REFERAT INFORMATICA | Programul Word

Publicat de: Madalina Marcu

Deschiderea aplicatiei Word sub Windows

Programul Word poate fi deschis prin efectuarea unor pasi care pot fi usor pusi in aplicare din meniul Start, din Windows: Start>Programs>Microsoft Word. Acelasi lucru se face prin mai multe posibilitati prin deschiderea meniului Start si executarea de clic pe New Office Document; in cazul in care la marginea din dreapta a ecranului de lucru este afisata o bara de comenzi rapide pentru Office care poarta denumirea generica de Office Shortcut Bar, executam clic pe New Office Document. In cazul in care una dintre aceste metode a fost aplicata pe ecran va aparea caseta de dialog New Office Document. Aici va trebui sa efectuam clic pe eticheta General, iar apoi dublu clic pe pictograma Blank Document.
Dupa ce am intrat in aplicatia Word putem observa un document gol care este pregatit pentru introducerea textului. In continuare voi prezenta citeva lucruri despre ecranul din Word si alcatuirea acestuia:
– bara de titlu unde sunt afisate denumirea programului, numele
utilizatorului, si denumirea documentului curent. La capatul din dreapta al acestei bare exista butoanele pentru minimizare, restaurare precum si cel de inchidere a programului
– butonul de minimizare, cu ajutorul acestuia putem ascunde
temporar documentul pentru a-l transforma intr-o pictograma pe bara de sarcini. Pentru a reveni in Word se executa clic pe butonul Microsoft Word de pe bara din partea inferioara a ecranului.
– butonul de restaurare sau de maximizare foloseste pentru marirea
ferestrei programului Word pe intregul ecran sau pentru a o readuce la dimensiunile initiale
– butonul close foloseste pentru a parasi programul Word
– bara de derulare verticala este acea bara cu ajutorul careia ne
putem deplasa in cadrul documentului pe verticala
– bara de stare unde Word afiseaza informatii despre document si
starea tastelor de blocare de pe tastatura
– bara de derulare orizontala este acea bara cu ajutorul careia ne
putem deplasa in cadrul documentului pe orizontala
– spatiul de lucru unde este afisat documentul propriu zis unde
putem introduce si prelucra textul
– bara de formatare
– bara standard
– bara de meniuri unde sunt prezentate titlurile meniurilor care
permit accesul la comenzile meniurilor din Word
In Word pentru a comunica programului actiunile ce dorim sa fie executate trebuiesc date comenzi. Majoritatea comenzilor din Word pot fi emise fie folosind meniurile, fie barele de instrumente.
Pentru a selecta o comanda din meniuri:
– trebuie deschis un meniu executind clic pe titlul lui de pe bara cu meniuri. Putem deschide un nou meniu si apasind simultan tastele ALT si tasta corespunzatoare literei subliniate din titlul meniului. Un exemplu simplu ar fi ALT+F care deschide meniul File
– dupa deschiderea meniului, executam clic pe comanda dorita, sau apasam litera subliniata din numele comenzii
In cazul in care ne razgindim in executarea unei comenzi din meniu se
apasa tasta ESC de doua ori sau se executa clic undeva in afara meniului pentru a-l inchide, fara sa facem nici un fel de selectie.
Partile componente ale unui meniu sunt:
– butonul, in cazul in care comanda din meniu are un buton care este
corespondent pe bara cu instrumente, acesta este afisat in dreptul comenzii respective din meniu
– elipsa arata ca respectiva comanda duce la o caseta de dialog
– sageata de subdomeniu arata ca respectiva comanda duce la un alt
meniu care poarta denumirea de submeniu
– tasta de comanda rapida indica tastele pe care le putem folosi
pentru a selecta comanda din meniu cu ajutorul tastaturii.
