Tara noastra dispune de un foarte bogat potential turistic, variat, cu obiective naturale, sociale si culturale deosebite.
Obiectivele naturale creaza un diferite forme de turism de la cel montan la cel litoral sau de la cel estival la cel de iarna.
De multe ori,. activitatea turistica (drumetii, excursii, sproturi de iarna sau de vara, vizitarea de obiective culturale, istorice etc. ) este asociata cu tratamente medicale în statiui balneoclimaterice.
Cu toate ca România are un potential turistic destul de ridicat, acesta nu este suficient valorificat. Prin valorificarea acestuia, tara ar avea o importanta sursa de venit, prin dezvoltarea bazei materiale turistice si a infreastructurii cailor de acces.
Obiective turistice
Obiective turistice în zona carpatica:

Observatii
Carpatii Meridionali atrag turistii prin peisajul lor alpestru, cu vârfuri înalte, relief glaciar si abrupturi stâncoase.
Zona litorala reprezinta o regiune de mare atractie, mai ales în perioada estivala, unde îsi petrec multi turisti straini si români, concediile. Statiunile Navodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie, Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche care sunt folosite ca loc de odihna si cura heliomarina sau de namol.
Orasele Constanta si Mangalia atrag turisti prin obiectivele lor arheologice (mozaicul roman de la Constanta, cetatea Callatis din Mangalia).
Delta Dunarii atrage turisti prin exotismul peisajului oferit de bratele Dunarii, numeroasele canale, lacuri, grinduri, pasari, de vegetatia stuficola ori de padurile de stejar de pe grindul Letea si Caraorman, asezarile pescaresti de la Maliuc, Mila 23, Sulina, Sfântu Gheorghe.
Zona subcarpatica cuprinde statiunile climaterice si balneare – Soveja, Breaza, Câmpina, Slanic, Pucioasa, Baile Govora, Baile Olanesti, Calimanesti, Caciulata, manastirile Horezu, Tismana, monumente istorice si de arta la Curtea de Arges, Câmpulung, Târgu Jiu, Cetatea Neamt si numeroase zone etnografice – Neamt, Vrancea, Arges, Vâlcea etc.
Zonele de podis, de dealuri si de câmpie sunt si ele bogate în obiective turistice sociale si cultural-artistice; cetatile medievale Alba Iulia, Sibiu, Fagaras, Sighisoara, Bistrita în Podisul Transivaniei sau cetatile dobrogene – Tomis, Histria, Enisala.
Mai sunt si unele statiuni balneare: Sovata, Bazna, Ocna Sibiului în Podisul Transilvaniei, Baile Felix, 1 Mai, Buzias, Tinca în Câmpia de Vest si Amara sau Lacul Sarat în Câmpia Româna.
În Podisul Moldovei sunt de asemenea unele obiective turistice, mai ales de interes cultural si istoric: Cetatea de Scaun a Sucevei, manastirea Dragomirnei, sau monumentele de arta din Iasi – Biserica Trei Ierarhi, Mitropolia, Palatul Culturii, Casa Dosoftei, Bojdeuca din ticau, Plopii fara sot etc.
Si Podisul Mehedinti atrage prin câteva obiective naturale: Podul Natural de la Ponoare, pestera Topolnita etc.
Orasul Bucuresti este de asemenea un important centru turistic, prin numeroasele sale muzee, cladiri si monumente istorice, culturale si arhitecturale – Ateneul, Palatul de Justitie, Casa Poporului, Domeniul Mogosoaia etc.
NOTA IMPORTANTA: ARTICOLELE PUBLICATE IN PAGINA DE REFERATE AU SCOP DIDACTIC SI SUNT ELABORATE IN URMA UNEI DOCUMENTARI SUSTINUTE. ESTE STRICT INTERZISA PRELUAREA ARTICOLELOR DE PE SITE SI PREZENTAREA LOR LA ORELE DE CURS. Referatele din aceasta sectiune sunt trimise de diferiti colaboratori ai proiectului nostru. Referatele va sunt prezentate pentru COMPLETAREA STUDIULUI INDIVIDUAL, si va incurajam si sustinem sa faceti si voi altele noi bazate pe cercetari proprii.