Now Playing

Movie Calendar

March 1

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

March 2

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

March 3

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Divi Movies

Experience Movies

about Us

Nulla porttitor accumsan tincidunt. Donec sollicitudin molestie malesuada. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem. Curabitur non nulla sit amet nisl

STUDIU DE CAZ

ANALIZA COMPARATIVA A CALIATII MASINILOR DE SPALAT AUTOMATE

1. Calitatea si sortimentul masinilor de spalat rufe

Masina de spalat rufe executa spalarea prin agitarea rufelor intr-un bazin cu emulsie pentru spalat, realizand incalzirea si formarea emulsiei, limpezirea si stoarcerea rufelor.

• Calsificarea masinilor de spalat rufe
Avand in vedere perfectionarea permanenta a masinilor de spalat rufe, necesitatilor consumatorilor, cat si gradul de complexitate ridicat din punct de vedere constructiv acestea se pot clasifica dupa urmatoarele criterii:
a) Dupa destinatie:
– masini de spalat rufe
– masini de stors rufe
– masini de spalat si stors rufe
– masini de spalat, stors si uscat rufe
– masini de uscat rufe

b) Dupa principiul de functionare:
– masini de spalat rufe cu agitator
– masini de spalat rufe cu pulsator
– masini de spalat rufe cu tambur

c) Dupa numarul de bazine:
– masini de spalat si stors rufe cu un singur bazin
– masini de spalat si stors rufe cu doua bazine

d) Dupa sistemul de incalzire:
– masini de spalat rufe cu incalzire completa
– masini de spalat rufe cu incalzire de completare
– masini fara incalzire

e) Dupa gradul de automatizare:
– masini de spalat rufe neautomate cu unul sau doua bazine
– masini de spalat rufe automate cu unul sau duoa bazine


• Caracteristici de calitate

Principalele caracteristici de calitate a masinilor de spalat rufe sunt urmatoarele:

– Capacitatea de spalare ( in kilograme ) reprezinta cantitatea maxima de rufe uscate ce se pot spala la o singura incarcare. Este cuprinsa intre 1-6 kg, in functie de capacitatea bazinului, tipyl constructiv al masinii si puterea motorului.
– Capacitatea bazinului cuvei, este data de cantitatea de apa cu care se incarca bazinul de spalare ( 20-70 l ) si este limitata de un indicator de nivel in bazin sau sisteme automate de umplere.
– Capacitatea de centrifugare ( kg ) , reprezinta cantitatea de rufe ce se pot stoarce prin centrifugare, la o singura incarcare. Este cuprinsa intre 1,5 – 2 kg la maisinile cu pulsator si 1 – 6 kg la masinile cu tambur.
– Raportul fata de spalare sua limpezire ( kg / l ), este raportul dintre masa rufelor de spalat si cantitatea de solutie necesara. Cu cat acest raport este mai ridicat creste randamentul masinii de spalat, scade consumul de curent cat si consumul de detergenti.
– Numarul programelor de spalare, este o carcteristica specifica masinilor automate de spalat rufe. In functie de complexitatea constructiva si nivelul performantelor acest parameteu poate varia intre 11 – 22 programe.
– Timpul necesar pentru efectuarea operatiilor de spalare ia valori cuprinse intre 2 – 6 min. in cazul masinilor de spalat neautomate si de 57 – 160 min. in cazul masinilor de spalat automate.
– Puterea motoarelor
– motor spalator 250 – 520 W
– motor centrifuga 250 – 650 W
– Puterea rezistentei pentru incalzirea apei: 1600 – 2500 W


> Turatia motoarelor
– la spalare 40 – 50 rot/min
– la centrifugare 120 – 1500 rot/min