In acelasi timp se pot folosi tastele de comenzi rapide pentru a selecta anumite comenzi fara sa folosim meniurile. Tastele de comenzi rapide sunt afisate in meniu in dreptul comenzii corespunzatoare. Un exemplu ar fi CTRL+O care este comanda prescurtata a Open, un alt exemplu ar mai fi CTRL+C care este echivalentul tastei Copy sau CTRL+V care este cel pentru Paste. Astfel se obtin aceleasi comezi fara apasarea butonului Open, Copy, Paste etc.
In cazul in care dorim sa folosim barele cu instrumente, executam clic cu mouse-ul pe butonul dorit. Acestea au simboluri care ajuta utilizatorul la o indentificare mai usoara a functiei fiecaruia. In cazul in care utilizatorul uita ce reprezinta un buton trebuie doar sa plaseze mouse-ul pe unul dintre simboluri si sa-l mentina deasupra acestuia timp de citeva secunde fara a executa clic. Word va afisa o caseta de tipul Screen Tip in dreptul butonului indicind functia acestuia.
Multe dintre comezile programului Word au ca rezultat deschiderea unei casete de dialog. Word foloseste casetele de dialog pentru a obtine informatii suplimentare necesare pentru executarea unei comenzi. Fiecare caseta de dialog este diferita, dar ele folosesc aceleasi elemente de baza.
Intr-o caseta de dialog prin apasarea tastei TAB ne putem deplasa de la un element la altul, iar pentru a ne muta inapoi apasam tasta Shift+Tab. Pentru a-l selecta, executam clic pe un element, sau putem apasa tasta ALT plus litera subliniata. In cazul in care nu dorim sa executam nimic din caseta de dialog apasam tasta Enter sau executam clic pe butonul Ok pentru a accepta datele introduse si a executa comanda. Prin executarea de clic pe butonul Cancel sau prin apasarea tastei Esc se paraseste caseta de dialog fara a executa nici o comanda.
Aplicatia Word afiseaza o liniuta care clipeste in spatiul de lucru, acesta reprezinta cursorul sau mai bine spus punctul de inserare care indica locul in care va fi introdus textul in document si in locul in care vor fi executate anumite operatiuni de editare. Pentru a putea introduce un text se foloseste tastatura. La sfirsitul rindului nu trebuie apasata tasta Enter – Word va imparti in mod automat textul pe rinduri, atunci cind acesta ajunge la marginea din dreapta. Nu vom apasa pe tasta Enter decit in cazul in care dorim inceperea unui nou paragraf.
In cazul in care facem greseli de scriere acestea pot fi corectate prin apasarea tastei Backspace pentru caracterele care se afla in stinga cursorului si prin apasarea tastei Del pentru caracterele care se afla in dreapta cursorului. De asemenea putem misca cursorul pentru a adauga si edita texte in diferite locuri din document. In acest mod pentru a deplasa cursorul in orice loc vizibil executam un clic in locul respectiv; pentru a deplasa cursorul un caracter la dreapta sau la stinga apasam tasta corespunzatoare cu sageata spre dreapta sau spre stinga; pentru a deplasa un rind in sus sau in jos apasam cu sageata in sus sau in jos; pentru a-l misca la inceputul sau la sfirsitul unui rind se apasa tastele Home sau End; iar pentru a-l deplasa la sfirsitul documentului se apasa tastele Ctrl si Home sau End.
Pentru a iesi din programul Word avem mai multe posibilitati de inchidere a acestuia, chiar daca toate acestea au acelasi rezultat:
– se executa clic pe File si Exit
– se apasa tastele Alt+F4
– se executa clic pe butonul Close( x-ul din dreapta sus a programului) chiar pe bara de titlu.
In cazul in care salvam pentru prima data un document Word ne va
cere sa il salvam inainte de a iesi din program.Crearea unui nou document


