Suntem în anul 2090. Omenirea a înregistrat cel mai mare progres din istoria ei. Omul a cucerit în sfârsit galaxia Calea Lactee unde desfasoara o intensa activitate economica. Cea mai importanta planeta a galaxiei, a fost declarata de Organizatia Interplanetara a Oamenilor în 2085 ca fiind planeta Volta, numita si planeta gazului de balta.
Planeta Volta a fost descoperita si colonizata de catre oameni în anul 2079. Ea poarta numele celebrului A. Volta, care a descoperit în anul 1778 pe planeta Terra metanul, în mâlul unor balti. Volta este de zece ori mai mare ca Pamântul si este atât de importanta pentru omenire datorita resurselor infinite de CH4. Pe planeta mama, Terra, metanul se gasea acum cincizeci de ani în scoarta terestra si avea o puritate care atingea 99%. Ultimile zacaminte au fost cele de la Sarmasel, Copsa Mica, Bazna, Nades, Sincai, Deleni si Bogata, zone din România. Disparitia brusca a metanului a declansat Criza Metanului, eveniment care a marcat omenirea. Descoperirea resurselor de metan de pe planeta Volta, care au o puritate de 100%, a schimbat directia în care se îndrepta omenirea. Acum, metanul se extrage cu ajutorul sondelor, de unde se transporta la consumatorii de pe Terra (laboratoare, industrie, termocentrale, locuinte, etc.) cu ajutorul navelor spatiale. Pe Volta, metanul apare si în minele de carbuni unde, împreuna cu aerul, formeaza amestecul exploziv numit gaz griziu. O explozie remarcabila s-a produs acum cinci ani la minele Alfa 3450, unde metanul era stocat într-un depozit natural de carbune. În timp ce minerii încercau sa sape dupa carbune, au eliberat câteva paturi de metan, care au produs spontan o explozie mortala pe o raza de cinci kilometri. Ca urmare a acestei explozii, minerii folosesc acum o tehnica numita dragarea metanului, reducând astfel emanatiile periculoase de metan. Înainte ca masina de forare sa taie peretele de carbune, se dau gauri în perete prin care metanul se scurge, fiind apoi pompat prin tevi speciale la suprafata. O mare atentie se da acum planetelor Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun, care contin în atmosfera lor cantitati remarcabile de CH4.
Metanul mai este utilizat în galaxia noastra drept combustibil sau în producerea hidrogenului, dar azi se pune un accent deosebit pe transformarea lui într-o serie de compusi chimici de o mare importanta practica. Aceasta prelucrare se numeste chimizarea metanului. Pe planeta Volta, prin chimizare valoarea unui metru cub de gaz metan, creste de circa treizeci de ori. Principalele directii de chimizare de azi ale metanului sunt: chimizarea prin clorurare, chimizarea prin oxidare, chimizare prin oxidare partiala cu vapori de apa, amonoxidarea metanului si obtinerea din metan a acetilenei.
În urma chimizarii prin clorurare, produsii obtinuti au diferite întrebuintari. Astfel clorura de metil este un bun agent frigorific si se foloseste cu succes de agricultorii de pe Venus. Tot pe aceasta planeta este si sediul Pompierilor Interstelari, care cu ajutorul tetraclorurii de carbon sting aproape toate incendiile din galaxie.
În urma chimizarii prin oxidare, metanul poate forma: alcool metilic, aldehida formica si gaz de sinteza. Prin oxidare, metanul mai poate forma si negru de fum, conform reactiei:
CH4 + O2 C + 2H2O
Dar randamentul obtinerii negrului de fum prin acest procedeu este foarte mic si nerentabil. Astazi se fabrica negrul de fum mult mai rentabil din produse petroliere pe o mica planeta aproape de Pluto, numita Pitesti, dupa un oras de pe Pamânt. Negrul de fum este utilizat în prelucrarea cauciucului, obtinerea cernelurilor de tipar, tusuri, etc. Când oxidarea metanului se face cu oxigen din aer, azotul existent ramâne necombinat, procesul constituind o importanta sursa de azot.
În urma chimizarii partiale cu vapori de apa a metanului, se obtine gaz de sinteza, care odata obtinut, este folosit la scara industriala în diverse sinteze de alcooli, aldehide, etc. O astfel de industrie înfloreste astazi pe planeta PY378.
Amonoxidarea metanului este reactia metanului cu amoniac si aer, cu formare de acid cianhidric. Din metan se mai poate obtine acetilena, cu largi utilizari practice, prin doua procedee: cracarea în arc electric si procedeul arderii incomplete.
Oamenii se bucura acum din plin de pe urma metanului, dar o noua criza se asteapta peste trei sute de ani, când se estimeaza ca pe planeta Volta se vor termina zacamintele. Cei de la Agentia Spatiala a Planetelor Unite cauta în galaxiile vecine noi planete care sa contina zacaminte de metan.