Now Playing

Movie Calendar

March 1

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

March 2

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

March 3

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Divi Movies

Experience Movies

about Us

Nulla porttitor accumsan tincidunt. Donec sollicitudin molestie malesuada. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem. Curabitur non nulla sit amet nisl

Incepand din 1985 si pana in 1988 situatia interna a URSS si pozitia sa internationala s-au schimbat cu repeziciune, dar acei ani nu se compara cu ceea ce s-a intamplat incepand din 1989. Revolutia inceputa de Mikhail S. Gorbaciov a scapat de sub control. Frustrarile acumulate de catre cetatenii sovietici au explodat sub forma criticii care in perioada glasnostului a fost larg mediatizata si care in schimb a dat nastere si altor disensiuni. De asemeni mult promisa perestroika pentru o viata mai buna a ramas neimplinita, mai mult economia a decazut iar nemultumirile s-au acumulat. In cele din urma scaderea presiunii politice a dus la cresterea cererilor de democratie si a dat nastere la lupta pentru democratie a multor grupuri nationaliste din URSS. Dintre acestea o parte din populatia Estoniei, Letoniei si Lituaniei – cele trei tari baltice incorporate in URSS in anul 1940 – erau cele mai insistente in vederea obtinerii independentei. Vechea garda comunista s-a simtit amenintata de lupta pentru democratie si separarea lor de URSS, dar a rezistat cererilor.
Pe la mijlocul anilor `90 URSS-ul se afla intr-o dificila situatie politica si economica. Gorbacoiv era criticat atat de reformatorii radicali cat si de vechea garda comunista si birocrati.

IULIE 1990. In cadrul congresului partidului comunist, Gorbaciov este atacat de ambele parti. Conducatorul vechii garzi Yegor K. Ligachev, al doilea din cadrul partidului comunist il denunta pe Gorbaciov, dar isi pierde locul din partid. Pe cealalta aripa Boris N. Yeltin iese din congres si renunta la partid. Yeltin, un protejat al lui Gorbaciov care anterior fusese liderul filialei partidului din Moscova, isi pierduse postul in octombrie 1987 dupa ce-l criticase pe Ligachev( indirect pe Gorbaciov) pentru procesul de reformare prea lent. In consecinta popularul Yeltin este ales presedintele republicii Rusia.

AUGUST 1990- FEBRUARIE 1991 Gorbaciov se misca foarte precaut. Adopta masuri, dar se fereste de la masuri radicale. Este o realitate generala ca el cedeaza presiunilor vechii garzi. In decembrie ministrul strain Eduard A. Schevardnadze afirma faptul ca vechea garda ameninta cu instalarea unei dictaturi. Cresc luptele sangeroase din zona baltica dintre balticii manati de dorinta de independenta si trupele sovietice.

MARTIE 1991 Gorbaciov propune restructurarea URSS in ideea atingerii nevoilor unei republici si pentru o mai mare libertate din partea Moscovei. Un referendum national sustine planul lui Gorbaciov, dar 6 din 15 republici il boicoteaza. Rusia si Ucraina opteaza pentru o semi-independenta. Negocierile incep sa inlocuiasca vechea atitudine a URSS.

IULIE 1991 Gorbaciov si alti 9 lideri au cazut de acord in vederea formarii unei noi conferinte prin reducerea influentei URSS si prin cresterea autoritatilor republicilor guvernamentale.

AUGUST 18 Cu doua zile inainte ca Tratatul noii uniuni sa fie semnat elemente din vechea garda pun la cale o lovitura de stat decat sa permita URSS-ului sa-si piarda din putere si sa le slabeasca bazele puterii birocratice. Ministrul de Aparare si Comandantul Fortelor Armate Sovietice, Dimitri T. Yazov si un alt sustinator al vechii garzi s-au dus la casa de vacanta a lui Gorbaciov din Crimeea. Ei cer demisia lui Gorbaciov.” Nu in viata voastra “ raspunde Gorbacoiv. Liniile telefonice ale lui Gorbaciov sunt taiate, si el este tinut sub arest la domiciliu. Gorbaciov urmareste sirul evenimentelor ascultand BBC si Vocea Americii.

AUGUST 19 Cetatenii sovietici se trezesc dimineata cu vestea cum ca Gorbaciov a demisionat si a cedat locul acelui membru al puciului anume, vice-presedintelui Gennadi I. Yanayev, care a preluat conducerea Comitetului de stat pentru urgente. Yanayev afirma in cardul unei conferinte de presa ca Gorbaciov este bolnav. Yanayev este atat de nervos incat mainile ii tremura atat de tare incat slaba reprezen-tatie a provocat ilaritate printre ziaristii adunati. Cea mai mare majoritate a elementelor de forta armata sunt controlate de catre conducatorii puciului, inclusiv mistrul apararii Yazov, ministrul de interne Boris K. Pugo, seful KGB-ului Vladimir A. Kryuchkov, si primul ministru Valentin S. Pavlov. Trei divizii armate au ocupat Moscova. Exista speculatia conform careia armatele v-or demola cladirea sediului parlamementului si a biroului prezidential, numita Casa Alba din Moscova.