Pentru ca lucrul cu Word sa fie eficient trebuie stiut ca orice document creat cu ajutorul acestei aplicatii se bazeaza pe un sablon sau template. Asa cum arata si denumirea sablonul este un model de document.
Unele sabloane nu contin text si ca atare vom avea la dispozitie un document gol cu citeva elemente generale de formatare, in care utilizatorul poate introduce documentul, textul pe care il doreste. Alte sabloane contin text si/sau elemente detaliate de formatare. Un exemplu ar fi daca scriem mai multe scrisori de afaceri putem folosi un sablon care contine data, adresa si formula de incheiere. Atunci cind este creat un nou document pe baza aceluiasi sablon toate elementele vor fi introduse in mod automat in document – tot ce trebuie facut este sa introducem celelalte parti ale documentului care se bazeaza pe documentul respectiv si vor avea un aspect asemanator cum ar fi acelasi font si aceleasi margini.
Word contine o multitudine de sabloane care sunt predefinite pe care le putem folosi direct. Aceste sabloane acopera o paleta larga de tipuri de document cum ar fi formulare de fax, note informative, scrisori de afaceri, sau pagini Web. Putem crea propriile noastre sabloane.
Cele mai multe din documentele create se vor baza pe sablonul Normal care reprezinta un document gol. In cazul in care programul este deja deschis putem crea un document gol executind clic pe butonul New de pe bara cu instrumente.
Pentru a putea incepe un document nou pornind de la alt sablon care contine unele elemente putem efectua pasii urmatori:
– executam clic pe File, New iar pe ecran va aparea caseta de dialog New
– etichetele din partea de sus a casetei de dialog contin liste cu diferite categorii de sabloane. Dupa ce executam clic pe eticheta corespunzatoare categoriei in care se incadreaza documentul pe care dorim sa-l cream.
– Executam clic pe pictorgrama care corespunde sablonului dorit. Daca exista si o imagine a sablonului aceasta va aparea in caseta Preview
– Executam clic pe Ok iar Word va crea documentul si-l va afisa pe ecran pregatit pentru a fi editat
Atunci cind cream un document pe baza unui sablon, textul si modul
de formatare a sablonului vor fi incluse in noul document. Textul care provine dintr-un sablon nu are nici o caracteristica deosebita si il putem edita ca pe orice sablon propriu zis.
Unele sabloane contin un text care are rol de marcaj de rezervare, pe care trebuie sa il inlocuim. Un exemplu ar fi sabloanele pentru curriculum vitae care contin un nume si o biografie fictiva care trebuie bineinteles stearsa si trecuta cea corecta cu datele personale. Acest document contine indicatii care sunt de genul Click here and type your name.
Anumite sabloane care se gasesc in editorul Word sunt mai speciale iar acestea se numesc vrajitori. In timp ce sabloanele standard sunt o combinatie statica de text si elemente de formatare, un vrajitor este un instrument activ care poate pune intrebari despre documentul respectiv pe care dorim sa-l cream, iar apoi acesta foloseste raspunsurile pentru a crea noul document. Atunci cind utilizatorul doreste crearea unui nou document putem identifica un vrajitor in caseta de dialog New pe baza titlului sau si a pictogramei.
Fiecare dintre vrajitori este unic desi se respecta acelasi sistem general, iar utilizarea lor presupune parcurgerea unor pasi, la fiecare pas I se cer utilizatorului informatii despre documentul pe care dorim sa-l cream. In continuare voi prezenta compoente ale casetei de dialog care intra in componenta unui vrajotor:
– bara de titlu care indica numele vrajotorului afisat pe ecran
– diagrama structurala care reprezinta grafic pasii din sablon, pasul curent fiind evidentiat. Putem sari la oricare dintre pasi doar efectind clic pe acesta
– zona de informatii unde I se solicita utilizatorului informatii in legatura cu documentul
– butonul Cancel care anuleaza sablonul fara sa creeze un nou document
– butonul Back care executa salt la pasul anterior
– butonul Next care executa salt la pasul urmator din sablon
– butonul Finish care inchide sablonul si creaza noul document pe baza informatiilor introduse deja
– butonul Help care prin executarea unui clic pe acesta se pot obtine informatii cu privire la vrajitor
Pentru a crea un nou document prin folosirea unui vrajitor vom executa urmatorii pasi:
– executam clic pe File, New pentru a deschide caseta de dialog New
– executam clic pe eticheta corespunzatoare categoriei care cuprinde
documentul pe care dorim sa-l cream
– executam clic pe pictograma vrajitorului pe care dorim sa-l folosim
si apasam Ok
– in caseta de dialog a vrajitorului inroducem informatiile necesare
pentru Word, in functie de modul in care dorim sa fie creat documentul apoi executam Next
– repetam pasul anterior pentru toti pasii cuprinsi in vrajitor. In cazul
in care este nevoie executam clic pe Back o data sau de mai multe ori, pentru a reveni la un pas anterior si a modifica informatiile introduse
– la ultimul pas se executa clic pe Finish pentru a parasi vrajitorul si a crea noul document.


