Now Playing

Movie Calendar

March 1

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

March 2

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

March 3

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Divi Movies

Experience Movies

about Us

Nulla porttitor accumsan tincidunt. Donec sollicitudin molestie malesuada. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem. Curabitur non nulla sit amet nisl

I. PREZENTAREA GENERALA A ORGANIZATIEI

CONTEXTUL IN CARE FUNCTIONEAZA ORGANIZATIA


In Romania, infectia HIV/SIDA a fost si este o problema majora de sanatate publica, cu un mare impact social si economic. De altfel, Romania a fost prima tara din Europa Centrala si de Est care a anuntat Centrul de Supraveghere a SIDA din Paris al Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu privire la diagnosticarea unui caz de SIDA in anul 1985. Aparitia cazurilor de infectie HIV la copii a fost semnalata din anul 1989, cu notificare, incepand cu anul 1990.
In 2000, HIV/SIDA a fost declarata prioritate nationala urmata de lansarea programului national de Acces accelerat la tratament si ingrijiri medicale.
Conform unei statisticii HIV/SIDA a Ministerului Sanatatii realizata de Comisia Nationala de Lupta Anti-SIDA (Anexa 3), numarul total de cazuri cumulate (in viata si decese) HIV/SIDA in la 30 septembrie 2005 este de 15.998, dintre care 11.698 de cazuri sunt copii, iar restul adulti.
Lupta sustinuta dusa de diferitele tipuri de organizatii anti-sida a fost si este ingreunata de atitudinea societatii si a mass-media fata de aceasta problema reprezentata de HIV/SIDA. Mass-media ar trebui sa constituie un pilon principal in informarea populatiei despre HIV/SIDA, singura cale prin care poate fi inlaturata discriminarea. ARAS si-a asumat misiunea de a contribui la informarea si educarea tuturor categoriilor societatii asupra riscurilor presupuse de aceasta maladie, asupra modurilor prin care o pot preveni, precum si asupra cailor reale de transmitere a HIV.


ISTORICUL ORGANIZATIEI


ARAS, Asociatia Romana Anti-Sida, este o organizatie nationala, nonprofit, neguvernamentala, apolitica, independenta, patrimoniala si umanitara. Asociatia a luat fiinta in aprilie 1992, la initiativa particulara a unui grup de persoane care au simtit necesitatea imediata de a stabili o abordare globala a problemei HIV/SIDA in Romania, focalizata in mod particular pe prevenire prin informare si educatie si, pe masura ce epidemia avanseaza, pe asistenta si consiliere pentru persoanele infectate sau bolnave.
ARAS a luat fiinta in concordanta cu legea 21/1924 si functioneaza conform legislatiei in vigoare. (Anexa 1, Cererea de acordare a personalitatii juridice).
La 4 ani de la infiintare, membrii asociatiei au sesizat nevoia unor modificare ale statutului si actualizarea lui in concordanta cu etapa de dezvoltare a asociatiei si cu solicitarea de noi servicii in domeniul infectiei cu HIV/SIDA. Regulamentul de ordine interioara urmeaza aceeasi nevoie de actualizare, ca urmare a dezvoltarii asociatiei la nivel national si a cresterii rolului asociatiei in sectorul societatii civile. (Anexa 2, Modificare a statutului ARAS).
Pornind de la principiul care spune ca “un om liber este acela care ii ajuta pe ceilalti sa fie liberi” si parafrazand, “un om sanatos este acela care ii ajuta pe ceilalti sa fie sanatosi”, membrii ARAS au creat o strategie in care diversitatea varstei si a profesiilor lor a devenit un adevarat instrument, oferind o buna cunoastere in numeroase medii sociale si profesionale si permitand astfel tehnici adaptate de informare si educatie si posibilitati de recrutare de noi voluntari.
Programele ARAS se adreseaza intregii populatii, fara discriminare, insista asupra necesitatii protejarii si respectarii drepturilor omului si demnitatii umane.


