Din cauza greutatilor pe care le-a întâmpinat, Marea Britanie s-a retras de la negocierile tratatelor de la Roma. Ca raspuns la crearea celor trei Comunitati europene, Marea Britanie a pus bazele Asociatiei Europene a Liberului Schimb. Aceasta s-a dorit a fi o contracarare a dezechilibrului produs prin înfiintarea Comunitatilor1.
A.E.L.S. a fost creata prin Acordul de la Stockholm având membri atât state ce nu fac parte din Comunitatile europene (Elvetia, Norvegia), cât si state membre ale Comunitatilor (Franta, Belgia, Luxemburg, Grecia, Irlanda).
Scopul Asociatiei era crearea unei zone de comert liber, constând în existenta unei piete libere pentru unele produse, fara un tarif vamal comun si a unei zone de liber schimb.
Organul A.E.L.S. este Consiliul, alcatuit din reprezentanti ai tuturor statelor membre.
Existenta si functionarea Asociatiei s-au dovedit în timp a fi viabile. În anul 1994 s-a realizat unirea organizatiei A.E.L.S. cu Comunitatile europene, dând nastere Spatiului Economic European, mai ales datorita faptului ca tarile membre A.E.L.S. au devenit membre ale C.E.
Romania si-a manifestat si ea interesul în colaborarea cu A.E.L.S.
1 Ion P.Filipescu, Augustin Fuerea – op.cit., pagina 19
Material elaborat de Oana