> consumul de energie pentru un kilogaram de rufe spalate : 0,22 – 1,00 kW/Kg/h

• Sortimente
Producatori interni
In Romania masinile de spalat rufe se produc la Uzina Mecanica din Cugir.
Dupa principiul de functionare se fabrica masini de spalat:
a) cu pulsator montat intr-un perete al bazinului, spalarea realizandu-se prin antrenarea rufelor itnr-o misacre de rotatie, care poate fi continua sau alternativa dupa un numar oarecare de rotatie, care poate fi continua sau alternativa dupa un numar oarecare de rotatii.
Aceste masini marca “Albalux” sunt neautomatizate, unele sortimente realizand numai operatii de spalare, altele realizand spalarea si stoarcerea prin centrifugare. Deasemenea unele sortimente sunt prevazute cu element de incalzire a apei.
b) cu tambur din tabla de otel, cu perforatii montat in bazin, spalarea realizandu-se prin rotirea tamburului alternativ in ambele sensuri, ridicand si lasand rufele sa cada in emulsia de spalare din bazin.
Masinile automate de spalat rufe sunt masini cu tambur orizontal si incarcare frontala. Executa in mod automat operatiile de prespalare, spalare, parfumare, albastrire, inalbire.
Calitatea spalarii este asigurata prin numarul mare de programe de spalare adecvate tuturor sortimentelor de rufe.
Ca variante constructive, in aceasta categorie se incadreaza modele “Automatic Super” si “ Diamant”. Caracteristicile tehnico-functionale si economice ale acestor tipuri de masini sunt prezentate in tabelul 1.1.


Din analiza datelor din tabelul 1.1 se poate constata:
– capacitatea de spalare a tuturor sortimentelor este de 5 kg rufe uscate;
– viteza de centrifugare variaza intre 400-500 rot/min
– numarul de programe de spalare este de 16, iar timpul max. de programare 154 min;
– tipurile Diamant 400, 400 T, 550, 550 T au cuva emailata pe cand Diamant 400 W, 400 WT, 550 W, 550 WT, cat si Automatic Super au cuva din otel inoxidabil;
– ca alt element de diferentiere a masinilor automate realizate de Uzina Mecanica din Cugir, se remarca posibilitatea de reglare a temperaturii de spalare.

Producatoti externi
Pe piata romanaesca exista o diversa gama sortimentalas de masini de spalat provenite din import. Pentru realizarea acestui studiu de caz s-au ales cateva marci de prestigiu si anume: ZANUSSI ( Italia ), SIEMENS ( Germania ), BEKO ( Turcia ),
WHIRPOOL ( USA ), INDESIT ( Italia ).

> ZANUSSI
Firma Zanussi isi are originile orasul Pordenone din Italia, fiind infiintata in anul 1916 de catre Antonio Zanussi.
In domeniul masinilor de spalat rufe, in anul 1992, a intrat in functiune o fabrica complet automatizat, care realizeaza masini de spalat, masini de uscat, a caror proiectare sete realizata cu ajutorul tehnologiei Nexus. Prin aceasta tehnologie se realizeaza o noua serie de masini, care corespund celor mai ridicate exigente de calitate, fiind economicoase si complet reciclabile, dupe iesirea din uz.
Zanussi la noua generatie de masini de spalat a introdus procedeul Jetsystem. Acest procedeu de spalare si limpezire este reglat automat, in functie de cantitatea si tipul reufelor de spalat. Se asigura scaderea consumului de apa si de detergent chiar si in cazul celui mai lung program de spalare. Un alt avantaj este acela de dizolvare completa a detergentului si repartizarea lui uniforma pe rufe.
Perforatiile tamburuli asigura repartizarea uniforma a apei de spalare si limpezire, garantand o eficienta maxima a spalarii. Pentru a fi montate in orice spatiu disponibil al locuintei s-a introdus un sistem special de retinere a vaporilor de apa care previne aparitia condensului.
Vaporii acumulati in procesul de uscare sunt captati de rezervorul de condens, de unde se elimina prin conducta de evacuare.
La masinile Zanussi intertinerea se realizeaza in conditii optime, carcasa este compusa din doua parti, astfel intertinerea si depanarea sunt usor de realizat datorita accesabilitatii principalelor componente ale masinii.
In tabelul 2.1 sunt prezentate caracteristicile tehnico-functionale si economice ale sortimentelor de masini de spalat Zanussi comercializate in tara noastra.
Masinile de spalat Zanussi pot fi cu incarcare frontala sau verticala cu o latime cuprinsa intre 40-45 cm comparativ cu cele cu incarcare frontala care au latimea de 60 cm.
Turatia de centrifugare poate fi 500-1200 rot/min.
Cel mai mic consum de energie, il realizeaza modelul IZ 12, Jetsystem
si anume 0.95 kW/h, coparativ cu celelalte modele la care consumul de energie variaza intre 1.17-1.39 kW/h. Tot acest model inregistreaza cel mai mic consum de apa 49 l fata de 73-76 l, iar turatia de centrifugare este de 800 – 1200 rot/min reglabila

