REFERAT INFORMATICA | EFECTELE SOCIALE, ECONOMICE SI MORALE ALE TEHNOLOGIEI INFORMATIEI

Publicat de: Madalina Marcu

Epoca moderna se caracterizeaza prin marea dezvoltare pe care o iau telecomunicatiile si apoi elecronica. Dupa telegraful optic, telegraful electric sucrteaza imens distantele, legaturile informationale devenind tot mai rapide. Dupa ce Maxwell a descoperit în 1860 existenta undele electromagnetice în 1888 se inventeaza antena si coherorolul, combinarea acestor elemente cu bobina au condus la inventarea radioului în ultimii ani al sec. XIX.

În epoca actuala, modestul siliciu s-a impus mai întâi prin tranzistorul de siliciu pentru ca foarte repede sa se treaca la circuitele integrate. Noul sistem permite ca, pe o suprafata mica, sa se dispuna foarte multe elemente de circuit, cea ce este esential la vitezele mari ale calculatoarelor actuale. Cercetarile în domeniul sistemelo electrono-optice arata ca sunt sperante ca tn curând sa se treaca de la timpi de comutare estimati în picosecunde la timpi de comutare situatiîn domeniul femtosecundelor.

Daca ne referim la miniaturizare, conteaza dimensiunile unui tranzistor-asa cum este el realizat pe circuitul integrat, pe cipul de siliciu respectiv. Specialistii estimeaza ca numarul componentelor pe cip creste si va continua sa creasca în mod exponential, tocmai datorita micsorarii dimensiunilor tranzistorului.

Calculatoarele au aparut în jurul anului 1950 aduc nou elemente ca microprocesorul, placile integrate, cipurile. El este utilizat în general în tehnica de calcul dar a început sa intervina într-un mod sau altul în stiinta tehnica, economie, transporturi, arta, sau pur si simplu în viata de zi cu zi. A dat nastere unei noi discipline: informatica dar a influentat si o serie de alte discipline.

Ne îndreptam spre societatea complet informatizata prin introducerea tehnicii de calcul prcumsi a tuturor mijloacelor de comunicare de care este nevoie: telefonul, radioul, televiziunea,informatica în general. Comunicatiile globale prin satelit sunt de acum o realitate, ocolul Pamântului înt-un satelit artificial se face în 90 de minute, iar mesajele de telecomunicatii, transmise prin echipamentele existente, fac acest ocol în câteva secunde indiferent ca este vorba de mesaje scise, de imagini sau de alte forme de semnale reductibile la semnale electrice.

Aceasta revolutie a telecomunicatiei este provocata de un complex de factori culturali, sociali, economici, stiintifici, tehnologici, printre care ultimii se impun cu o forta covârsitoare. Toate tehnologiile sut implicate, dar una se impune si anume aceea legata de generarea, culegerea, transmiterea, elaborarea si raspândirea informatiei. Pretutindeni unde este prezenta informatia, ea devine obiect de prelucrare prin mijloace tehnologice care se constituie în ramura numita informatica.

Este posibil ca vreuna din tehnologii sa reprezinte o amintare. Unele consolideaza puterea individului(magnetofoane,fotocopiatoare). O politica inteligenta ar putea limita un anumit tip de tehnologii si ar putea favoriza raspândirea altora cu consecinte asupra nivelului de democratie.

Cu cât baza de cunoastere va fi mai vasta, mai democratica, cu posibilitatea de a corabora explozia tehnologica cu obiectivul eliberarii omului .

Nevoia de informatie începe sa fie resimtita cu tot mai mare acuitate, a unor interese culturale mai largi, de natura sa înglobeze orice forma de comunicare + de la opera moderna pâna la cunoasterea faptelor de zi cu zi.