DECLARATIA DE MISIUNE A ORGANIZATIEI


Potrivit statutului sau, organizatia are ca scopuri principale:
prevenirea infectiei si a raspandirii maladiei in randul populatiei prin:
sensibilizarea si informarea publicului asupra infectiie cu HIV/SIDA, asupra pericolului reprezentat de acesta, precum si asupra mijloacelor de prevenire a infectii si a imbolnavirii;
desfasurarea unor activitati sistematice de educare a diferitelor categorii de public (sesiuni de informare in licee, conferinte, sesiuni stiintifice);
formarea de voluntari care sa desfasoare si sa sprijine activitatile mai sus mentionate, in spiritul principiilor asociatiei, in cadrul unor cursuri si ateliere;
umanizarea bolii: promovarea atitudinii de sprijin, toleranta si compasiune fata de persoanele deja infectate sau bolnave, apararea drepturilor si intereselor acestora;
Oferirea de servicii de asistenta materiala, morala si psihologica pentru persoanele infectate sau bolnave si familiilor acestora.


DECLARATIA DE VIZIUNE


In viziunea ARAS, este necesara producerea unei schimbari profunde a mentalitatii populatiei, in condiitiile agravarii epidemiei SIDA in Romania, astfel incat:
toata lumea sa fie familiarizata cu caile de transmitere a infectiei cu HIV;
la nivel individual, fiecare sa fie capabil sa isi evalueze riscul comportamentului si sa ia decizii in ceea ce priveste protectia, testarea si consilierea;
sa se inteleaga ca persoanele infectate sau bolnave nu constituie un risc in situatiile cotidiene;
sa se diminueze prejudecatile, falsele informatii si frica nejustificata;
toate structurile guvernamentale sa isi asume responsabilitatea controlului infectiei.

VALORILE ORGANIZATIEI

Non-discriminare
Recunoasterea si respectarea drepturilor omului la informare, educare, la servicii sociale si medicale de inalta calitate
Confidentialitatea
Acceptarea diversitatii (persoane, organizatii, alte institutii)
Colaborare
Organizatie non-profit
Organizatie axata pe comunitate
Voluntariat
Profesionalism / Flexibilitate / Adaptabilitate

PARTENERII ARAS


ARAS atrage atentia guvernantilor asupra importantei mobilizarii resurselor umane si financiare necesare sanatatii publice. Organizatia a incheiat parteneriate cu:
institutii guvernamentale: Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei;
institutii locale (primariile);
grupuri de lucru intersectoriale pentru diferite initiative si/sau modificari legislative: Forumul ONG-urilor, Grupul ONG Anti-discriminare, Comisia Nationala Sida.
Mai mult, incearca sa creeze o retea de lucru si sa stabileasca parteneriate cu grupari similare implicate in educatia SIDA si aplicarea de programe comune. Printre partenerii ARAS, se numara:


I. RAA – Romania Angel Appeal
II. ADV – Asociatia Alaturi de Voi
III. Asociatia Tineri pentru Tineri
IV. Salvati Copiii Romania
V. CEPCA
VI. IOCC – Organizatia Internationala pentru Caritatea Crestin-Ortodoxa
VII. UNOPA- Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor cu HIV-SIDA
VIII. SECS – Societatea de Educaţie Constraceptivă şi Sexuală
IX. PSI – Population Services International România.


FINANTATORI AI PROGRAMELOR ARAS


a. Fondul Global SIDA, TBC si Malarie
b. Open Society Institute
c. Solidarite SIDA
d. World Vision International
e. Songe
f. USAID
g. Terence Higgins Trust
h. Romanian Angel Appeal
i. Stiching Mit Verve
j. Medicins Sans Frontieres France
k. UNICEF
l. Medicins Sans Frontieres Switzerland
m. Comunitatea Europeana (fonduri PHARE)
n. World Health Organization
o. Ambasada Canadei, Solidarite SIDA
p. Ambasada SUA (USIS), Soros Foundation
q. Ambasada Olandei (Programul Matra)
r. Dutch Foundation
s. Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.