AUGUST 20 Sute de moscoviti s-au adunat sa apere cladirea Casei Albe si pe Yeltin. Demonstratiile in masa au aparut in multe orase si regiuni. Demonstrantii s-au catarat pe amenintatoarele tancuri din apropierea Casei Albe. “ De ce faceti voi treburile murdare ale comunistilor” a strigat o femeie la comandantul unui tanc.” Ia-o mai usor, ia-o mai usor” ii raspunde tanarul ofiter ei. “ S-o I-au mai usor ?“ raspunde ea.” Este in plina desfasurare o lovitura militara ceea ce se intampla si tu vrei ca eu s-o I-au mai usor ?”. Multi conducatori din lume la inceput i-au vazut pe puci drept noua conducere, dar vazand rezistenta interna a populatiei soviete au inceput sa denunte actiune aca fiind drept ilegala. Neputand obtine acces la televiziunea rusa Yeltin a facut un apel prin CNN la armata rusa, KGB, si trupele ministerului de interne: “ Puteti cuceri un tron folosind baionetele, dar nu puteti ramane pe baionete pentru mult timp. Zilele conspiratiei sunt numarate” avertiza Yeltin. Cativa generali de marca au refuzat sa sprijine miscarea pucilor, si multe unitati de la Casa Alba si chiar si din alta parte s-au alaturat miscarii anti-puci. Yeltin paraseste Casa Alba amestecandu-se in multime, protestand alaturi de aceasta si echipajele tancurilor care ii inconjurau. “Aparent ei nu au de gand sa-l impuste pe presedintele rus inca “, a spus Yeltin in gluma demonstrantilor. Pana seara miscarea pucilor se destrama. Primul ministru Pavlov este internat in spital in stare de ebrietate.

AUGUST 21Pana-n pranz pucii au esuat. Yazov, Kryuchkov, si altii au zburat in Crimeea pentru a se intalni cu Gorbaciov. Ei sunt arestati de catre vice-presedintele rus, Alexander Rutskoi si de altii care I-au urmarit de la Moscova. Rezistenta darza a lui Yeltin si a altora este motivul esuarii. Un alt motiv este acela al incompetentei celor ce au complotat in incercaera lor de a arata intregii lumi ca lovitura lor este una nesangeroasa si una posibila din punct de vedere constitutional. Aceasta incercare a incalcat edictul dat de Lenin in urma cu 70 de ani care a sfatuit ca pe timpul miscarii marxiste “ este necesar a nu se pierde nici un minut in exploatarea batalioanelor loiale …in vederea arestarii guvernului “. Chiar si Yeltin mai tarziu recunostea faptul ca pucii ar fi putut reusii in ceea ce si-au propus daca ar fi actionat mai hotarat. In afara Casei Albe circula o gluma “ Stiam noi ca comunistii nu puteau face nimic in regula “

AUGUST 22 Gorbaciov revine laMoscova. In cadrul unei conferinte de presa Yeltin releva faptul : conducator al Rusiei si nu al URSS este presedintele. Un moscovit afirma faptul ca Gorbaciov ca politician s-a depasit pe sine, el a devenit un cadavru politic.Cam acelasi lucru se poate spune si despre URSS.

SPTEMBRIE 1991 In ciuda intoarcerii lui Gorbaciov, autoritatea lui si cea a guvernului sovietic a disparut cu repeziciune. Gorbaciov incepe sa se descrie mai mult ca un centru decat ca presedinte al URSS. Este format un guvern sovietic interimar pentru a conduce tara pana cand un nou tratat de uniune este implementat. Guvernul instalat recunoaste independenta celor trei tari baltice. Leningrad revine la vechia sa denumire, St.Petesburg.

OCTOMBRIE 1991Gorbaciov si cei mai republicani lideri semneaza un tratat de uniune lasand practic fara puteri guvernul Soviet

NOIEMBRIE 1991 Guvernul sovietic este practic dezmembrat.Rusia preia resursele sovietice, rezervele de bani, inclusiv statul de plata militar sovietic.

DECMBRIE 1991 90% din ucraienieni au votat pentru independenta. Parlamentul sovietic se auto-desfiinteaza votand nuoa ordine. Rusia isi declara independenta alaturi de Ucraina si Belorusia a format Comunitatea Statelor Independente ( CSI ) pe 8 decembrie. Doua zile mai tarziu inca alte 8 republici se alatura CSI. Rusia preia politica externa a URSS, KGB si Kremlinul. Gorbaciov este un presedinte fara tara si chiar fara birou. “ Am facut tot ce am putut “ declara el reporterilor intr-o emotionanta declaratie de adio “ poate altcineva care va venii va face mai multe “. Pe data de 25 decembrie Gorbaciov anunta la televizor faptul ca el nu mai este presedintele URSS. In acest discurs Gorbaciov sustine ca demisia sa s-a datorat faptului ca este sufocat de :” catusele sistemului de control birocratic “ si “ fiind sortit sa serveasca ideologia si sa suporte si sa care povara grea a cursei inarmarii “. Drapelul rosu cu ciocanul si nicovala sovietic a fost coborat la 7:32a.m. pentru ultima data de pe varful Kremlinului si a fost inlocuit cu unul in culorile rosu alb si albastru. Adresandu-se pe un post de televiziune national presedintele american George Bush le transmite americanilor “ in aceste ultime luni, voi si eu am fost martorii uneia dintre cele mai mari drame ale acestui secol.”. El I-a multumit lui Gorbaciov pentru sustinerea intelegerii pentru pace, pentru inteligenta sa, viziunea sa si curaj.” In Rusia se inclina catre Gorbaciov acum cand el nu mai este la putere.”Nu stia cum sa faca sos” comenta un moscovit pe baza lipsei de mancare “ dar a stiut cum sa ofere libertate “