Scurta sinteza
De patruzeci de ani Europa s-a dovedit a fi cea mai creativa,cea mai inventiva dintre ariile strategice: constructia Comunitatilor, apoi a U.E. demonstreaza eforturile facute pentru organizarea unuia din spatiile cele mai complexe ale lumii.
Natiunile europene au fiecare istoria ei.Franta si Marea Britanie pastreaza din trecutul lor imperial o amintire pozitiva si nu au fata de exercitarea puterii neincrederea instinctiva a germanilor,carora puterea nu le-a adus decat catastrofe.
Multi europeni (cei din tarile mici) sunt obisnuiti de mult timp cu situatii în care sunt cel mai adesea spectatori si nu “actori”, nefiind umiliti, ci estimand ca o societate democratica trebuie mai intai sa se preocupe de bunastarea cetatenilor sai.
Viitorul Uniunii si al Comunitatilor Europene nu trece prin constructia unui stat federal ci prin inventarea unor structuri inedite,sprijinite de metoda comunitara, fundamentate pe matricea institutionala comunitara, care nu au cu adevarat precedent nici în experientele statale nici în cooperarea internationala organizata.
Uniunea de maine, ale carei tratate constitutive vor fi fost rationalizate si restructurate, care va beneficia poate de personalitate juridica, va continnua sa se fundamenteze pe vechile natiuni care nici nu se vor prabusi si nici nu se vor diviza în comunitati multiple.
Ea va continua, de asemenea, sa fie acest ansamblu multinational în care anumite competente statale vor fi exercitate în comun conform principiului subsidiaritatii dupa proceduri simplificate si mai transparente, implicand diverse institutii.
In final, va fi o federatie? O confederatie? Constitutia americana nu cuprinde cuvantul “federal” si functioneaza de mai bine de doua secole;constitutia elvetiana este “constitutia federala a Confederatiei Helvetice” din 1874 si tocmai a fost reinnoita printr-o revizuire generala in1999: daca Uniunea Europeana va trebui sa-si inventeze propriul sau model, nu trebuie sa se lase paralizate de etichete.
Material elaborat de Oana