STRUCTURA DE ORGANIZARE SI CONDUCERE


Conform capitolul V, art. 23, al Modificarii de statut (Anexa 1), privind partimoniul organizatiei, ARAS s-a indreptat spre mai multe forme de finantare.
In principal, veniturile provin din donatii oferite de membrii asociatiei sau terte persoane fizice sau juridice din tara sau strainatate si din sponsorizari. Astfel, aceasta se defineste ca o organizatie nonprofit receptor-distributiva. O alta parte a resurselor organizatiei provine din autofinantare, din servicii proprii ale asociatiei: editarea si vanzarea diferitelor publicatii informative (pliante, brouri, reviste, carti postale etc.), din serviciile oferite prin asistarea publicului larg de catre cabinetul stomatologic apartinand asociatiei si din organizarea de campanii pentru colectarea de fonduri sau de activitati diverse, in scopul colectarii de fonduri (dineuri, conferinte, manifestari cultural-artistice etc.). Asadar, ARAS se incadreaza si in tipologia organizatiilor nonprofit productiv-distributive.
O neconcordanta in ceea ce priveste tipologia acestei organizatii, consta in faptul ca, in urma modificarii statutului in anul 1996, ARAS a introdus in statutul sau termenul “nonprofit” si a renuntat la sintagma “fara scop lucrativ”. Nici o organizatie nonprofit nu poate fi lucrativa. Termenul “nonprofit” nu inseamna lipsa profitului, ci “constrangerea nondistributiei”. Astfel, ONP-urilor nu le este interzisa acumularea de profit, ci sunt supuse interdictiei de a distribui eventualele profituri persoanelor care exercita control asupra organizatiei. Statutul specifica faptul ca “asociatia poate face intreprinderi economice, intrucat acestea sunt in legatura cu scopul principal al asociatiei”.

STRUCTURA ORGANIZATIEI


Activitatea ARAS se bazeaza pe o structura organizatorica si administrativa alcatuita din Biroul National si birouri locale (reprezentante, filiale, sucursale), fiecare avand sarcini bine definite. Aceasta structura a fost stabilita de catre Adunarea Generala, in urma unui program de dezvoltare institutionala, din care au rezultat celelalte 9 filiale din tara: Bucuresti, Constanta, Piatra-Neamt, Iasi, Bacau, Brasov, Craiova, Timisoara si Cluj-Napoca.
Conform statutului organizatiei, toate filialele au autonomie financiara si in domeniul actiunilor pe care le intreprind, cu conditia ca ele sa fie in spiritul statutului si in sensul hotararilor Adunarii Generale. Controlul activitatilor filialelor se face periodic, in conformitate cu prevederile Regulamentului de ordine interioara.
Asociatia isi duce la indeplinire scopurile prin activitati sustinute de personal platit si voluntari. Personalul platit este angajat de Directorul Executiv in pozitiile de coordonare si raspundere. Voluntarii se subordoneaza coordonatorilor de programe.