Introducerea textului


Atunci cind incepem un nou document in Word pornind de la sablonul Normal vom observa o mica suprafata de lucru goala, care contine doua elemente:
– o liniuta verticala care clipeste, aceasta reprezentind cursorul sau punctul de inserare, care indica locul din document in care va aparea textul introdus de la tastatura si unde vor fi efectuate anumite operatii de editare
– o linie orizontala care marcheaza sfirsitul documentului
Intr-un nou document gol, cele doua indicatoare ocupa aceeasi pozitie.
Pentru a introduce un text, nu trebuie decit scris folosind tastatura. Pe masura ce scriem pe ecran va aparea textul introdus, iar punctul de inserare asa cum era de asteptat se deplaseaza spre dreapta. Daca linia de text ajunge la marginea din dreapta a ecranului, este inceput automat un nou rind, aceasta operatiune se numeste alinierea automata a cuvintelor. Nu se va apasa tasta Enter pentru a trece la un nou rind, aeasta efectuindu-se automat ci se va apasa doar in cazul in care dorim inceperea unui nou paragraf. Daca introducem mai multe rinduri decit incap pe ecran Word deruleaza in sus textul introdus anterior, pentru a mentine cursorul in zona vizibila.
Conceptul de paragraf este deosebit de important in Word deoarece anumite tipuri de formatare pot fi aplicate paragrafelor individuale. In Word incheiem si incepem un nou paragraf asa cum am mai mentionat prin apasarea tastei Enter. Word insereaza un nou rind si plaseaza cursorul la inceputul acestuia.
Pe ecran, rezultatul poate fi asemanator ca in cazul inceperii unui nou rind in urma alinierii automate a cuvintelor, dar deosebirea consta in faptul ca Word insereaza un marcaj de paragraf. Aceste marcaje sunt invizibile, in mod normal dar le putem vizualiza executind clic pe Show/Hide de pe bara cu instrumente standard. Bineinteles ca in cazul in care executam clic pe acelasi buton marcajele de paragraf vor fi ascunse. Acest instrument este foarte folositor in cazul in care vrem sa stim exact de unde incepe si unde se termina un paragraf din documentul pe care il cream.
In cazul in care dorim unirea a doua paragrafe in unul singur, efectuam pasii urmatori:
– deplasam cursorul la inceputul de rind al celui de-al doilea paragraf
– apasam tasta Backspace pentru a sterge marcajul de paragraf
Pe masura ce lucrul in Word avanseaza, adesea trebuie sa deplasam
curosorul pentru a vedea sau a lucra in alte zone ale textului. In majoritatea cazurilor, vom folosi tastatura in modul urmator: pentru a deplasa un caracter la stinga sau la dreapta se folosesc sagetile stinga sau dreapta, pentru a deplasa un cuvint la stinga sau la dreapta se apasa Ctrl+sageata stinga sau Ctrl+sageata dreapta, pentru a deplasa un rind in sus sau in jos se apasa sagetile sus sau jos; pentru a deplasa un paragraf in sus sau in jos se apasa Ctrl+sageata sus sau Ctrl+sageata jos; pentru a ne deplasa la inceputul sau la sfirsitul unui rind se apasa tastele Home sau End; pentru a ne deplasa inapoi sau inainte cu un ecran se folosesc tastele Page Up sau Page Down; pentru a ne deplasa in extrema de sus sau cea de jos a ecranului se folosesc tastele Ctrl+Page Up sau Ctrl+Page Down iar pentru a ne deplasa la inceputul sau la sfirsitul documentului se folosesc tastele Ctrl+Home sau Ctrl+End.
De asemenea pentru a derula cu ajutorul mouse-ului un rind in sus sau in jos executam clic pe sageata in sus sau in jos de pe bara de derulare verticala. Pentru a deplasa un ecran in sus sau in jos se executa clic pe bara de derulare verticala intre caseta de derulare si sageata in sus sau in jos.
Pentru a deplasa un numar arbitrar de rinduri in sus sau in jos tragem caseta de derulare cu ajutorul mouse-ului in sus sau in jos; iar pentru a derula o pagina in sus sau in jos se executa clic pe butonul preview page sau next page de pe bara de derulare verticala.