Radacinile telegrafului se pierd aproape în timp; vreme de câteva secole a fost vorba de un sistem de comunicatie „la vedere”, care a capatat denumirea de telegraf optic. Telegraful a deschis pentru lumea comunicatiilor o noua era. stirea, devenita produs râvnit de ziare si cititori, gasise canale de transmisie si de difuzare corespunzatoare.
Doua elemente au contribuit la afirmarea telefonului: conectarea rapida si utilizarea undelor electromagnetice.

Inventarea tranzistorului an 1947, a facut din radio un instrument foarte accesibil. Prin utilizarea undelor scurte , tehnica comunicatiilor radio a fost complet modificata.

Dintr-o cerecetare efectuata, s-a ajuns la concluzia ca dintre cale 5 mijloace principale de informare (TV, ziare, carti, radio si cinematograf), televiziunea era clasata pe primul loc numai în satisfacerea unor necesitati diferite: petrecerea timpului liber în familie, informare, divertisment.

Se poate sfirma cu certitudine ca evolutia echipamentelor va tinde sa privilegieze utilizarile îndreptate spre modul de petrecere a timpului liber si spre informatiile cu continut general.

În concluzie, daca se momentele cele mai semnificative în evolutia mijloacelor de comunicare din epoci apuse si pâna azi vedem ca ritmurile de schimbare s-au desfasurat la intervale de milenii pâna în epoca renascentista. De la Renastere încoace se modifica scara timpului si pulsatiile inventiilor capata o frecventa seculara. În secolul nostru asistam în continuare la o contractie a perioadelor de schimbare a mijloacelor de comunicare – s-a trecut de la secol de referinta la deceniu.

Schimbarile care intervin în disponibilitatea si în structura mijloacelor de comunicare le corespund schimbari profunde în însasi modul de a trai ca subiecte sociale. Reiese limpede ca ceea ce ne asteapta în anii urmatori nu lasa sa se întrevada o diminuare a vitezei schimbarii. Aceste constatari cu privire la viitorul imediat ne determina sa apreciem ca ne aflam în pragul unei noi dimensiuni istorice, în care schimbarea nu mai este un semn de discontinuitate între perioade relativ stabile, ci devine o caracteristica dominanta în masura sa scoata în relief evenimente importante în domeniu. Ne îndreptam în directia unui „vârtej evolutiv” unde teama de viteza nu va trebui sa ne dea ameteli. Daca nu ar fi asa, locul nostru nu ar mai fi în centrul spiralei progresuluici s-ar deplasa treptat spre periferie, cu riscul de ane proiecta ca într-o centrifuga, spre lumi îndepartate.

Efectul produs de aparitia si raspândirea noilor si mai putin noilor mijloace d comunicare este acela de a extinde raza capacitatii de actiune individuala si colectiva , printr-o întrepatrundere de pietecare dau nastere unor oportunitati de confruntare cu realitati si situatii. Capacitatea de acontrola o situatie într-o continua schimbare presupune un salt calitativ cultural. Unul din obiectivele fundamentale ale acestei schimbari de optica trebuie cautat în noile tehnologii moderne pentru exploatarea la scara larga. Ansamblul inovatiilor tehnologice asteptate va permite înfaptuirea unor pasi înaite decisivi în domeniul calitatii vietii. Exemplul cel mai elocvent îl constituie familia de tehnologii caracterizate prin sigla C4I2, adica: Comanda, Control, Comunicatii, Calculator / Informatie, Inteligenta.meizul acestei familii de tehnologii constituie centrul propulsor al noilor mijloace de informare si ale viitoarei organizari a mijloacelor de comunicare în masa; toate acestea tind sa modifice în profunzime fiecare aspect al vietii noastre sociale si particulare.

În epoca actuala, inovatia tehnologica în domeniul comunicarii devine tot mai rapida, tot mai dependenta de cererea societatii. La ce ne putem astepta în anii ce urmeaza – produsele pe care le utilizam sunt pe cale de a deveni mai „destepte”, mai mici, mai ieftine, mai colorate, mai rapide.

