1. Misiunile Uniunii Europene
A. Art 2 al Tratatului C.E.E. în versiunea Tratatului de la Roma din 1957
Acesta identifica 5 obiective:1
– promovarea unei dezvoltari armonioase a activitatilor economice în ansamblul C.E.: aceasta ambitie a justificat crearea unei politici regionale (ale carei instrumente financiare sunt fondurile structurale) destinata reducerii diferentelor de dezvoltare între diverse regiuni ale C.E.;
– garantarea unei expansiuni continue si echilibrate: ne situam în perioada cresterii economice care a însotit efortul de reconstructie dupa al doilea razboi mondial ;
– asigurarea unei stabilitati crescute : stabilitatea este înteleasa în toate elementele sale: economica sociala si politica.
– o ridicare accelerata a nivelului de viata: este ideea ca popoarele care au suferit de pe urma razboiului trebuie sa culeaga fructele cresterii la care au contribuit; este ideea ca stabilitatea (sociala si politica-al treilea obiectiv) nu poate fi garantata daca nivelul de viata al popoarelor ramâne insuficient ;
– relatii mai strânse între statele membre: era deja scopul care determina crearea Consiliului Europei. Aici, acest obiectiv ia o alta dimensiune, pentru ca Comunitatea este o organizatie de integrare si nu una de cooperare precum Consiliul Europei.
B.Articolul 2 al Tratatului de la Maastricht
Noul art 2 redefineste obiectivele Comunitatilor pentru a tine cont de noile preocupari ale statelor membre la începutul anilor 1990. Este vorba de a favoriza:
– promovarea unei dezvoltari armonioase si echilibrate a activitatilor economice în ansamblul Comunitatilor: se regasesc aici obiectivele 1 si 2 din versiunea tratatului de la Roma;
– o crestere durabila si neinflationista, respectând mediul înconjurator;
– un înalt grad de convergenta a performantelor economice, conditie prealabila instaurarii U.E.M.;
– un nivel al gradului de ocupare a fortei de munca si al protectiei sociale ridicat ;
– coeziune economica si sociala – constituie sinteza obiectivelor 1,2 si 3 în versiunea Tratatului de la Roma;
– solidaritatea între satele membre, adica în practica cea pe care cei mai bogati trebuie sa o manifeste în directia celor mai saraci.
2. Mijloacele comunitatilor Europene
A. Articolul 2 C.E.E. în versiunea tratatului de la Roma prevede doua mijloace în serviciul obiectelor pe care le-a definit: stabilirea unei piete comune si apropierea progresiva a politicilor economice ale statelor membre.
B. Articolul 2 C.E. în versiunea Tratatului de la Maastricht redefineste mijloacele Comunitatilor Europene:
– stabilirea unei piete comune si a unei uniuni economice si monetare, aceasta din urma constituind noutatea;
– punerea în aplicare a politicilor sau actiunilor vizate la articolul 3 si 3A: eliminarea drepturilor vamale si a restrictiilior cantitative la schimburi, o piata interna, o politica agricola comuna, o politica comuna în domeniul pescuitului, transporturilor, o politica comerciala comuna, un regim asigurând concurenta loiala pe piata comuna, alinierea legislatiilor nationale, o politica în domeniul social si în domeniul mediului înconjurator, întarirea coeziunii economice si sociale, întarirea competitivitatii industriei comunitare, promovarea cercetarii si a dezvoltarii tehnologice, retele transeuropene, un nivel ridicat de protectie a sanatatii,…
1 J. M. Favret – op. cit., pagina 54
Material elaborat de Oana