Numeroase operatii care vor fi efectuate in Word presupun mai intii selectarea textului pe care dorim sa-l modificam. Un exemplu ar fi pentru sublinierea unei propozitii trebuie intii selectate si apoi se executa clic pe butonul Underline. Un text se poate selecta fie cu mouse-ul, fie cu tastatura. In cazul in care se foloseste mouse-ul, putem apela la bara de selectare, care este o coloana fara marcaj care se afla la marginea din stinga a documentului. Cind indicatorul mouse-ului se muta din document pe bara de selectare, aceasta ia forma unei sageti care este orientata oblic in sus si spre dreapta.
Diferite metode prin care se poate face o selectie de text:
– pentru a selecta mai multe cuvinte plasam indicatorul mouse-ului la inceput de text, tinem apasat butonul din stinga si tragem banda de slelectare peste text
– pentru a selecta un cuvint executam dublu clic pe cuvint
– pentru a selecta o propozitie se apasa tasta Ctrl si se executa clic pe propozitie
– pentru a selecta un rind executam clic pe bara de selectare din dreptul rindului
– pentru a selecta mai multe rinduri tragem bara de selectare prin dreptul rindurilor
– pentru a selecta un paragraf executam dublu clic pe bara de selectare in dreptul paragrafului
– pentru a selecta intregul document tinem apasata tasta Ctrl si executam clic pe in orice loc de pe bara de selectare sau apasam Ctrl+A
– pentru a selecta oricite pagini se plaseaza punctul de inserare la inceputul textului, tinem apasata tasta Shift si deplasam punctul de inserare la sfirsitul textului de selectat
Pentru a anula o selectie se executa clic undeva pe ecran, sau folosim
tastatura pentru a deplasa punctul de inserare. De asemenea putem selecta un cuvint prin executarea unui dublu clic pe acesta. Tinind apasata tasta Ctrl si executarea unui dublu clic pentru a selecta o propozitie.
Cind selectam un text prin deplasarea mouse-ului, programul selecteaza automat cuvinte intregi. In cazul in care dorim sa selectam anumite parti dintr-un cuvint putem dezactiva sau reactiva aceasta optiune astfel:
– se executa clic pe Tools, Options pentru a deschi caseta de dialog
– se executa clic pe Edit
– clic pe caseta de validare pentru When Selecting, Automatically Select Entire Word
– clic pe Ok
De asemenea putem sterge zone mai mari de text si muta sau copia
text dintr-un loc in altul, in cadrul unui document. Pentru a sterge un bloc de text, intii se va selecta acesta apoi se apasa tasta Backspace sau tasta Delete. Pentru a-l sterge si a-l inlocui cu alt text se introduce direct noul text.
Pentru a muta sau copia un text, se selecteaza acesta apoi se efectueaza mai multi pasi: se executa clic pe Edit, Copy sau pe butonul Copy de pe bara cu instrumente sau prin apasarea butoanelor Ctrl+C; in cazul in care dorim mutarea textului se executa clic pe Edit, Cut sau pe butonul Cut de pe bara cu instrumente sau prin apasarea tastelor Ctrl+X; se muta cursorul in zona in care trebuie mutat sau copiat textul; se executa clic pe Edit, Paste sau se apasa pe butonul din bara de instrumente sau pe combinatia de taste Ctrl+V.
De asemenea se poate folosi si mouse-ul pentru a muta sau copia un text. Aceasta metoda se numeste trage si plaseaza este una dintre cele mai comode in cazul unui text de dimensiuni reduse si atunci cind pozitia de la si pozitia in sunt vizibile pe ecran. In primul rind se selecteaza textul, se plaseaza indicatorul mouse-ului pe text care se va transforma din bara in sageata. Pentru a copia textul se tine apasata tasta Ctrl. Pentru a muta textul nu se mai apasa pe nici o tasta. Aceasta se trage efectiv in noua pozitie, pe masura ce tragem va apare o linie verticala punctata care indica noua pozitie a textului. Eliberarea butonului mouse-ului se face imediat dupa aceasta iar daca se efectueaza o copiere se apasa tasta Ctrl.
In cazul in care s-a efectuat vreo greseala in timpul folosirii editarii sau modificarii textului aceasta se poate repara prin folosirea butonului Undo sau combinatia de taste Ctrl+Z.