Tehnologiile itelogente vor transforma fiecare masina sau dispozitiv într-o resursa inteligenta.nu e un scenariu SF. Viitorul a început deja.

Traim în era multimedia. Filmele, divertismentul, jocurile sunt elemenzâte care fac parte din viata noastra de zi cu zi. Cine îsi închipuia acum 20 de ani ca în câteva milisecunde vom putea accesa orice informatie de pe glob? Cine îsi închipuia acum 5 ani ca nu vom mai avea nevoie de combina audio pentru a asculta muzica? Au aparut alte noi aparate mai mici si mai performante: CD-player, DVD, iPod-urile, telefoane cu optiune de radio si TV, cu camera foto sau video.

Acum nu mai putem trai fara acest centru al informarii sau distractiei noastre – calculatorul. El poate deveni radio sau TV cu ajutorul placilor suplimentare TV tuner si radio tuner. Printr-o simpla apasare pe butonul unei telecomenzi calculatorul se transforma într-o adevarata statie multimedia.

Upgradarea unui PC va deveni în curând o joaca de copil.
E foarte posibil ca în câtiva ani fiecare dispozitiv electronic sa aiba o adresa de retea. Cu 5 minute înainte de a ajunge acasa, telefonul mobil cu activare voce si suport VoIP va seta termostatul de acasa la 200C, si va preîncalzi cuptorul, usa de la garaj se deschide automat televizorul porneste pe canalul dorit…

Acum se poate lucra fara cabluri aproape oriunde. Flexibilitatea oferita de lucrul fara cabluri (Wireless) este uluitoare. Acesta caracteristica face posibila schimbul de conectare între diferite retele mai simplu decât oricând. Odata creat un profil de conectare, trebuie doar selectata o locatie si toate se întâmpla automat. Televiziunea digitala a stârnit interesul publicului larg. Compania Focus Sat a anuntat ca va lansa la sfârsitul anului prima platforma de televiziune digitala din tara noastra. Modern, estetic, eficient: cabluri cu fibre optice, ecran cu cristale lichide sau cu plasma.

Clasamentul accesului la tehnologiile informatiei întocmit de U.I.T. cuprine 178 de tari. Se indica Suedia si Danemarca pe primele 2 pozitii, SUA pe locul 10. cel mai bun acces la Internet îl au Islanda si Suedia.
România se claseaza pe locul II pe o a III-a lista de acces(mediu).


Bibliografie:
1. *** reviste PC Magazin, 2005-2006
2. *** reviste PC World, 2005-2006
NOTA IMPORTANTA:
 ARTICOLELE PUBLICATE IN PAGINA DE REFERATE AU SCOP DIDACTIC SI SUNT ELABORATE IN URMA UNEI DOCUMENTARI SUSTINUTE. ESTE STRICT INTERZISA PRELUAREA ARTICOLELOR DE PE SITE SI PREZENTAREA LOR LA ORELE DE CURS. Referatele din aceasta sectiune sunt trimise de diferiti colaboratori ai proiectului nostru. Referatele va sunt prezentate pentru COMPLETAREA STUDIULUI INDIVIDUAL, si va incurajam si sustinem sa faceti si voi altele noi bazate pe cercetari proprii.

