Now Playing

Movie Calendar

March 1

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

March 2

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

March 3

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Divi Movies

Experience Movies

about Us

Nulla porttitor accumsan tincidunt. Donec sollicitudin molestie malesuada. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem. Curabitur non nulla sit amet nisl

Ionel Tanase*

Fenomenul infractional este deosebit de complex, si pentru a putea fi cunoscut trebuie abordat multidisciplinar.
Desi infractionalitatea devine prin dinamica si efectele sale un fenomen siocial, pentru a putea fi cunoscuta, ea trebuie cercetata în primul rând ca act individual,ca actiune comisa de o persoana concreta într-o situtie concreta.
Este vorba de o actiune umana,determinata de anumite elemente psihologice (trebuinte,impulsuri, motivatii), care se îndreapta spre un scop. Identificarea acestor elemente presupune o unificare a eforturilor persoanelor implicate în actul judiciar.I. Istoricul faptei

La data de 21.02.2004, Postul de Politie Secuieni, Judetul Bacau, a fost sesizat de catre numitul C.Gh., din Municipiul Bacau, ca mergând la locuinta mamei sale, C.E. de 79 ani, din comuna Secuieni,Sat Odobesti, Judetul Bacau, a gasit-o pe aceasta decedata, prezentând urme de violenta în zona fetei. Pâna la sosirea echipei de cercetare ( formata din procuror criminalist, specialist criminalist si ofiteri operativi din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale), locul faptei a fost asigurat de lucratorii postului de Politie Secuieni, din Cadrul I.P.J. Bacau.
Odata sosita echipa operativa s-a trecut la cercetarea locului faptei, în cuprinsul procesului verbal de cercetare la fata locului, consemnându-se si urmatoarele:
– locuinta numitei C.E. este situata în Sat Odobesti, Comuna Secuieni, Judetul Bacau, se învecineaza la sud cu drum satesc, la nord teren agricol, la est teren viran pâna la locuinta lui A.L., la vest teren viran si apoi locuinta lui C.F.;
– accesul în curte se face printr-o poarta într-un singur canat, gasita deschisa, dezasigurata. De la poarta, pe o cale betonata se ajunge în partea stânga la un corp de cladire, casa tip vagon. Fiind examinata din exterior se constata ca ferestrele si usile acestei cladiri sunt închise, asigurate, fara urme de fortare. La capatul aleii se afla o bucatarie, prevazuta cu o usa într-un singur canat, de o parte si de alta a acesteia fiind doua ferestre. Usa a fost gasita dezasigurata, fara a prezenta urme de fortare a sistemului de închidere si asigurare.
– pe pat se afla cadavrul numitei C.E., nasuta la data de 04.06.1924, în Sat Odobesti, Comuna Secuieni, Judetul Bacau. Aceasta este învelita cu o plapuma, având o perna în laterala si una lânga cap, îndoita spre frunte. Picioarele caavrului sunt scoase de sub plapuma, fiind încaltat cu ciorapi împletiti manual din lâna.
– procedând la înlaturarea palpumei s-a constatat ca, cadavrul numitei C.E. este dezbracat complet, asezat cu fata în sus, piciorul drept fiind peste piciorul stâng. Ochiul stâng al victimei prezinta o tumefactie sângerânda, în zona buzelor observându-se urme de sânge. Pe sânul stâng se constata prezenta a doua zgârieturi, cu lungimea de 4 cm si respectiv 3cm. Mâna stânga este îndoita din cot spre cap, având un batic de culoare verde înnodat ca o legatura în zona antebratului. Mâna are degetele închise. Mâna dreapta are cotul ridicat si îndoit spre cap, iar degetele sunt întinse.


S-a luat masura transportarii cadavrului numitei C.E. la morga Spitalului Judetean Bacau, concluziile comisiei medico-legale fiind urmatoarele:
1. moartea numitei C.E. a fost violenta;
2. ea s-a datorat insuficientei respiratorii acute consecutiv asfixiei mecanice prin comprimarea formatiunilor anterioare a gâtului, vasculo-nervoase si caii aeriene (laringe,trahee), cu ajutorul degetelor mâinii;
3. leziunile din regiunea gâtului sunt specifice unei asfixii prin sugrumare, având capacitate tanato generatoare directa, imediata;
4. susnumita a fost agresata si sexual, fapt demonstrat prin identificarea spermatozoizilor în frotiurile vaginale recoltate.


