Now Playing

Movie Calendar

March 1

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

March 2

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

March 3

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Divi Movies

Experience Movies

about Us

Nulla porttitor accumsan tincidunt. Donec sollicitudin molestie malesuada. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem. Curabitur non nulla sit amet nisl

A fost împaratul Frantei, a consolidat si a initializat multe reforme ale Revolutiei Franceze. Unul dintre cei mai buni conducatori militari ai tuturor timpurilor, a cucerit o mare parte din teritoriul Europei si s-a ocupat de modernizarea natiunii pe care o conducea.
S-a nascut pe 15 august 1769 la Ajaccio în Corsica, primind numele de Napoleone Buonaparte care în franceza a devenit Napoleon Bonaparte. A fost al doilea din cei opt copii ai lui Carlo (Charles) Buonaparte si al Letiziei Ramolino Buonaparte.
Nici un membru al familiei Buonaparte nu a fost niciodata soldat profesionist. Tatal sau, Carlo, a fost un avocat care a luptat pentru independenta Corsicii, dar dupa ce Franta a ocupat insula în 1768, el a servit drept judecator si a intrat în aristocratia franceza.
Sub influenta familiei sale, Napoleon a fost educat pe cheltuiala regelui Louis al XVI-lea la Brienne si la scoala Militara din Paris. A terminat scoala în 1785, iar la 16 ani s-a alaturat artileriei ca locotenent II.
Dupa ce a început revolutia franceza, a devenit locotenent colonel (1791) în Garda Nationala Corsicana. În 1793, Corsica îsi declara independenta si Bonaparte, patriot francez si republican, se alatura Frantei împreuna cu familia sa. I s-a dat gradul de capitan într-o armata care se lupta la Toulon unde o flota engleza, era în razboi cu Republica Franceza. Înlocuind un general de artilerie ranit, el si-a asezat tunurile în asa fel încât flota engleza a fost învinsa si Toulonul a cazut. Ca rezultat, Bonaparte a fost promovat general de brigada la vârsta de 24 de ani.
În 1795 el a salvat guvernul revolutionar prin împrastierea insurgentilor din Paris.
În 1796 s-a însurat cu Josephine de Beauharnais, vaduva unui aristocrat ghilotinat în Revolutie si mama a doi copii.

Primele campanii


În 1796, Bonaparte a fost promovat comandant al armatei franceze din Italia. S-a luptat cu patru generali austrieci succesiv, fiecare cu un numar superior de soldati si a fortat Austria si aliatii sai sa faca pace.
Tratatul de la Campo Formio a stabilit ca Franta sa pastreze cele mai multe din cuceririle sale. În nordul Italiei a fondat Republica Cisalpina (cunoscuta mai târziu ca Regatul Italiei) si si-a întarit pozitia în Franta, trimitând prazi de razboi în valoare de milioane de franci, guvernului francez.
În 1798 pentru a riposta comertului britanic cu estul, a condus o expeditie în Egipt, pe care l-a si cucerit. Cu toate acestea flota lui a fost distrusa de amiralul englez Horatio Nelson. Bonaparte a reformat guvernul si legile egiptene, abolind sclavia si feudalismul si garantând drepturile de baza.
Cercetatorii francezi pe care i-a adus cu el au început studiul stiintific al istoriei antice egiptene. În 1799 n-a reusit sa cucereasca Siria, dar a câstigat o victorie zdrobitoare asupra Turciei la Abu Qir.
Apare un nou pericol pentru Franta – o noua coalitie : Austria, Rusia si Anglia.

Guvernarea Napoleoniana în Franta

Bonaparte, s-a decis sa-si paraseasca armata si sa se reîntoarca în Franta. În Paris s-a alaturat conspiratiei împotriva guvernului. În lovitura de stat din 9-10 noiembrie 1799, au preluat puterea si au stabilit un nou regim, Consulatul. Bonaparte, primul consul, avea aproape puteri dictatoriale. Constitutia a fost refacuta în 1802 Napoleon devenind consul pe viata, iar în 1804 s-a numit împarat sub numele de Napoleon I. În 1800 si-a asigurat puterea traversând Alpii si învingându-i pe austrieci la Marenga. Dupa aceea a negociat o pace generala Europeana, pace ce a stabilit râul Rin ca granita de est a Frantei.
În Franta administratia a fost reorganizata, sistemul de justitie a fost simplificat si toate scolile au fost puse sub control centralizat. Legea Franceza a fost standardizata sub forma Codului Napoleonian sau codul civil si înca alte sase coduri. Acestea garantau drepturile de libertate câstigate în Revolutie, incluzând egalitatea în fata legii si libertatea religiei.