> SIEMENS
Grupul Siemens a fost fondat cu 155 de ani in urma de catre Werner von Siemens, cosiderat un vizioar in istoria tehnologiei.
In domeniul masinilor de spalt rufe, grupul detine o vasta retea de distribuitori autorizati care functioneaza in celelalte tari europene dar si in mai multe tari din lume.
Datorita cercetarilor din cadrul grupului s-a ajuns la performanta de a se spune ca masinile inteligente de spalat marca Siemens nu au doar coeficientul de inteligenta ridicat ( IQ ) mai au si un sistem de Total Textile Management ( TTM ).
Cu ajutorul sistemului de spalare Aquatronic s-a imbunatatit tehnologia de spalare a rufelor in cacada pentru o mai buna si rapida penetrare a apei prin rufe.
O caracteristica generala la modelele cu incarcare frontala este conceptul Slim, adica dimensiuni mici standard.
Sertarul de detergenti este bivalent, adica permite utilizarea detergentilor pudra cat si a detergentilor lichizi.
Programele de spalare fixeaza automat temperatura de spalare a rufelor la o cota optima, pentru a folosi in mod eficient puterea de penetrare a detergentului fara a deteriora tesaturile.
Consumul de energie electrica este uniform pentru toate tipurile 0.76 kW/h ,
incadradu-se in clasa A de consum.
La o capacitate de umplere a tamburului de 33 l, pentru toate modelele selectate, se remarca cu un consum mic de apa modelul S1WTF cu 45 l.
Deschiderea capacului de umplere este de 1800 care mai este prevazut si cu un sistem de siguranta pentru copii. Un sistem de amortizare a vibratiilor le face foarte silentioase. Tipul real de spalare variaza intre 120 – 160 min, avand in vederea ca la modelele selectate numarul de programe de spalare variaza intre 15-22.
Uscarea se poate realiza fie prin condesarea vaporilor cat si prin evacuare.
Sunt echipate cu un sistem de prevenire a sifonarii in timpul spalatului si cu un sistem de spalare rapida ceea ce face sa reduca consumul de apa necesar spalarii si clatirii rufelor, variind intre 45-50l.
In tabelul 3.1 sunt prezentate sortimentele de masini de spalat cat si cele mai importante caracteristici tehnico-functionale si economice.
Se remarca urmatoarele aspecte:
– capacitatea de umplere variaza intre 4-6 kg rufe uscate.
– viteza de centrifugare poate varia de 800-1200 rot/min.
– consum redus de apa la spalare 45-50l.

> BEKO
Firma BEKO a luat fiinta in anul 1963, facand parte din grupul ARCELIK din Turcia.
Mentinandu-se in pozitia de lider de piata in Turcia cu un numar de 14.5 milioane de utilizatori familiali si 4.5 milioane de utilizatori in intreaga lume, avand o pructie zilnica de 50 milioane unitati.
Masinile de spalat rufe marca Beko au o constructie stabila din elemente modulate care fac posibila demontarea si intretinerea mai usoara.
Se remarca usa cu deschidere de 1800 ceea ce face posibila incarcarea si descarcarea mai usoara a rufelor.
Cosumul de energie pentru modelele alese este standard si anume de 0.95 Kw/h analizat in tabelul 4.1.
Prin sistemul Jet Spray se asigura eliminarea totala si dizolvarea copleta a detergentului din compartiment.
Capacitatea de incarcare cu rufe a tamburului cu apa este de 56 l iar cu rufe variaza intre 4.5-5 kg.