Deoarece rudele victimei nu au gasit legatura de chei cu care se patrundea în casa propriu zisa, s-a procedat la fortarea usii de acces de la un chiler, echipa patrunzând pentru cercetare si în interiorul acestei locuinte. Corpul de cladire este tip vagon, fiind compus din : chiler (bucatarie), un dormitor, un hol, întrebuintat drept dormitor si o sufragerie. În bucatarie nu au fost identificate urme de ravasire a bunurilor. În primul dormitor se afla un recamier cu lada, doua noptiere, o masa si un sifonier cu doua usi. În continuarea patului se afla o soba de teracota. Rudele au constatat ca bunurile din lada recamierului au fost scose de la locul lor, iar în dulapiorul unde victima îsi tinea buletinul de identitate si banii sunt urme de ravasire.


În urma tratarii cu pigment verde fluorescent si negru de fum, au fost identificate, relevate, fixate si ridicate doua fragmente de urma papilara, care au fost excluse cu impresiunile rudelor victimei ce au avut acces în locuinta.

II. Investigarea conduitei simulate

La data de 23.02.2004, Laboratorului de Detectie a Comportamentului Simulat Bacau, îi este adresata rugamintea de catre comanda I.P.J. Bacau sa anuleze orice examinare planificata, pentru a veni în sprijinul ofiterilor anchetatori, în vederea identificarii si prinderii autorului faptei. În prima faza, din cercul de suspecti format, au fost examinate un numar de cinci persoane, toate pretabile la comiterea unei astfel de infractiuni (persoane cu un comportament violent, mai mult sau mai putin “apropiate” cu victima, care cunosteau locuinta si anexele, obiceiurile si veniturile victimei).


Toate cele cinci persoane examinate prin tehnica poligraf nu au prezentat în traseele biodiagramelor indici cu caracteristici ai comportamentului simulat, fiind excluse cu certitudine din cercul de banuiti.


La data de 24.02.2004 a fost adus pentru examinare si numitul T.C.I., vecin cu victima, inclus în cercul de suspecti deoarece nu putea sa justifice timpul critic din seara zilei de 18.02.2004 ( data la care a fost vazuta pentru ultima oara victima). Precizam ca medicina legala nu s-a putut pronunta clar asupra datei motii, aceasta data reiesind din investigatiile efectuate de catre ofiterii de politie operativi.


În cadrul discutiilor pretest subiectului i-au fost prezentate: tehnica poligraf, metodologia de examinare pe scurt, întrebarile critice, relevante care îi vor fi adresate, acesta dându-si acordul pentru a fi examinat.
Întrebarile critice adresate au fost urmatoarele:
Nr.4: “stii sigur cine a violat-o si omorât-o pe C.E.?” Raspuns: NU
Nr.6: “Tu ai omorât-o pe C.E.?” Raspuns: NU
Nr.9: “Miercuri-18.02.2004- ai fost în casa la C.E. si i-ai luat banii si anumite lucruri?” Raspuns: NU
Nr11: “Miercuri -18.02.2004- ai lovit-o si strâns-o de gât pe C.E.?” Raspuns: NU,
Dupa care s-a trecut la examinarea propriu zisa. Biodiagrama obtinuta în cadrul testului numarul 3 ( dupa stimularea specifica), a fost concludenta pentru a trage o concluzie certa de implicare directa a numitului T.C.I. în comiterea faptei. Testul nr.4 avea sa vina ca o confirmare a celor constatate putin mai înainte.


