Instalatiile laser se impart in functie de modul lor de functionare in 2 grupe, si anume:
- Instalatii cu functionare intermitenta, la care emisiunea stimulata se face prin impulsuri cu fascicule. Intervalul de timp dintre impulsuri este ordinalul lui 10 la -6…10 la -8 secunde, corespunzand starilor energetice pe care se situeaza sistemele atomice excitate;
- Instalatii cu functionare continua, la care emisiunea stimulata se face prin radiatii in mod continuu, la trecerea sistemelor atomice de pe nivelele energetice de excitatie pe nivelul energetic fundamental.
Toate aceste tipuri de instalatii, indiferent de modul de emisie (continuu sau in impulsuri), se diferentiaza prin cara cteristicile tipice ale radiatiei emise: intensitate, monocromaticitate, putere focala, randament energetic etc.
1.Laserii cu mediul activ solid folosesc pentru producerea de radiatii, materiale dielectrice, la care elementul activ il constituie ionii de crom (Cr) sau ai diferitelor pamanturi rare: neodimul (Nd), europiul (Eu), samaraiul (Sa). Acesti ioni sunt dispersati intr-o concentratie foarte mica intr-o retea cristalina pura sau sunt incorporati in alte materiale (sticla, plastic etc.). Principalele tipuri de laseri cu mediu activ solid sunt urmatatoarele: a. Laserul cu rubin – emite radiatii coerente in lungimea de unda = 6943 A;
Raza unui laser cu rubin:

b. Laserul cu sticla dopata cu neodim – emite radiatii coerente in lungimea de unda = 1,6 micrometri c.Laseru cu granati de itriu si aluminiu (YAG) dopati cu niodim – emite radiatii coerente in lungimea de unda = 1,06 micrometri. Primul laser cu gaz (heliu-neon) a fost realizat in cadrul acelorasi laboratoare de la “Bell Telephone”. Laserul cu rubin in laboratoarele de la “Bell Telephone”.

Informatiile aflate in aceasta prezentare sunt culese din cartea “Prelucrari cu fascicule dirijate” scrise de Niculae-Ion Marinescu si din revista”Arborele Lumii”.
Referat virtual realizat de Muntean Alexandru.