Salvarea unui document nou


Odata cu crearea unui nou document in Word, acesta este salvat temporar, in memoria calculatorului, sub forma de Documentn unde n este un numar care creste cu 1 odata cu fiecare document nedenumit. Word nu tine minte documentul decit pina inchidem programul sau calculatorul. Pentru a salva un document, in asa fel incit il putem redeschide ulterior trebuie sa ii atribuim o denumire si sa-l salvam pe disc. In continuare voi prezenta citiva dintre pasii care trebui sa stea la baza salvarii unui document:
– clic pe File, Save sau pe butonul Save de pe bara cu instrumente standard, pe ecran va aparea caseta de dialog Save As
– in caseta de text File Name se va scrie numele pe care trebuie sa-l atribuim fisierului cu documentul respectiv. Acest nume poate avea pina la 255 de caractere si este de recomandat sa fie ales un nume sugestiv care poate fi retinuta cu usurinta analogia
– daca dorim sa salvam documentul in alt dosar sau pe alta unitate de disc trebuie executat clic pe sageata orientata in jos Save In unde selectam un alt dosar si/sau o alta unitate de disc
– executam clic pe Save. Documentul va fi salvat pe disc, iar denumirea pe care I-am atribuit-o acestuia va aparea pe bara de titlu.
Dupa ce documentul a fost salvat, acesta trebuie salvat periodic pe
masura ce se inainteaza cu lucrul, pentru a minimiza riscul pierderii datelor in cazul unei intreruperi a alimentarii cu energie sau a unei alte probleme de sistem. Dupa ce documentul a fost denumit, putem foarte simplu sa salvam versiunea curenta prin apasarea File, Save sau prin executarea de clic pe butonul Save de pe bara cu instrumente standard sau prin apasarea tastelor Ctrl+S.
Word va salva automat documentul cu denumirea curenta, fara sa mai fie deschisa vreo caseta de dialog.
Dupa ce un document a fost denumit putem dupa caz sa pastram vechea versiune a documentului intr-un mod usor, simplu si elegant prin schimbarea denumirii. Pentru a schimba denumirea unui document se efectueaza urmatorii pasi:
– clic pe File, Save As. Pe ecran apare caseta de dialog Save As, care prezinta denumirea curenta a documentului in caseta de text File Name
– in caseta File Name se schimba denumirea fisierului introducindu-se noua denumire
– optional se selecteaza un alt dosar in caseta cu lista Save In pentru a salva documentul in alt dosar
– se executa clic pe Save, iar Word va salva documentul sub noua sa denumire.
De asemenea se poate schimba formatul in care a fost salvat fisierul,
selectind un alt format din lista derulanta Save As Type. Acest lucru se face in cazul in care fisierul trebuie dat cuiva care lucreaza cu o alta versiune a aplicatiei Word sau alt program de procesare de texte.
Orice document Word are un set de caracteristici care ofera informatii despre acesta. Anumite caracteristici contin informatii de sinteza care sunt introduse de catre utilizator, in timp ce altele sunt informatii generate in mod automat de Word. Pentru ca aceste informatii sa fie vizualizate, sau pentru a se putea introduce alte noi se fac urmatorii pasi:
– clic pe File Proprieties pentru a deschide caseta de dialog Proprieties
– clic pe eticheta Summary pentru a vedea optiunile
– se introduce sau se modifica informatiile de sinteza dorite. Dintre caracteristicile pentru aceste informatii folosite in mod frecvent mentionez:
o Title unde se introduce titlul documentului care nu este similar cu denumirea fisierului care cuprinde documentul respectiv
o Subject unde se scrie o propozitie de unde sa rezulte subiectul documentului
o Author unde Word introduce automat numele de utilizator pe care l-am furnizat programului la instalarea acestuia, daca este cazul acesta poate fi schimbat
o Manager unde se introduce numele administratorului daca este cazul
o Company unde se introduce numele companiei unde se lucreaza. Acesta poate fi introdus si automat pe baza datelor furnizate la instalarea Windows
o Category unde se introduce un nume sau o propozitie care sa descrie tipul documentului