ORGANELE DE CONDUCERE


Ca organizatie productiv-distributiva, ARAS beneficiaza de o conducere clara. Organele de conducere a asociatiei sunt Adunarea Generala si Consiliul de Administratie.
Adunarea generala este organul suprem al organizatiei si se compune din membrii activi, sustinatori si onorifici. Adumarea Generala este convocata o data pe an de catre Consiliul de Administratie si are urmatoarele roluri:
adopta prin vot strategiile si obiectivele asociatiei;
dezbate si aproba raportul Consiliului de Administratie al asociatiei;
dezbate si aproba raportul asupra gestiunii financiare a asociatiei;
adopta si modifica statutul;
ia hotarari cu majoritate de voturi exprimate;
alege prin vot secter membrii Consiliului de Administratie, Comisia consultativa si Comisia de cenzori.
Presedintele asociatiei este ales de Adunarea Generala prin vot secret. El reprezinta asociatia in relatiile cu alte organizatii si institutii guvernamentale si neguvernamentale din tara si din strainatate. Durata unui mandat este de 4 ani, cu posibilitatea prelungirii mandatului.
Consiliul de Administratie reprezinta asociatia in toate actele vietii sale juridice si decide intre Adunarile Generale. Membrii Consiliului sunt alesi de Adunarea Generala si este alcatuit din cel putin 7 membrii, inclusiv Directorul Executiv. Rolurile Consiliului de Administratie sunt:
determina misiunea si scopul asociatiei;
numeste directorul executiv si trezorierul;
elaboreaza programe specifice asociatiei si planifica strategii de dezvoltare a asociatiei;
intocmeste bugetul anual al asociatiei, pe care il supune aprobarii Adunarii Generale;
are un rol activ in strangerea de fonduri;
contibuie la intarirea imaginii publice a asociatiei.
Directorul executiv, in prezent functia este ocupata de Maria Georgescu, este numit de Consiliul Administrativ si are urmatoarele sarcini:
conduce Biroul National care coordoneaza activitatea asociatiei la nivel national si angajeaza directorii filialelor, sucursalelor si reprezentantelor;
reprezinta organizatia in relatia cu alte organizatii si institutii guvernamentale si neguvernamentale din tara si din strainatate, avand posibilitatea de a angaja asociatia prin semnatura, cu acordul prealabil al Consiliului de Administratie;
coordoneaza activitatea Biroului National si prezideaza intrunirile acestuia;
vegheaza la indeplinirea obiectivelor asociatiei prin coordonarea activitatii departamentelor, utilizand strategiile adoptate de Adunarea Generala si respectand statutul asociatiei;
intocmeste raportul anual al activitatii asociatiei, care va fi prezentat Consiliului de Administratie;
are puterea sa adopte orice masura de urgenta in intervalul dintre reuniunile Consiliului de Administratie, in conditiile stabilite de Regulamentul de orine interioara.
Trezorierul este numit de Consiliu de Administratie, este responsabil cu gestiunea patrimoniului asociatiei, asigura supravegherea tuturor operatiunilor financiar-contabile, mai ales cele care tin de patrimoniul organizatiei si de executia bugetara. Intocmeste raportul financiar anual al asociatiei, este seful Departamentului administratie-financiar si participa la intalnirile Biroului National.
Comisia Consultativa este numita de Adunare Generala si functioneaza ca un organism consultativ pentru diferite aspecte legate de activitatea asociatiei, precum si de functionarea ei: medicale, sociale, legale, financiare. Este alcatuita dintr-un numar nelimitat de persoane, alese dintre membrii asociatiei, asa incat in omponenta sa sa existe cel putin un specialist in domeniile amintite.
Anual, membrii sai alcatuiesc Raportul Comisiei Consultative, cuprinzand o analiza a activitatii asociatiei, precum si propuneri pentru elaborarea planului de activitate pe anul urmator. Poate participa la intrunirile Consiliului Administrativ si la Adunarile Generale, membrii avand dreptul de a-si exprima parerea in plen. Comisia Consultativa poate fi alcatuita din mai multe subcomisii specializate in diferite domenii.
Comisia de cenzori verifica modul in care snt administrate si utilizate fondurile si bunurile materiale ale organizatiei, mijloacele financiare si materiale, alte forme de venituri si activitatea financiara a acesteia.
Comisia de Cenzori este alcatuita din 3 membri alesi de catre Adunarea Generala la propunerea Consiliului de Administratie pentru o perioada de 2 ani, conform prevederilor Regulamentului de ordine interioara. O data pe an, Comisia va prezenta un raport Adunarii Generale, referitor la situatia economica a asociatiei, precum si propuneri pentru optimizarea activitatii administrative si financiare a acesteia. Rapoarte similare se pot prezenta la intervale mai scurte Consiliului de Administratie, la cererea acestuia.

