- Carbonul are doi alotropi foarte cunoscuţi: diamantul şi grafitul, cu structuri şi proprietăţi diferite. Carbonul mai există şi într-o structură mai complexă alotropică, numită Fulerină (eng. Fullerine).
- Alotropie = Proprietate a unor elemente chimice de a se prezenta sub mai multe forme cu proprietăţi fizice diferite.
- În anul 1985, un nou alotrop al carbonului a fost descoperit. Fiecare moleculă conţinea 60 de atomi de carbon astfel legaţi, pentru a alcătui o formă sferică gen cuşcă. Pentru că aceste molecule semănau exact cu proiectele inginerului Richard Buckminster Fuller, materialul a fost numit buckminsterfulerin. Molecule asemănotoare, acum numite fulerine şi care conţin până la 70 de atomi de carbon, au mai fost descoperite din 1985.
- Existenţa fulerinelor a fost stabilită în 1985, după o serie de experimente a cercetătorilor spaţiali Ronald Huffman şi Wolfgang Kratschmer, care doreau să afle ce se poate întâmpla cu grafitul încălzit la temperaturi foarte mari în spaţiu.
- În viitor materialul descoperit se va putea utiliza ca semiconductor sau superconductor, catalizator sau chiar la baterii.
- Momentan, obţinerea lor pe scară largă este imposibilă datorită costurilor ridicate de obţinere.