o Keywords unde se introduc unul sau mai multe cuvinte sugestive care descriu continutul documentului
o Comments unde se introduc informatii suplimentare care dorim sa fie salvate odata cu documentul.
– se face clic pe Ok pentru a salva caracteristicile documentului impreuna cu documentul propriu zis.
Aplicatia Word genereaza automat date statistice utile pentru fiecare
document, cum ar fi cel de numarul de cuvinte continute, data sau ora crearii documentului. Pentru a obtine diverse date statistice referitoare la un anumit document se selecteaza comanda File, Proprieties si se executa clic pe eticheta Statistics.
Pentru a numara rapid cuvintele dintr-un document se executa clic pe Tools, Word Count.
Deschiderea unui document din Word sub Windows poate fi facuta oricind in timpul lucrului. Se pot deschide documente care au fost create cu alte procesoare de text cum ar fi Word Perfect.
Pentru a deschide un fisier deja existent se executa File, Open sau se executa clic pe butonul Open de pe bara cu instrumente standard. Pe ecran va aparea caseta de dialog Open care are in componenta mai multe elemente printre care: lista derulanta, butonul up one level, butonul preview, caseta preview, lista derulanta files of type, caseta de text file name, lista fisierelor.
Lista fisierelor prezinta toate documentele si dosarele Word care sunt cuprinse in dosarul curent. Fiecare document este reprezentat printr-o mica pictograma a unei pagini, care apare in dreptul denumirii lui; dosarele au in dreptul lor o pictograma ce reprezinta un dosar. Caseta cu lista Look In prezinta denumirea dosarului curent. In fereastra de dialog Open se pot face urmatoarele operatiuni:
– pentru a deschide un fisier, se excuta clic pe denumirea lui din lista fisierelor sau ii scriem numele in caseta cu lista File Name; apoi apasam tasta Enter sau executam clic pe butonul Open, sau putem executa clic dublu pe numele fisierului
– pentru a vizualiza continutul unui fisier fara sa-l deschidem se executa clic pe denumirea acestuia si apoi pe butonul Preview. Se executa din nou clic pe butonul Preview pentru a dezactiva afisarea imaginii
– pentru a vedea si alte fisiere in afara documentelor Word se executa clic pe sageata de derulare Files of Type si se selecteaza tipul dorit de documente
– pentru a trece in dosarul superior se executa clic pe butonul Up one Level
– pentru a trece pe un nivel inferior in alt dosar, se executa dublu clic pe denumirea dosarului respectiv in lista fisierelor
– pentru a intra in alt dosar, se executa clic pe sageata de derulare Look in si se selecteaza dosarul dorit
Pentru a deschide rapid un document la care am lucrat recent putem
folosi optiunea Recently Used File List in locul casetei de dialog Open. Pentru a vedea aceasta lista deschidem meniul File iar lista va fi afisara la sfirsitul meniului, imediat peste comanda Exit. Pentru a deschide un fisier din lista se apasa tasta cu numarul corespunzator sau se executa clic pe denumirea fisierului folosind mouse-ul. Aceasta lista afiseaza fisierele document pe care le-am salvat cel mai recent. Daca tocmai a fost instalata aplicatia Word desigur ca nu va fi afisat nici un fisier.
Se poate controla modul in care apar mai multe fisiere in lista
fisierelor utilizate recent si se poate controla chiar si aparitia listei. Se executa clic pe Tools, Options pentru a deschide caseta de dialog Options. Se face clic pe eticheta General daca este cazul, clic pe caseta de validare Recently Used File List pentru a activa sau dezactiva aceasta optiune care determina afisarea listei. Pentru a schimba numarul de fisiere afisate in lista se introduce un numar in caseta de text Entries sau se executa clic pe sageti pentru a schimba intrarea existenta. Se executa clic pe Ok atunci cind sunt terminate toate operatiunile.
De asemenea se poate deschide un fisier care contine un document din
Explorer sau My Computer prin simplul dublu clic pe pictograma documentului.
 

