Now Playing

Movie Calendar

March 1

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

March 2

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

March 3

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Dolor Amet

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Sit Accumsan

12:15p | 2:30 | 4:40 

Adipiscing

12:15p | 2:30 | 4:40 

Lorem Ipsum

12:15p | 2:30 | 4:40 

Divi Movies

Experience Movies

about Us

Nulla porttitor accumsan tincidunt. Donec sollicitudin molestie malesuada. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem. Curabitur non nulla sit amet nisl

Aceasta regiune cuprinde statul California, ocupînd 11,3% din suprafata tarii si detinînd 8,7% din populatie. Relieful este variat; între lanturile semete de munti (Coastei, Sierra Nevada) aflîndu-se o întinsa depresiune, Valea Californiei (formata din San Joaquin Valley si Sacramento Valley), care ofera posibilitati deosebite pentru agricultura. În sud se întinde o alta depresiune, Los Angeles, în cuprinsul careia s-a dezvoltat o mare aglomeratie urbana.

California este cel mai dezvoltat stat al vestului S.U.A., atît din punet de vedere industrial, cît si agricol, comercial-financiar, cultural si turistic, dispunînd de mari resurse energetice, îndeosebi petrol, exploatat în zona Los Angeles si în bazinul Salinas. Energia electrica este furnizata de marile termocentrale, care functioneaza pe baza petrolului si a gazelor naturale, cît si de hidrocentralele de pe fluviul Colorado.
Ramurile industriale cele mai dezvoltate sînt: metalurgia neferoasa, constructiile de avioane si rachete, electrotehnica, constructiile navale, masini-agricole, prelucrarea petrolului si petrochimia, prelucrarea lemnului, confectiile si o variata industrie alimentara (conserve de legume, fructe si peste, sucuri, zahar, lactate, vinificatie etc.). Concentrarea industriei în regiunea industriala Los Angeles si în marele centru San Francisco este o caracteristica importanta a Californiei, fapt care explica si mpresionanta crestere a populatiei acestora.

Varietatea deosebita a conditiilor de sol si de clima, irigatiile si mecanizarea au favorizat o dezvoltare cu totul deosebita a agriculturii. Aceasta este specializata în pomicultura (pruni, meri, caisi, piersici), viticultura, legumicultura, cultura citricelor (portocale, lamîi), a orezului si bumbacului. Partea centrala a statului (vaile San Joaquin si Sacramento) a devenit, pe baza irigatiilor, regiunea cu agricultura cea mai intensiva din S.U.A.

În partea de sud, care are un climat mai uscat, se cultiva bumbac pe terenurile irigate. California ocupa unul dintre primele locuri în lume în privinta intensitatii culturii pomilor fructiferi si a arbustilor mediteraneeni, ca si prin numarul fabricilor de prelucrare. Ea aprovizioneaza întregul teritoriu al S.U.A., o parte a produselor fiind exportate în Canada si în tarile din Europa.
Los Angeles este situat pe tarmul sudic al Californiei, într-o depresiune cu un relief accidentat si un climat arid, în apropierea Muntilor San Bernardino si a desertului Mojave. Înfiintat de spanioli în anul 1781 sub numele de El Pueblo del Nuestra Senora la Reina de Los Angeles de Porciuncula, orasul s-a dezvoltat în mai multe etape: prima, dupa anul 1890, cînd au fost descoperite zacamintele de petrol si a început dezvoltarea industriala, a doua, dupa anul 1920, odata cu fondarea Hollywood-ului, care a permis extinderea functiunii cultural artistice, si a treia, în timpul si dupa cel de-al doilea razboi mondial; cînd s-a dezvoltat industria aeronautica cu ramurile ei anexe.

În ultimele decenii activitatea industriala s-a extins foarte mult, formîndu-se o adevarata regiune industriala care cuprinde nenumaratele centre ce formeaza conurbatia Los Angeles. Totodata, orasul a capatat dimensiuni gigantice prin înglobarea unor orase-satelit situate la mare distanta (70-100 km). Orasul propriu-zis are 2,5 milioane locuitori, iar conurbatia a ajuns la 7 milioane locuitori, incluzînd multe orase legate intre ele printr-un sistem modern de sosele, autostrazi, cai ferate. Între acestea, spre nord se afla Alhambra, Pasadena, Glendale, Burbank, Hollywood, San Fernando, iar la tarmul Oceanului Pacific: Beverly Hills, Santa Monica, Hawthorne, Redondo Beach; spre sud, se afla: Long Beach, Torrance, San Pedro, Compton, Wilmington, iar la est : Santa Ana, Anaheim, Huntington Beach, Garden Grove, Downey, Fontana, Riverside, Norwale, Bellflower.
Din anul 1965, în cadrul conurbatiei Los Angeles au fost desprinse alte doua orase milionare : Anaheim-Santa Ana -Garden Grove cu 1,5 milioane locuitori si Riverside-San Bernardino-Ontario cu 1,1 milioane locuitori.

