Factorii Fizici sunt urmatorii :
– Umiditatea;
– Ultrasunetele;
– Temperatura;
– Presiunea osmotica;
– Presiunea externa;
– Energia radianta;
– Electricitatea;
– Concetratia de oxygen;
Influenta temperaturii:
Microorganismele se dezvolta la temperaturi diferite,
Fmicrobiene corespunzandu-i o zona de temperatura, definita prin :
– Temperaturi minime
– Temperaturi optime
– Temperaturi maxime
Zona de temparatura specifica unui microorganism este rezultatul adaptarii la mediu
Temparatura optima este temperatura la care dezvoltarea unei specii microbiene se face in cele mai bune conditii ( rata spacifica de crestere este maxima).
Temperatura minima este temeratura cea mai scazuta la care mai poate rezista un microorganism ( sub valoarea minima, cresterea microorganismelor este oprita)
Temperatura maxima este temperatura cea mai ridicata la care o specie se dezvolta ( peste valoarea maxima, se produce un efect letal asupra microorganismelor) .
Temperaturile mai mici decat temperatura minima au efect microbiostatic
Temperaturile mai mari decat temperatura maxima au efect microbicid.
Actiunea diferitelor temperaturi asupra microorganismelor este redata in urmatorul tabel :

Bacteriile patogene se dezvolta bine la temperatura organismului uman si animal
Dupa temperatura optima de dezvoltare, microorganismele se pot imparti astfel :

Microorganismele psihorofile prezinta sisteme enzimatice active la temperature scazute. Microorganismele termofile sintetizeaza enzime stabile si active la temperaturi ridicate si sunt mai pretioase nutritiv, necesitand prezenta factorilor de crestere in mediu.
Aplicatii ale influentei caldurii asupra microorganismelor
-cultivarea microorganismelor folosite in prepararea produselor farmaceutice, alimentare, a biopreparator, a porduselor de biosinteza- se face la temperatura optima ficarei specii microbiene.
-conservarea prin frig a materiilor prime, a produselor alimentare, vaccinurilor etc.:
-refrigerarea – t =0÷4˚C
-congelarea – t =-15÷35˚C
Frigul are effect microbiostatic.
La congelare, apa libera si o parte din apa legata de compusi celulari se transforma in cristale de gheata, creste concentratia in enzime, ceea ce produce un soc osmotic, care duce la modificari ireversibile in conformatia macromoleculara si perneabilitatea membranei celulare. In acest proces sunt distruse o parte din celulele microbiene, ceea ce reprezinta un mediu favorabil pentru cresterea celulelor supravietuitoare. In cazul congelarii lente(3-72 h), apa migreaza din celula microbiana in exterior, se formeaza cristale mari de gheata, care rup membranele celulare, distrugand celulele.
Congelarea rapida produce cristale mici intracelulare si extracelulare, care produc distrugeri mai mari ale celulelor microbiene, decat congelarea lenta.
Bacteriile sferice sunt mai rezistente la congelare decat cele cilindrice Sporii bacterieni, toxinele, bacteriile ce produc toxiinfectii alimentare rezista la congelare.
Conservarea cu ajutorul temperaturii supramaximale :
– Fierberea
– Pasteurizarea- t < 100˚C- mor microorganismele vegetative.
– Sterilizarea- t>100˚C- mor microorganismele vegetative si sporii
– Tindalizarea consta in 2-3 pasteurizari repetate,alternante cu perioade de termostatare, in care sporii germineaza si sunt distrusi la o noua pasteurizare.
Caldura are efect microbicid prin: denaturarea ireversibila a proteinelor celulare, inactivarea enzimelor si acumularea de produse toxice de metabolism.
Se aplica conservarea unor produse alimentare industriale, farmateutice, pentru sterilizare vaselor si unstensilelor de laborator, a mediilor de cultura etc.
Inactivarea termica a celulelor microbiene este dependenta de raportul temperatura/timp, timpul necesar inactivarii se reduce la cat creste temperatura ( se produce moartea fiziologica prin inactivarea celulelor)
VALORI MINIME DE TEMPERATURA PENTRU CRESTEREA BACTERIILOR
Rezistenta termica a microorganismelor
Influenta umiditatii:
APA are rol essential in hranirea microorganismelor si in desfasurarea noemala a transformarilor enzimatice, metabolice microbiene.
Scaderea umiditatii mediuluii in care se dezvolta microorganismele are efect microbiostatic asupra lor.
Necesarul de apa este propriul fiecarei grupe de microorganisme : bacteriile (forme vegetative) au nevoie de minimum 30% umiditate, drojdiile si mucegaiurile, de minimum 10% ; spori bacterini sunt mai rezistenti la scaderea umiditatii.
Aplicatii ale influentei umiditaii asupra microorganimelor
Deshidratarea are efect microbiostatic, conservant.
Conservarea prin deshidratare a materiilor prime animale si vegetale, a furajelor, alimentelor, produselor farmateutice, industriale etc. prin:
– Zvantare
– Deshidratare cu ajutorul caldurii
Pentru asigurarea conservabilitatii in timp, produsele deshidratate se ambaleaza ermetic, in materiile impermeabile.
Influenta presiunii osmotice
Presiunea osmotica se manifesta la nivelul unei membrane semipermeabile, care separa doua solutii cu concentratii diferite si care permite trecerea moleculelor solventului prin membrana.
Din punct de vedere fizico-chimic, celulele microbiene pot fi considerate ca solutii ale diferitelor substante, separate de mediul in care traiesc printr-o membrana semipermeabila(membrana celulara), care permite schimburile celula-mediu si la nivelul careia se manifesta presiunea osmotica.
Referat trimis de: Pasalau Madalin Ionut
NOTA IMPORTANTA: ARTICOLELE PUBLICATE IN PAGINA DE REFERATE AU SCOP DIDACTIC SI SUNT ELABORATE IN URMA UNEI DOCUMENTARI SUSTINUTE. ESTE STRICT INTERZISA PRELUAREA ARTICOLELOR DE PE SITE SI PREZENTAREA LOR LA ORELE DE CURS. Referatele din aceasta sectiune sunt trimise de diferiti colaboratori ai proiectului nostru. Referatele va sunt prezentate pentru COMPLETAREA STUDIULUI INDIVIDUAL, si va incurajam si sustinem sa faceti si voi altele noi bazate pe cercetari proprii.