asia- Pacific.

Cu atât mai proeminent ni se pare meritul lui Anton Golopentia de a fi surprins virtutile practice ale cercetarii geopolitice, de a fi facut acest lucru acum mai bine de o jumatate de secol în termeni pe care literatura de specialitate îi foloseste în mod obisnuit astazi, de a fi relevat finalitatile cercetarii geopolitice într-o perioada în care nazismul era la zenit, de a fi avut temeritatea sa deosebesca destinul unei discipline de asocierea, prin forta lucrurilor temporara, a unor reprezentanti ai ei cu o orientare politica extremista. De altfel, viziunea lui Golopentia despre geopolitica ni se pare chiar foarte putin valorificata. Este suficient sa facem trimitere la câteva încercari contemporane de caracterizare a geopoliticii ca sa ne dam seama cât de departe a gândit Golopentia, depasindu-si în mod limpede epoca.