DESCRIEREA COMPORTAMENTULUI ORGANIZATIONAL


Efortul strategic de comunicare
Pentru a reusi sa puna bazele activitatii sale si pentru ai garanta succesul, ARAS a realizat necesitatea dezvoltarii activitatilor de comunicare, pentru a-si atinge publicul tinta prin diferite tehnici. Strategia de comunicare, va ajuta organizatia sa-si atinga obiectivele vizand diferite tipuri de publicuri prin diferite mijloace si materiale. In plus, organizatia sia propus inatrirea comunicarii interne, pentru a pregati organizatia sa comunice publicurilor externe succesele pe care le are.
Strategia de comunicare si informare pe care ARAS si-o propune, va sustine diversele programe si activitati ale asociatiei: Programul de prevenire a HIV/SIDA, Programul de asistenta sociala pentru persoanele afectate de HIV/SIDA si pentru familiile acestora, Centru de consiliere si testare, activitati de advocacy, dezvoltare, training si cercetare. Strategia de comunicare tine seama de obiectivele si nevoile componentelor de comunicare si diseminare a activitatilor diferitelor programe. Strategia de comunicare pune accentul pe comunicarea interna imbunatatita.
Scopul central al strategiei de comunicare este acela de imbunatatire a constientizarii riscului reprezentat de HIV/SIDA si a sustinerii persoanelor care sunt afectate sau traiesc cu aceasta boala. In afara obiectivelor generale, ARAS isi propune sa atinga si urmatoarele obiective ale strategiei de comunicare:
sporirea satisfactiei clientilor;
sporirea satisfactiei personalului asociatiei cu privire la comunicarea interna;
justificarea distribuirii eficiente a fondurilor in fata donorilor;
sporirea vizibilitatii organizatiei;
atragerea de noi parteneri si donori.
Desi sursele de finantare ii dau asociatiei ARAS atat statutul de organizatie receptor-distributiva, cat si de organizatie productiv-distributiva, cel mai mare procentaj din venituri provine din donatii. Asadar, principalul stake-holder il reprezinta donorii. Alti stake-holderi importanti sunt guvernul si comunitatea locala si, de asemenea, furnizorii (tipografiile care tiparesc pliantele, brosurile, revistele si toate celelalte materiale) si distribuitorii produselor organizatiei. Fata de guvern si de comunitatea locala, organizatia desfasoara forme de PR marketing.
Ca principali stake-holderi, donorii se constituie si in patronii organizatiei, care au o mare putere de decizie in organizatie avand in vedere ca aceasta este oarecum dependenta de fondurile venite de la acestia. In mare masura, activitatea este operationalizata pe proiecte care le justifica donorilor repartizarea fondurilor in termeni de beneficii directe aduse publicurilor vizate.
Beneficiarii serviciilor organizatiei ARAS sunt reprezentati de publicul larg, prin campanii de marketing social, carora le sunt adresate programe de informare si educare menite sa ajute la prevenirea HIV/SIDA si publicurile definite prin insasi misiunea organizatiei, persoanele infectate sau bolnave si familiilor acestora. Avand in vedere latura productiv-distributiva, o categorie importanta de public este reprezentata si de clientii, de cunsumatorii produselor sau serviciilor organizatiei, de exemplul clientii cabinetului stomatologic, altii decat persoanele decat cele care sufera de HIV/SIDA, acestea din urma beneficiind de subventii considerabile.
In strategia de comunicare pe care ARAS a stabilit-o pentru anul 2005, organizatia a identificat, ca publicuri tinta ce trebuie atinse in vederea indeplinirii obiectivelor sale comunicationale, urmatoarele categorii de publicuri: donorii, Uniunea Europeana, Ministerul Sanatatii, departamenutele locale de sanatate, primariile, board-urile de directori, publicul larg, personalul organizatiei, clientii, comunitatile profesionale, ONG-urile partenere, filialele locale si, nu in ultimul rand, voluntarii.
Mesajele cheie
Ca parte esentiala a strategiei de comunicare, ARAS si-a propus ca mesajele cheie sa fie dezvoltate astfel incat sa faciliteze comunicarea si sa intareasca identitatea si obiectivele a organizatiei ARAS. Pentru stabilirea mesajelor celor mai potrivite si reprezentative pentru misiunea organizatiei, se stipuleaza organizarea de brainstorming-uri cu participarea marii majoritati a personalului si, dupa stabilirea acestor mesaje, organizatia trebuie sa le incorporeze in toate materialele de comunicare.
In urma discutiilor care au avut loc la nivel intern, au fost desrise si sugerate urmatoarele mesaje cheie, din care se for definitiva ulterior mesajele cele mai semnificative pentru comunicarea organizatiei:
prevenirea HIV/SIDA, educarea, suportul si tratamentul sunt drepturi umane.
ARAS desfasoara activitati de advocacy pentru drepturile oamenilor care sunt supusi riscului de infectare, a celor care sunt afectati si celor care traiesc cu HIV/SIDA
educatia corespunzatoare poate facilita prevenirea HIV/SIDA in randul persoanelor vulnerabile.
asistenta sociala de calitate contribuie la imbunatatirea conditiilor de viata ale persoanelor afectate de HIV/SIDA.
Comunicarea interna
ARAS este o organizatie nationala cu numeroase filiale si proiecte, ceea ce face imperativa dezvoltatea unui sistem de comunicare intern, care va ajuta la informarea personalului cu privire la activitatile desfasurate si va facilita accesul la documente si date importante. Pentru a usura si eficientiza activitatea desfasurata, ARAS si-a propus dezvoltarea si lansarea unui intranet la care intregul staff-ul sa aiba acces. Intranetul ar urma sa fie accesat de la web-site-ul curent si ar trebui sa includa materiale si instrumente organizationale.
Printre materialele propuse spre postare pe intranet se numara: descrierea programelor, antetul organizatiei, prezentari power point, documente cu politica interna, ghiduri ale serviciilor si activitatilor si biografiile angajatilor. Instrumentele propuse sunt: informatiile de contact ale staff-ului, formulare de cheltuieli de calatorie, formulare pentru resursele umane, calendarul organizational etc. Este sugerat, de asemenea, ca o persoana sa fie angajata in scopul intretinerii intranetului si a website-ului.
Planul strategiei de comunicare include si propunerea de realizare a unor materiale scrise si grafice, care sa contribuie la sporirea imaginii publice, dar si de usurare a proceselor interne. Un sistem care sa mentina acest tip de materiale, va ajuta la eficientizarea si la simplificarea sarcinilor in momentul in care trebuie inaintate propuneri sau rapoarte de activitate.