> WHIRLPOOL
Compania Whirlpool a luat fiinta in SUA in anul 1911. Prima comanda de masini de spalat a fost vanduta firmei Sears in anul 1916. In anul 1929 a fost realizata prima masina automata de spalat marca Whirlpool.
Pentru Europa, una dintre cele mai mari piete din lume, masinile automate de spalat rufe3 Whirlpool se fabrica in Suedia.
Aceste masini pot realiza o multitudine de operatii care se concretizeaza in reducerea consului de apa, energie si a timpului de spalare.
Avand functii de incarcare la jumatate cu rufe, buton reglare temperatura, oprire cu apa in cuva, fara centrifugare,spalare usoara face posibila si spalarea rufelor grele fara a le deteriora.
Volumul de incarcare a tamburului este la fel pentru toate modelele analizate in
tabelul 5.1 si anum,e de 42 l.
Viteza de centrifugare la aceste modele este fixa 500 rot/min, 400 rot/min sau variabila intre 600-800 rot/min sau 800-1000 rot/min. numarul de programe variaza intre 11 la modelul FL5054 si 16 la modelul FL5105.
Capacitatea de incarcare a cuvei este de 42 l iar materialul din care este facuta este unul revolutionar numit DuraProp, asigurand o stabilitate marita si lipsa vibratiilor.
Carcasa modulara creaza o accesibiltate marita in vererea intretinerii si depanarii.

> INDESIT
Firma INDESIT a fost fondata in anul 1975, facan parte din Grupul Merloni. Succesul pe piata il datoreaza ambitiosului om de afaceri italian Vittorio Merloni.
Designul realizat de celebra firma GIUGIARO face ca aceste masini de spalat sa fie inconfundabile.
Aceste masini pot realiza o multitudine de programe de spalare din care se pot alege in functie de material si gradul de incarcare cu rufe.
Deasemenea sunt prevazute cu un buton de excludere a centrifugarii, care permite spalarea rufelor delicate sau sistemul Hydro stop automat, care comanda oprirea ciclului de spalare a rufelor sintetice sau din lana retinand apa in cuva, inaintea ultimei evacuari, astfel incat rufele nu se sifoneaza.
Masinile sunt dotate cu un filtru de autocuratare usor accesibil, facilitand o curatare mai simpla. Sunt prevazute cu un sistem special care intarzie deschiderea hubloului atunci cand ciclul de spalare s-a terminat.
Caracteristicile tehnico-functionale si economice ale masinilor de spalat rufe Indesit sunt prezentate in tabelul 6.1.
Din analiza datelor se constata ca firma ca firma comecializeaza o gama bogata de masini de spalat cu incarcare frontala.
Capacitatea de spalare a tuturor modelelor prezentate este de 5 kg rufe uscate iar viteza de centrifugare poate varia intre 400-1200 rot/min.
Tamburul este realizat din inox la modelul W 63 T, celelalte tipuri avind tamburul din Popliplex.
Cosumul de apa la spalare este de 54 l la modelul W 83 T, la celelalte variaza intre 70-71 l.

2. Analiza coparativa a calitatii
a) Selectarea sortimentelor
Din gama sortimentala de masini de spalat existenta pe piata romaneasca au fost selectionate pentru acest studiu masinile automate produse de firmele UZINA MECANICA CUGIR, ZANUSSI, SIEMENS, BEKO, WHIRLPOOL si INDESIT.
Din analiza gamei sortimentale prezentata anterior rezulta ca fiecare din firmele producatoare ofera pe piata romaneasca sortimente cu parametrii tehnico-functionali si economici care variaza in limite foarte largi.
De exemplu, firma SIEMENS ofera masini automate de spalat a caror capacitate de spalare poate varia intre 4 – 6 kg, cantitatea de apa consumata variaza intre 45 – 50 l, viteza de centrifugare poate fi de 800 rot/min dar si de 1200 rot/min.
Pentru a pute efectua un studiu al calitatii masinilor de spalat automate, s-au ales sortimentele cucaracteristici de calitate comparabile.
Un prim criteriu de selectionare a fost capacitatea de spalare – toate produsele care vor fi supuse analizei au aceeasi capacitate de spalare si anume 5 kg rufe uscate. Al doilea criteriu de selectie a fost viteza de centrifugare care variaza la produsele supuse analizei intre
400 – 800 rot/min.
b) Clasificarea caracteristicilor de calitate dupa aportul care il au la serviciul adus utilizatorului:
• Caracteristici tehnico-functionale:
– capacitate de spalare ( kg )
– capacitate de stoarcere ( kg )
– capacitatea cuvei ( l)
– numar de programe
– timp maxim de programare ( min )
– viteza de centrifugare ( rot/min )
– tensiunea de alimentare
– dimensiuni de gabarit ( cm) – lungime
– latime
– adancime
– masa neta ( kg )
• Caracteristici economice:
– consum de apa la spalare ( l )
– consum de energie electrica pentru un kilogram de rufe uscate ( kW/kg/h )
– capacitate de spalare redusa
– spalare la rece
– termostat reglabil