Razboaiele de cucerire


În aprilie 1803 Anglia, provocata de purtarea lui Napoleon, a declarat razboi Frantei, pe mare. Doi ani mai târziu Rusia si Austria s-au alaturat Angliei într-o noua coalitie. Napoleon a abandonat planurile de invadare a Angliei si a întors armele împotriva coalitiei Austro-Ruse, învingându-i în batalia de la Austerlitz pe 2 decembrie 1805. În 1806 a preluat regatul Neapole si l-a facut pe fratele sau mai mare Joseph rege, a transformat o parte din Republica Germana într-un regat al Olandei pentru fratele sau Louis si din dintr-o parte a restului Germaniei a format Confederatia Rinului sub directa sa conducere.
Napoleon a distrus armata Prusiei la Jena si Auerstadt (1806) si armata rusa la Friedland. La Tilist (iulie 1807), Napoleon a facut o alianta cu tarul Alexandru I si a redus marimea Prusiei. De asemenea el a adaugat noi state imperiului : regatul Westphalia sub stapânirea fratelui sau Jerom, ducatul Warson si altele.
Între timp, a stabilit Sistemul Continental, o blocada impusa de Franta împotriva marfurilor englezesti, cu scopul de a distruge ceea ce el numea natiunea vânzatorilor .
În 1807 Napoleon a anexat Portugalia. În 1808 l-a facut pe fratele sau Joseph rege al Spaniei si i-a facut cadou cumnatului sau Joachim Murat regatul Nepolelui. Sosirea lui Joseph în Spania a dat nastere unei rebeliuni cunoscuta sub numele de Razboiul Peninsular, razboi ce a costat Franta 300.000 de victime si sume imense de bani, si a contribuit la slabirea imperiului.
În 1809 Napoleon i-a învins pe austrieci din nou la Wagram, anexând Provinciile Illyriene (acum parti ale Sloveniei, Croatiei, Bosniei-Hertegovinei, Serbiei si Muntenegrului), si a desfiintat Statele Papale.
A divortat de Josephine si în 1810 s-a însurat cu arhiducesa de Habsburg, Marie Luise, fata împaratului austriac. Prin aceasta legatura între dinastia sa si cea mai veche casa conducatoare din Europa a sperat ca fiul sau care s-a nascut în 1811, va fi mai usor acceptat.
În 1810 imperiul a atins cea mai mare expansiune.

Guvernarea Napoleoniana în Europa


În toate noile regate create de împarat, Codul Napoleonian a fost impus ca lege, iobagia si feudalismul fiind abolite si impusa libertatea religiei (exceptie facând Spania ).
Fiecare stat a adoptat o constitutie care dadea dreptul la vot universal pentru barbati, instituia un parlament si continea o lista de drepturi civile. Sistemul administrativ si judiciar francez au fost deasemenea impuse. scolile au fost puse sub administratie centrala si s-au creat si scoli publice gratuite. Învatamântul superior a fost deschis tuturor celor calificati fara a se face discriminari de clasa sociala sau religie. Fiecare stat avea o academie sau o institutie pentru promovarea artelor si stiintelor. Numai dupa caderea lui Napoleon, oamenii de rând din Europa, asupriti de guvernarea sa prin taxe de razboi si campanii militare au apreciat în întregime beneficiile pe care le obtinusera.

Declinul lui Napoleon


În 1812 Napoleon a carui alianta cu Alexandru I se dezintegrase, a lansat invazia Rusiei, care s-a sfârsit într-o retragere dezastruoasa din fata Moscovei. Dupa aceasta, toata Europa s-a unit împotriva lui. În aprilie 1814 maresalii au refuzat sa mai continue lupta. Dupa ce aliatii l-au respins în favoarea fiului sau, Napoleon a abdicat neconditionat si a fost exilat pe insula Elba din Marea Mediterana. Marie Louis si fiul lor, au fost pusi sub custodia tatalui ei, împaratul Austriei.
În 1815 a evadat de pe insula Elba, a ajuns în Franta si s-a îndreptat catre Paris, învingând trupele care venisera sa-l captureze. Ajuns în Paris a promulgat o noua constitutie mai democratica si veteranii din vechiile campanii s-au reunit sub conducerea lui. Napoleon a cerut pace aliatilor, dar ei l-au refuzat si el s-a decis sa loveasca primul. Rezultatul a fost campania din Belgia care s-a sfârsit prin înfrângerea în batalia de la Waterloo, la 18 iunie 1815.
În Paris multimea l-a rugat sa continue lupta, dar politicienii i-au retras sprijinul. Napoleon a fugit catre Rochefort, unde s-a predat capitanului navei engleze, Bellerophon. El a fost apoi exilat pe insula Sf. Elena din Oceanul Atlantic unde a ramas pâna la moartea sa, la 5 mai 1821.

Concluzii


Influenta Napoleoniana în Franta mai este evidenta înca si astazi. Pentru comemorarea victoriilor sale, s-a construit Arcul de Triumf în centrul Parisului. Astazi impactul Codului Napoleonian este simtit în legile tuturor tarilor Europei.
Napoleon a fost un om care ducea totul la bun sfârsit, foarte ambitios si niciodata satisfacut.
Napoleon a fost un dictator si a crezut în conducerea oamenilor prin ordine. Putini sunt aceia care nu recunosc ca a fost un geniu militar. El a spus “Waterloo va sterge memoriile victoriilor mele”, dar bineînteles ca se însela deoarece este recunoscut ca unul din cei mai mari generali ai lumii.