Organizatia si-a propus realizarea urmatoarelor materiale:
Rapoarte anuale
Rapoarte care urmeaza a fi prezentate donorilor


Principalele activitati desfasurate de organizatia ARAS au in vedere proiecte destinate publicului larg, de informare si educare cu privire la problematica SIDA, asistenta sociala a persoanelor afectate de HIV/ SIDA, advocacy pentru drepturile omului si sesiuni de formare/informare a personalului medical si a altor categorii de personal din diverse institutii. Pe langa aceste programe, continuate si extinse an de an, ARAS a demarat un program de dezvoltare institutionala, din care au rezultat filialele locale ale organizatiei.


Programul de dezvoltare institutionala
Proiect de recrutare si instruire a membrilor, voluntarilor si a personalului implicat in programele ARAS (dezvoltarea resurselor umane);
Elaborarea si producerea de materiale informative
Marketing si colecta de fonduri
Cabinet stomatologic generator de venituri


Dezvoltarea retelei ARAS.


Programul de Informare/ Educare/ Comunicare are ca principal obiectiv prevenirea infectiei cu HIV, dar si informarea si educarea populatiei in ceea ce priveste infectia cu HIV/SIDA si pentru a diminua ignoranta care provoaca teaama de boala si de bolnavi, ca si discriminarea acestora. Pentru atingerea acestui obiectiv, a fost desfasurate urmatoarele activitati:
Proiectul de Educatie in licee (sesiuni de informare a elevilor de liceu) in cadrul orelor de dirigentie; din 1995 acest proiect a fost extins si asupra profesorilor si parintilor elevilor;


Campanii publice:

6 editii de campanie publica de informare pe litoralul Marii Negre: distribuire de materiale informative (brosuri, prezervative, afise) si organizarea de cursuri si dezbateri publice asupra unor teme legate de HIV/SIDA;
spectacole-dezbatere, concursuri de afise, expozitii si Disco Project (campanii in discoteci), campanii publice de informare cu ocazia Zilei Mondiale SIDA;
concerte avand ca scop influentarea normelor de grup, prin implicarea artistilor in informarea tinerilor; in 1999, aceste concerte semnal au fost organizate in cadrul turneului “Aceleasi drepturi, aceleasi responsabilitati”.


incepand cu 1997, ARAS a organizat in luna mai comemorari ale persoanelor afectate de HIV/SIDA, in cadrul programului international numit “Ziua Mondiala a Lumanarilor Aprinse”, demonstrand solidaritate cu persoanele afectate de HIV/SIDA si mobilizand comunitatea in privinta implicarii in lupta impotriva HIV/SIDA.
Campanii de presa (articole, emisiuni radio, TV), concursuri, spoturi cu mesaje de prevenire pentru sensibilizarea publicului asupra problematicii SIDA.
Sesiuni de formare/informare a personalului medical si a altor categorii de personal din diverse institutii (de exemplu personal din leagane si case de copii, jurnalisti, sau angajati ai ONG-urilor care lucreaza cu copii).


Proiectul HOTLINE SIDA, care ofera orice fel de informatie cu privire la infectia cu HIV:
referinte medicale (testare, controale medicale, tratamente stomatologice);
consiliere (pre-test si post-test, uneori pentru persoane al caror test a fost pozitiv). Operatorii Hotline sunt voluntari ARAS care au fost special instruiti pentru acest serviciu.
Proiectul Numelor. Este un mod de manifestare a solidaritatii cu persoanele afectate de HIV si cu familiile acestora. In cadrul acestui proiect au fost realizate panze comemorative (Quilt-uri) pentru copii care au murit de SIDA in Romania. Aceste panze au fost desfasurate in orase din Romania si au participat la European Quilt Tour 1999.


Proiectul de Marketing Social isi propune sa informeze si sa motiveze tinerii pentru a se proteja de bolile cu transmitere sexuala si pune la dispozitia acestora mijloace de protectie adecvate.
ARAS a participat la cercetarea asupra cunostintelor si comportamentului grupurilor vulnerabile, incepand un proiect pilot de prevenire a infectiei cu HIV in randul persoanelor care practica prostitutia.


Asadar, printre activitatile intreprinse de ARAS, se numara campanii de marketing social, dublate de campanii grass roots, caci sunt vizate categorii de public tinta aflate in structuri comunitare. Campaniile grass roots au folosit o strategie de influentare directa printr-un grup vizat, ca in cazut De asemenea, au fost desfasurate campanii de adeziune, “Proiectul Numelor”, “Ziua Mondiala a Lumanarilor Aprinse”, care reprezinta un mod de manifestare a solidaritatii cu persoanele afectate de HIV si cu familiile acestora.


Proiecte de asistenta sociala pentru persoanele cu HIV/SIDA si a familiilor lor
Sprijin psiho-social pentru persoanele infectate si familiile lor (interventii la domiciliu si grupuri de suport).


Activitati de sustinere psiho-afectiva a copiilor abandonati in Spitalul Dr. Victor Babes.

Programul SIDA Helpline: 0 800 800 033 a fost demarat in contextul in care in ultimii 10 ani, in Romania, demersurile de prevenire HIV s-au adresat in general tinerilor. Adultii nu au beneficiat de programe de sanatate, fapt reflectat in diferentele de atitudini si cunostinte dintre adulti si tineri. (10% dintre adulti utilizau prezervativul ca metoda de prevenire HIV/BTS).
Pornind de la ideea ca, pentru a preveni HIV oamenii trebuie sa se fereasca de comportamentele cu risc si nu de persoanele infectate, proiectul a propus realizarea unei campanii de prevenire HIV nationala. Obiectivele proiectului au fost atinse prin intermediul unei campanii media cu doua componente: reducerea discriminarii fata de persoanele infectate si promovarea mijloacelor de prevenire HIV. Pentru ca informatia sa raspunda nevoilor reale ale beneficiarilor, campania a fost completata de asigurarea de informatii/educatie/consiliere prin telefon – SIDA Helpline – 0 800 800 033.


