“Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale.” (1)
Rolul asumat in ultimul secol de catre partide in desfasurarea procesului democratic, incepand cu gruparea cetatenilor in functie de opinii, ideologii, interese comune si terminand cu organizarea alegerilor, activitatea parlamentara sau guvernamentala le-a consacrat ca un instrument indispensabil al democratiei reprezentative. Pluralismul este o emblematica a democratiei.
Alegerea organelor reprezentative este o conditie necesara dar nu si suficienta a democratiei repezenative. Este absolut necesar sa se propuna alegatorilor alternative politice pentru ca fiecare sa aleaga acea varianta care i se potriveste. Din aceasta cauza pluralismul politic este o caracteristica inerenta a democratiei reprezenative.
De fapt democratia se manifesta cu adevarat odata cu aparitia si dezvoltarea partidelor ca institutii politice, ele putand sa desfasoare o activitate sistematica si de amploare numai intr-un climat democratic autentic. Deci, aparitia patidelor este strans corelata cu aparitia si dezvoltatrea democratiei reprezenatative (legata de aparitia parlamenatrismului), cu momentul in care puterea politica exprima vointa poporului.