Prezentându-i-se rezultatul examinarii, cât si traseele biodiagramelor, numitul T.C.I. începe sa faca martirisiri complete despre comiterea faptei, astfel: în data de 18.02.2004, dupa ce a consumat mai multe bauturi alcoolice cu cei din anturajul sau, se hotaraste cu unul dintre “amici” sa comita un furt de animale de la locuinta unei persoane din localitate. Refuzat la telefon de catre unul dintre traficantii de animale, se desparte de cel cu care planuise comiterea acestei infractiuni, si, “inarmat” cu un bidon de vin, pleaca spre locuinta prietenei sale din aceeasi localitate. Refuzat si de aceasta, pe motivul ca este sub influenta bauturilor alcoolice, “da gata” tot vinul si se îndreapta spre casa. Când a ajuns în dreptul locuintei lui C.E., a intrat în curte, iar în continuare, spicuind din declaratia lui data în fata procurului: ” eu am strigat la usa < Tanti E.>…Când am intrat în casa am constatat ca C.E. era în pat si se trezise. Eu i-am zis numitei C.E. < Hai baba sa te f…! >. Aceasta mi-a raspuns: < Hai mai baiete, dar sa nu ma bati! > . C.E. si-a dat fusta de pe ea jos, iar eu mi-am dat tricoul, ramânând în pielea goala. si eu m-am dezbracat de haine. Eu am avut raport sexual cu C.E. o data. C.E. mi-a cerut sa mai am o data raport sexual cu ea si am acceptat. Eu i-am cerut numitei C.E. sa-mi dea 100.000 lei sub forma de împrumut. Ea mi-a spus sa iau cheile din sertarul dulapului de lânga masa (…). C.E.mi-a spus sa deschid usa de la casa, sa intru în chiler si apoi în casa, sa caut într-o noptiera, într-un caiet si sa iau banii de acolo. Am luat cele doua legaturi de chei din sertar, le-am pus pe masa, dupa care am mers lânga pat si am strâns-o de gât, am împins la baza gâtului lateral cu degetel mari, C.E. se zbatea si horcaia. Deoarece mai horcaia, în acelati fel am împins înca o data cu degetele pâna mi-am dat seama ca a murit. Am mers la locuinta, am deschis lacatul cu una din chei si am intrat în casa. Am intrat într-o alta camera si am deschis usa de la noptiera. Am luat caietul cu toate actele si am vazut ca în el era si o suma de bani. Am iesit din casa, am închis usa si am plecat. Am încuiat numai cu cheia de la broasca, lacatul l-am luat cu mine. Din curtea locuintei am iesit în gradina si am mers pe lânga gardul numitului M.V. Acesta are lânga gard un sopron care este acoperit cu tabla, am ridicat o bucata de tabla si am aruncat cele doua legaturi cu chei si lacatul, apoi am trecut peste drum în locul unde M.V. are niste glugi de coceni. Eu am vrut sa dau foc la acele acte si la caiet, dar deoarece nu ardeau, am renuntat, stingând orice urma de foc cu zapada, ca sa nu i-a foc gluga de coceni. Eu am dormit în acea noapte sub niste snopi din gluga de coceni, iar a doua zi, în jur de ora 7.30 am mers acasa. Înainte de a merge acasa, am vazut suma de bani luata, si am vazut ca erau 1.500.000 lei în bancnote de 100.000 si 50.000 lei, nu retin numarul pentru fiecare dintre acestea.


Joi, 19.02.2004, am mers acasa la A.L. si am cumparat cu suma de 700.000 lei o pereche de blugi, o bluza, o pereche de adidasi, iar restul sumei am cheltuit-o.”


Ulterior, la reconstituire, aveau sa fie descoperite si identificate toate mijloacele materiale de proba pe care autorul încercase initial sa le ascunda, cât si confirmarea în timp si spatiu a celor declarate de faptuitor.

III. Date despre autor. Scurt profil psihologic.

– T.C.I., nascut la data de 07.09.1984, în Secuieni, Bacau, având acelasi domiciliu;
– Nationalitate româna;
– Studii 7 clase, fara ocupatie;
– Stagiul militar nesatisfacut, fara antecedente penale.
Expertiza psihiatrica concluzioneaza ca T.C.I. nu sufera de nici o boala psihica, având discernamânt asupra faptelor savârsite, chiar daca prezinta o capacitate de operationalizare corespunzatoare unui intelect liminar.
Testul Szondi, prin scorurile obtinute:
– vectorul S subliniaza ambivalenta fata de nevoia de virilitate, prezenta unui subiect usor efeminat, cu tendinte latente spre inversiunea scopului sexual;
– vectorul P sugereaza o criza ascunsa cu acumulare latenta a afectelor;
– vectorul Eului prezinta un eu inhibat ( cu rabufniri spontane), care utilizeaza ca mecanisme de defensa negatia si represiunea;
– vectorul C subliniaza tendinte de infidelitate, de cautare permanenta si instabilitate, indicând global o imaturitate intelectuala (incapacitatea subiectului de a prevedea consecintele actiunilor sale, centrat prin modul de actiune asupra prezentului), cât si o imaturitate afectiva, principiul placerii surclasând pe cel al realitatii.

În ceea ce priveste victima, daca prin comportamentul sau neglijent, nu ar fi încurajat autorul în anumite momente ( acceptarea relatiilor sexuale, oferirea cheilor, indicarea locului unde se afla banii ), posibil sa nu se fi ajuns la acest sfârsit tragic.
În cadrul discutiilor post test, s-a încercat si o regresie a autorului în momentul desfasurarii actiunii infractionale, o explicatie logica a celor întâmplate, fapt ce nu a putut fi dus la bun sfârsit, subiectul afirmând cu seninatate ca “asa au stat lucrurile”, dar cu aceeasi seninatate si legea si-a spus cuvântul, acesta fiind trimis în judecata, cu propunerea de a se aplica pedeapsa maxima.

 


* Comisar psiholog, I.P.J.Cluj, M.A.I.