Grupul tinta il constituie 3.900.000 de adulti din Romania reprezentand grupul de femei si barbati din mediul urban cu varste cuprinse intre 25 si 50 de ani. Beneficiari directi ar fi 2.700.000 de adulti (femei si barbati) care vad cel putin o data spoturile TV ale campaniei si/ sau materialele informative; cel putin 15.000 de adulti care apeleaza/acceseaza SIDA Helpline. Beneficiari indirecti ar fi prietenii si familiile beneficiarilor directi; persoanele afectate de HIV.


Obiectivele proiectului au fost: informarea asupra problematicii HIV a 2.700.000 de adulti cu varste cuprinse intre 25 si 50 de ani prin intermediul unei campanii media si a liniei telefonice SIDA Helpline, mediatizarea la nivel national a testarii, ca metoda de prevenire HIV, cresterea vizibilitatii ONG-urilor.


Pentru a atinge obiectivele proiectului, a fost dezvoltata liniei telefonice SIDA Helpline, instrument util de informare, consiliere si referire catre servicii de profil; serviciu national, gratuit, confidential, si care functioneaza non-stop. De asemenea, au fost realizate 2 spoturi in cadrul campaniei media – “Mosul” si “Disparitia”, pliantelor si afise. Spotul “Disparitia” a fost premiat in cadrul Festivalului de la New York, cu o medalie de bronz la Sectiunea Campanii Sociale, Categoria Publicitate TV, Cinema si Radio. Au fost organizate 3 conferinte de presa prin intermediul carora publicul a luat contact cu informatii referitoare la proiect.


Campania s-a dovedit un succes, avand un impact semnificativ asupra publicului tinta, fapt dovedit de indicatorii cantitativi (numar de brosuri distribuite: 60.000, numar de afise distribuite: 6.000, numar de apeluri primite: 100.000, numar de difuzari ale spoturilor: 464, 3 conferinte de presa) si de indicatorii calitativi: numarul de persoane care au solicitat consilierea: 6832, numarul de raspunsuri la e-mail-uri: 650, numarul de organizatii publice sau private care s-au implicat in distribuirea materialelor: 60. Numarul de telefon a fost promovat de alte organizatii ca sursa de informatii suplimentare.


Proiectul s-a desfasurat in perioada 1 iunie 2002 – 28 februarie 2004 si a dispus de un buget de 165.345 Euro, o mare parte preveniti de la finantatorul (Euro Phare – 146 845 Euro), respectiv partenerul ARAS (McCann Erikson – 9 600). Succesul a fost atins in ciuda obstacolelor pe care proiectul le-a intampinat, si anume dificultati initiale in difuzarea gratuita a spoturilor (spoturi de utilitate publica). Faptul ca finantatorii solicita contributii, dar nu accepta contributiile in natura (voluntari, echipamente etc.) Numarul mare de apeluri inefective primite la inceputul proiectului.
SIDA Helpline a fost primul proiect romanesc care a inclus o campanie de reducere a discriminarii fata de persoanele infectate ca pas necesar pentru prevenirea HIV. In plus, proiectul a asigurat dezvoltarea liniei telefonice gratuite si non stop, serviciu necesar in orice tara.
X. tipurile de publicuri beneficiare (din strategia de com)
XI. rel cu stakeholderul- cine e? daca e donorul principal, atunci face campanii d-alea sa ii faca lu’ ala pe plac
XII. in ce consta efortul strategic de cmunicare?
XIII. ce tipuri de strategii adopta? si-a schimbat comport. strategic?
XIV. legarea comp de tipurile de public si de tipul de org.
XV. apar neconcordante?