• Caracteristici psihosenzoriale:
– culoare
– design

• Caracteristici ergonomice si de protectia utilizatoruli:
– manevrabilitate facila
– forma si dispunerea butoanelor de actionare
– siguranta in exploatare prin protejarea impotriva stropilor de apa si a electrocutatrii

• Caracteristici ecologice:
– nivel de zgomot redus
– programe pentru detergenti biologici
– utilizare rationala a detergentilor in procesele de spalare

c) Clasificarea caracteristicilor in functie de importanta lor:

• Proprietati principale:
– capacitatea de spalare ( kg )
– capacitatea de stoarcere ( kg )
– capacitate cuva ( l )
– timp maxim de programare ( min )
– viteza de centrifugare ( rot/min )
– tensiunea de alimentare
– consum de apa la spalare ( l )
– nivel de zgomot redus
– termostat reglabil
– dotarea cu economizor

• Proprietati secundare:
– numar de programe de spalare
– dimensiuni gabarit ( cm )
– masa neta ( kg )
– spalare la rece

• Proprietati minore:
– culoarea
– design
– forma si dispunerea butoanelor de actionare

d) Clasificarea caracteristicilor in functie de sensul in care valoarea acestora determina nivelul calitatii:
• Caracteristici direct proportionale cu calitatea produsului
– capacitate de spalare ( kg )
– capacitate de stoarcere ( kg )
– numar de programe
– viteza de centrifugare ( rot/min )
– capacitate de spalere redusa
– dotarea cu termostat reglabil

• Caracteristici invers proportionale cu calitatea produsului
– timp maxim de programare ( min )
– dimensiuni de gabarit ( cm )
– masa neta ( kg )
– consum de apa la spalare ( l )
• Analiza comparativa prin metoda calasica
Caracteristicile de calitate folosite pentru analiza:
– C1 – capacitate de spalare ( kg )
– C2 – numar de programe de spalare
– C3 – viteza de centrifugare ( rot/min )
– C4 – timp maxim de programare ( min )
– C5 – consum de apa la spalare ( l )
– C6 – consum de energie electrica ( kW/h )

Caracteristicile C1, C2, C3 influenteaza direct proportional calitatea, iar C4, C5, C6 invers proportional.

In tabelele atasate fiecaror marci de masini de spalat se prezinta valorile acestor caracteristici.

Metoda consta in ordonarea produselor dupa fiecare caracteristica de calitate supusa analizei si in final dupa pret.

Ordonarea produselor dupa caracteristicile de calitate:

Pentru efectuarea ierarhizarii produselor vor fi analizate datele prezentate in tabelul 7.1, ordonarea valorilor stabilidu-se grafic.
– capacitatea de spalare ( kg ) este identica la toate sortimentele luate in analiza.


Analizand graficul obtinut pentru caracteristica C2 – numar de programe, constatam:
– pe primul loc se situeaza produsul firmei INDESIT
– pe al doilea loc produsul firmei SIEMENS
– pe ultimul loc, produsul firmei BEKO


Din studierea graficului se observa ca produsele ZANUSSI si INDESIT se situeaza la acelasi nivel, SIEMENS si WHIRLPOOL pe locul doi iar produsul DIAMANT pe ultimul loc.


In analizarea produselor privind caracteristica C4, trebuie sa tinem cont de faptul ca aceste este invers proportionala cu calitatea. Pe primul loc se situeaza produsele INDESIT cu cel mai mic timp de programare 90 min, WHIRLPOOL cu 100 min, iar pe ultimul loc ZANUSSI cu 160min.


Si caracteristica C5 este invers proportionala cu caliatatea produselor, de accea valorile mai mici atinse de acest parametru vor fi cele mai bune. Produsul INDESIT se situeaza pe primul loc, urmat de BEKO, WHIRLPOOL, SIEMENS iar pe ultimul loc se situeaza produsul DIAMANT cu un consum dublu fata de produsul INDESIT.