Citeste mai departe…

 

NOTA IMPORTANTA:
 ARTICOLELE PUBLICATE IN PAGINA DE REFERATE AU SCOP DIDACTIC SI SUNT ELABORATE IN URMA UNEI DOCUMENTARI SUSTINUTE. ESTE STRICT INTERZISA PRELUAREA ARTICOLELOR DE PE SITE SI PREZENTAREA LOR LA ORELE DE CURS. Referatele din aceasta sectiune sunt trimise de diferiti colaboratori ai proiectului nostru. Referatele va sunt prezentate pentru COMPLETAREA STUDIULUI INDIVIDUAL, si va incurajam si sustinem sa faceti si voi altele noi bazate pe cercetari proprii.

Referat trimis de: Tancaba Romica

REFERAT FIZICA | Telescopul optic

REFERAT FIZICA | Telescopul optic

REFERAT FIZICA | Cuptor cu creuzet pentru topire Al

REFERAT FIZICA | Cuptor cu creuzet pentru topire Al

REFERAT FIZICA | Influenta factorilor fizici

REFERAT FIZICA | Influenta factorilor fizici

REFERAT FIZICA | OCHIUL OMENESC – APARAT OPTIC

REFERAT FIZICA | OCHIUL OMENESC – APARAT OPTIC

REFERAT FIZICA | CONDENSATOARE ELECTROLITICE

REFERAT FIZICA | CONDENSATOARE ELECTROLITICE

REFERAT FIZICA | Iluzii optice

REFERAT FIZICA | Iluzii optice

REFERAT FIZICA | Istoria telescopului

REFERAT FIZICA | Istoria telescopului

REFERAT FIZICA | Instrumente optice specializate

REFERAT FIZICA | Instrumente optice specializate

REFERAT FIZICA | Un atom in spatiu

REFERAT FIZICA | Un atom in spatiu

REFERAT FIZICA | Instalatii electrocasnice

REFERAT FIZICA | Instalatii electrocasnice

REFERAT FIZICA | Lasere

REFERAT FIZICA | Lasere

REFERAT FIZICA | Energia eoliana

REFERAT FIZICA | Energia eoliana

REFERAT FIZICA | Calorimetrie

REFERAT FIZICA | Calorimetrie

REFERAT FIZICA | Avioanele

REFERAT FIZICA | Avioanele

REFERAT FIZICA | Despre seisme si consecintele lor

REFERAT FIZICA | Despre seisme si consecintele lor

REFERAT FIZICA | Executarea bransamentelor aeriene

REFERAT FIZICA | Executarea bransamentelor aeriene

REFERAT FIZICA | Principiul conservarii energiei

REFERAT FIZICA | Principiul conservarii energiei

REFERAT FIZICA  |Fotonul | Efectul fotoelectric

REFERAT FIZICA |Fotonul | Efectul fotoelectric

REFERAT FIZICA | Bomba cu neutroni

REFERAT FIZICA | Bomba cu neutroni

REFERAT FIZICA | Telefonul | Alexander Graham Bell

REFERAT FIZICA | Telefonul | Alexander Graham Bell

REFERAT FIZICA | Poluarea sonora

REFERAT FIZICA | Poluarea sonora

REFERAT FIZICA | TIPURI DE BAROMETRE

REFERAT FIZICA | TIPURI DE BAROMETRE

REFERAT FIZICA | STUDIUL TENSIUNII SUPERFICIALE A LICHIDELOR

REFERAT FIZICA | STUDIUL TENSIUNII SUPERFICIALE A LICHIDELOR

REFERAT FIZICA | Studiul efectului Seebeck

REFERAT FIZICA | Studiul efectului Seebeck

REFERAT FIZICA | DETERMINAREA COEFICIENTULUI DE VÂSCOZITATE AL UNUI LICHID CU VÂSCOZIMETRUL OSTWALD

REFERAT FIZICA | DETERMINAREA COEFICIENTULUI DE VÂSCOZITATE AL UNUI LICHID CU VÂSCOZIMETRUL OSTWALD

REFERAT FIZICA | Determinarea vitezei sunetului

REFERAT FIZICA | Determinarea vitezei sunetului

REFERAT FIZICA | Studiul propagarii caldurii

REFERAT FIZICA | Studiul propagarii caldurii

REFERAT FIZICA | Determinarea constantei Boltzmann

REFERAT FIZICA | Determinarea constantei Boltzmann

REFERAT FIZICA | Proiect “Automat de impachetat chibrituri”

REFERAT FIZICA | Proiect “Automat de impachetat chibrituri”

REFERAT FIZICA | Redresarea curentului alternativ

REFERAT FIZICA | Redresarea curentului alternativ

REFERAT FIZICA | Amplificarea

REFERAT FIZICA | Amplificarea

REFERAT FIZICA | Undele mecanice

REFERAT FIZICA | Undele mecanice

REFERAT FIZICA | Ultrasunetele

REFERAT FIZICA | Ultrasunetele

REFERAT FIZICA | Comanda releului prin calculator

REFERAT FIZICA | Comanda releului prin calculator

REFERAT FIZICA | Marie Curie si Pierre Curie

REFERAT FIZICA | Marie Curie si Pierre Curie

REFERAT FIZICA | ALBERT EINSTEIN

REFERAT FIZICA | ALBERT EINSTEIN

Filozofie

Filozofie

Geografie

Biologie de clasa 6

Lectie virtuala Drept

S-ar putea sa iti placa…

I. L. Caragiale | In vreme de razboi

Nuvela „În vreme de război” apărută în 1898 este o operă realistă cu adănci ecouri din sfera naturalismului.Tema acestei excelente nuvele desi autorul o subtitulase „Schită” este obsesia.Hangiul Stavrache, mostenitorul fratelui său, preotul Iancu din Podeni, plecat pe...

I. L. Caragiale | Nuvelele lui Caragiale | In vreme de razboi

Nuvelele lui Caragiale pun în lumină un Caragiale cu totul nou, diferit de marele dramaturg, atât de bine înzestrat pentru comic în comediile sale. În nuvele Caragiale se dovedeşte a fi un foarte bun analist al stărilor obscure ale subconştientului. Deci suntem în...

I. L. Caragiale | In vreme de razboi

Alaturi de Ioan Slavici, Caragiale este in literatura noastra creatorul nuvelei realist psihologice. Universului comic din piesele de teatru si schite i se substituie in nuvela “In vreme de razboi” dimensiunea tragica a existentei umane.Tema nuvelei este obsesia....