Functia principala este cea industriala, marea dezvoltare a industriei fiind determinatâ de valorificarea petrolului si a gazelor naturale, de activitatea portuarâ si de caile de comunicatie foarte dese, de amplasarea unor uzine legate de productia de razboi etc.
Conurbatia se distinge printr-o puternica industrie de prelucrare si chimizare a petrolului, capacitatea rafinariilor fiind de peste 41,8 milioane tone/an. Complexele petrochimice sînt amplasate in apropierea rafinariilor, ele producînd cauciuc sintetic, mase plastice, coloranti, detergenti, medicamente.
Los Angeles este al doilea centru al S.U.A. pentru productia de automobile (cu o mare uzina a firmei Chrysler), iar santierele navale din Los Angeles si San Pedro sînt dintre cele mai cunoscute de pe coasta Pacificului. Industria mai produce utilaje petroliere, material feroviar, aparatura electrotehnica, masini agricole etc. La Fontana functioneaza o mare uzina siderurgica, care aprovizioneaza cu otel si laminate întreaga regiune. Pentru productia de avioane s-a dezvoltat industria aluminiului, ramura care lucreaza pe baza importului de bauxita. Dintre alte ramuri sînt de mentionat : confectii, textila, încaltaminte, conserve de fructe si legume etc. Dispersarea uzinelor a necesitat crearea unei retele dezvoltate de cai de comunicatie.

San Francisco este situat în partea centrala a litoralului Californiei, la marele golf în care se varsa fluviile Sacramento si San Joaquin. Golful este închis de doua peninsule muntoase, care lasa o îngusta trecere, numita Golden Gate, orasul fiind amplasat în amfiteatru, la sud de aceasta trecere. În partea estica a Golfului San Francisco se afla o serie de orase : Oakland, Richmond, Berkeley, iar spre sud, Palo Alto, South San Francisco, San Mateo, Redwood City, toate alcatuind conurbatia San Francisco-Oakland, care concentreaza 3,1 milioane locuitori.
Pîna în anul 1848, el a apartinut Mexicului, apoi, intrat în confederatia americana, începe sa se dezvolte vertiginos, devenind centrul faimoasei “febre a aurului”. Spre sfîrsitul secolului al XIX-lea este cunoscut ca un port si centru industrial de mare însemnatate în urma constructiei caii ferate New York – San Francisco. Dupa ce a fost aproape în întregime distrus de cutremurul din anul 1906, San Francisco a renascut, devenind un mare centru economic al vestului. Din aceasta perioada dateaza caracterul pestrit al populatiei, mai pronuntat decît la New York, peste jumatate din locuitorii orasului fiind imigranti sau fii ai imigrantilor. Cartierele lor sînt deosebit de pitoresti prin specificul national pastrat cu mîndrie. Cei mai numerosi sînt chinezii, italienii, japonezii, slavii, grecii, nordicii, mexicanii etc. Desi a fost întrecut, în ultimul timp, de Los Angeles, atît în privinta populatiei cît si a importanei economice, San Francisco ramîne un mare centru comercial-industrial al Statelor Unite.

Activitatea industriala este concentrata în afara orasului si în Oakland, Richmond, unde sînt dezvoltate industriile: electrotehnica si electronica, constructiile navale, masini-unelte, mecanica de precizie, avioane, montaj de automobile, prelucrarea si chimizarea petrolului, textila, confectii, sticlarie, încaltaminte, alimentara (zahar, conserve de fructe, legume si peste) etc.
San Diego (1,4 milioane locuitori, cu suburbiile) tinde sa devina si el un mare centru urban al vestului tarii. Situat lînga granita cu Mexicul, este un port militar important, avînd în apropiere una dintre cele mai mari baze navale si de rachete ale S.U.A. Industria sa a fost puternic influentata de caracterul militar al activitatii, remarcîndu-se productia de avioane si de rachete (uzinele General Dynamic si Convair) cu care ocupa unul dintre primele locuri în S.U.A. Între alte ramuri, s-au mai dezvoltat: industria electrotehnica, a constructiilor navale si alimentara. Portul are un trafic restrîns, bazat mai mult pe pescuit. San Diego este si o mare statiune balneara, inclusiv localitatile învecinate: Imperial Beach, Coronado, Chula Vistâ, Pacific Beach, National City, La Jolla.

În ultimii ani a crescut importanta economica a altor orase din California, asa cum sînt: San Jose ,metropola economica a “vaii Californiei”, Sacramento (851 000 locuitori, cu suburbiile), capitala statului, Fresno (431 000 locuitori), Bakersfield (336 000 locuitori), Oxnard-Simi Valley-Ventura (405 000 locuitori), Salinas-Seaside-Monterey (254 000 locuitori).

Bibliografie:
·”Geografia Americii de Nord si Centrale” (Ion Letea, Ioan Popovici. Ed. Stiintifica Si Enciclopedica)
·”Statele lumii”
·Internet

NOTA IMPORTANTA:
 ARTICOLELE PUBLICATE IN PAGINA DE REFERATE AU SCOP DIDACTIC SI SUNT ELABORATE IN URMA UNEI DOCUMENTARI SUSTINUTE. ESTE STRICT INTERZISA PRELUAREA ARTICOLELOR DE PE SITE SI PREZENTAREA LOR LA ORELE DE CURS. Referatele din aceasta sectiune sunt trimise de diferiti colaboratori ai proiectului nostru. Referatele va sunt prezentate pentru COMPLETAREA STUDIULUI INDIVIDUAL, si va incurajam si sustinem sa faceti si voi altele noi bazate pe cercetari proprii.

   Daca referatele nu sunt de ajuns, va recomandam pagina de download gratuit, unde veti gasi prezentari PowerPoint, programe executabile, programe pentru bacalaureat, teze nationale, etc.