In ceea ce priveste consumul de energie observam ca valorile cele mai scazute le inregistreaza produsul SIEMENS iar caloarea cea mai ridicata produsul DIAMANT.

In scopul obtinerii unor informatii complete asupra produselor analizate reprezentarile grafice efectuate pentru fiecare caracteristica, vor fi suprapuse in asa masura incat sa obtinem un grafic pentru caracteristicile direct proportionale si un garfic pentru caracteristicile invers proportionale.


Din acest grafic se desprinde concluzia ca produsul INDESIT se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste valoarea caracteristicilor direct proportionale cu calitatea.


In cazul caracteristicilor invers proportionale cu calitatea C4, C5, C6 reprezentate grafic se constata ca pe ultimul loc se afla produsul DIAMANT.

In ansamblu, prin analiza graficelor, rezulta urmatoarea ordonare a produselor:
– locul 1: INDESIT W 63 T
– locul 2 : WHIRLPOOL FL 5105
– locul 3 : BEKO WB
– locul 4 : SIEMENS WXS


Analiza comparativa prin metoda indicatorului sintetic al calitatii

Calcularea coeficientilor de importanta – PONDERI –

Metoda expertizei
 


In tabelul 8.1 sunt prezentate valorile caracteristicilor direct si invers proportionale cu calitatea pentru produsele supuse analizei precum si ponderea fiecarei caracteristici in stabilirea calitatii. Aceste date stau la baza calcularii indicatorului complex al calitatii.• Calculul indicatorului sintetic al calitatii
Iq W/I = 5/5 x 0.18 + 16/23 x 0.17 + 1.000/1.200 x 0.15 + 110/90 x 0.21 +
+ 59/54 x 0.14 + 1.15/1.15 x 0.16 = 0.813
Iq B/I = 5/5 x 0.18 + 15/23 x 0.17 + 500/1.200 x .015 + 120/90 x .021 +
+ 56/54 x 0.14 + 0.95/1.15 x 0.16 = 0.832
Iq S/I = 5/5 x 0.18 + 19/23 x .017 + 1.200/1.200 x .0.15 + 160/90 x 0.21 +
+ 50/54 x 0.14 + 0.76/1.15 x 0.16 = 0.879
Iq D/I = 5/5 x 0.18 + 16/23 x 0.17 + 550/1.200 x 0.15 + 154/90 x 0.21 +
+ 150/54 x 0.14 + 3.2/1.15 x 0.16 = 0.563
Dupa efectuarea calculului rexulta urmatoarea ierarhizare:
– locul 1 : P( I ) cu Iq = 1
– locul 2 : P( S ) cu Iq = 0.879
– locul 3 : P( B ) cu Iq = 0.832
– locul 4 : P( W ) cu Iq = 0.813
– locul 5 : P( D ) cu Iq = 0.563

• Calculul indicatorului sintetic al raportului calitate pret
Iqef S/I = 32.999.000 / 10.599.000 x 0.879 = 0,736
Iqef B/I = 9.799.000 / 10.599.000 x 0.832 = 0.769
Iqef W/I = 10.199.000 / 10.599.000 x 0.813 = 0.782
Iqef D/I = 3.600.000 / 10.599.000 x 0.563 = 0.191

Se obtine urmatoarea ordonare a produselor:
– Locul 1 : P ( I ) cu Iq/p = 1
– Locul 2 : P ( W ) cu Iq/p = 0.782
– Locul 3 : P ( B ) cu Iq/p = 0.769
– Locul 4 : P ( S ) cu Iq/p = 0.736
– Locul 5 : P ( D ) cu Iq/p = 0.191• Concluzii
Pentru efectuarea analizei comparative privind calitatea masinilor de spalat automate in prima s-au prezentat sortimentele si caracteristicile de calitate ale produselor realizate atat in tara cat si in strainatate, care sunt comercializate pe piata romaneasca.
La alegerea produselor, care au fost analizate mai sus, s-a tinut cont de urmatoarele criterii: masinile de spalat sa aiba aceeasi capacitate de spalare si aproximativ aceeasi viteza de centrifugare, pentru ca acestea sa fie comparabile in ceea ce priveste performantele tehnico-economice, implicit sub aspect calitativ.

Gabriel Grigore