Declarata stat federal în anul 1959, Alaska este statul cel mai putin dezvoltat din punct de vedere economic. În economia sa predomina pescuitul si industria conservelor de peste, vînatoarea de animale cu blanuri scumpe, exploatarea resurselor de subsol (petrol, carbuni, cupru, aur) si valorificarea masei lemnoase.
Populatia putin numeroasa (302173 locuitori), caile de comunicatie reduse, departarea de teritoriul principal al S.U.A., conditiile climatice aspre, au împiedicat multa vreme punerea în valoare a uriaselor resurse detinute de acest stat cu o suprafata de 1,5 milioane km2.
Descoperita de V. Bering în anul 1741, Alaska înregistreaza prima asezare omeneasca stabila la Kodiak în anul 1784.
Din anul 1806 devine “Rusia Americana” cu capitala la Sitka. Este vînduta Statelor Unite în 1867 pentru 7,2 milioane dolari devenind teritoriu federal (1912) si stat federal (1959).
Multa vreme Alaska a fost “pamîntul fagaduintei” pentru aventurierii cautatori de aur. În anul 1906 productia de aur a atins peste 33 000 kg, ceea ce a determinat aparitia unor centre de prelucrare la Fairbanks, Nome, Bethel, Circle, denumiri intrate în legenda. Astazi, însa, exploatarea aurului a scazut foarte mult, aceasta fiind inlocuita cu cea a argintului, cuprului, zincului, plumbului, a unor metale rare, a carbunelui (Nenana). Din anul 1959 se extrage si petrol, productia atingînd 17 milioane tone în anul 1974, fiind concentrata în zona submarina Cook Inlet. Valorificarea unor noi zacaminte submarine în Prudhoe Bay va deschide perspectiva unei productii mari, mai ales ca rezervele petrolifere descoperite în nordul Alaskai sînt bogate. Treptat se va putea realiza transformarea acestui stat într-una din principalele regiuni pefrolifere ale lumii. La 20 iunie 1977 a fost inaugurata conducta transalaskeana Prudhoe Bay (Oceanul Înghetat) – portul Valdez (Oceanul Pacific), lunga de I300 km, care strabate permafrostul tundrei, trei lanturi muntoase si 80 cursuri de apa, în conditii de protejare a mediului înconjurator.
Economia piscicola este bine reprezentata, regiunea principala fiind Arhipelagul Alexander, cu centre pescaresti in porturile: Juneau, Ketchikan, Sitka. In aceasta zona se grupeaza si industria lemnului (mari fabrici la Ketchikan si Sitka).
Industria este mai putin dezvoltata: conserve de ananas si peste, zahar (1,16 milioane tone în 1974), reparatii navale, textila etc. Un loc însemnat îl ocupa turismul, înregistrîndu-se anual 2,5 milioane vizitatori din toata lumea.
Bibliografie:
·”Geografia Americii de Nord si Centrale” (Ion Letea, Ioan Popovici. Ed. Stiintifica Si Enciclopedica)
·”Statele lumii”
·Internet
NOTA IMPORTANTA: ARTICOLELE PUBLICATE IN PAGINA DE REFERATE AU SCOP DIDACTIC SI SUNT ELABORATE IN URMA UNEI DOCUMENTARI SUSTINUTE. ESTE STRICT INTERZISA PRELUAREA ARTICOLELOR DE PE SITE SI PREZENTAREA LOR LA ORELE DE CURS. Referatele din aceasta sectiune sunt trimise de diferiti colaboratori ai proiectului nostru. Referatele va sunt prezentate pentru COMPLETAREA STUDIULUI INDIVIDUAL, si va incurajam si sustinem sa faceti si voi altele noi bazate pe cercetari proprii.