Referat trimis de: Prof. Ardeleanu Cornelia

REFERAT FIZICA | Telescopul optic

REFERAT FIZICA | Telescopul optic

REFERAT FIZICA | Cuptor cu creuzet pentru topire Al

REFERAT FIZICA | Cuptor cu creuzet pentru topire Al

REFERAT FIZICA | Influenta factorilor fizici

REFERAT FIZICA | Influenta factorilor fizici

REFERAT FIZICA | OCHIUL OMENESC – APARAT OPTIC

REFERAT FIZICA | OCHIUL OMENESC – APARAT OPTIC

REFERAT FIZICA | CONDENSATOARE ELECTROLITICE

REFERAT FIZICA | CONDENSATOARE ELECTROLITICE

REFERAT FIZICA | Iluzii optice

REFERAT FIZICA | Iluzii optice

REFERAT FIZICA | Istoria telescopului

REFERAT FIZICA | Istoria telescopului

REFERAT FIZICA | Instrumente optice specializate

REFERAT FIZICA | Instrumente optice specializate

REFERAT FIZICA | Un atom in spatiu

REFERAT FIZICA | Un atom in spatiu

REFERAT FIZICA | Instalatii electrocasnice

REFERAT FIZICA | Instalatii electrocasnice

REFERAT FIZICA | Lasere

REFERAT FIZICA | Lasere

REFERAT FIZICA | Energia eoliana

REFERAT FIZICA | Energia eoliana

REFERAT FIZICA | Calorimetrie

REFERAT FIZICA | Calorimetrie

REFERAT FIZICA | Avioanele

REFERAT FIZICA | Avioanele

REFERAT FIZICA | Despre seisme si consecintele lor

REFERAT FIZICA | Despre seisme si consecintele lor

REFERAT FIZICA | Executarea bransamentelor aeriene

REFERAT FIZICA | Executarea bransamentelor aeriene

REFERAT FIZICA | Principiul conservarii energiei

REFERAT FIZICA | Principiul conservarii energiei

REFERAT FIZICA  |Fotonul | Efectul fotoelectric

REFERAT FIZICA |Fotonul | Efectul fotoelectric

REFERAT FIZICA | Bomba cu neutroni

REFERAT FIZICA | Bomba cu neutroni

REFERAT FIZICA | Telefonul | Alexander Graham Bell

REFERAT FIZICA | Telefonul | Alexander Graham Bell

REFERAT FIZICA | Poluarea sonora

REFERAT FIZICA | Poluarea sonora

REFERAT FIZICA | TIPURI DE BAROMETRE

REFERAT FIZICA | TIPURI DE BAROMETRE

REFERAT FIZICA | STUDIUL TENSIUNII SUPERFICIALE A LICHIDELOR

REFERAT FIZICA | STUDIUL TENSIUNII SUPERFICIALE A LICHIDELOR

REFERAT FIZICA | Studiul efectului Seebeck

REFERAT FIZICA | Studiul efectului Seebeck

REFERAT FIZICA | DETERMINAREA COEFICIENTULUI DE VÂSCOZITATE AL UNUI LICHID CU VÂSCOZIMETRUL OSTWALD

REFERAT FIZICA | DETERMINAREA COEFICIENTULUI DE VÂSCOZITATE AL UNUI LICHID CU VÂSCOZIMETRUL OSTWALD

REFERAT FIZICA | Determinarea vitezei sunetului

REFERAT FIZICA | Determinarea vitezei sunetului

REFERAT FIZICA | Studiul propagarii caldurii

REFERAT FIZICA | Studiul propagarii caldurii

REFERAT FIZICA | Determinarea constantei Boltzmann

REFERAT FIZICA | Determinarea constantei Boltzmann

REFERAT FIZICA | Proiect “Automat de impachetat chibrituri”

REFERAT FIZICA | Proiect “Automat de impachetat chibrituri”

REFERAT FIZICA | Redresarea curentului alternativ

REFERAT FIZICA | Redresarea curentului alternativ

REFERAT FIZICA | Amplificarea

REFERAT FIZICA | Amplificarea

REFERAT FIZICA | Undele mecanice

REFERAT FIZICA | Undele mecanice

REFERAT FIZICA | Ultrasunetele

REFERAT FIZICA | Ultrasunetele

REFERAT FIZICA | Comanda releului prin calculator

REFERAT FIZICA | Comanda releului prin calculator

REFERAT FIZICA | Marie Curie si Pierre Curie

REFERAT FIZICA | Marie Curie si Pierre Curie

REFERAT FIZICA | ALBERT EINSTEIN

REFERAT FIZICA | ALBERT EINSTEIN

Filozofie

Filozofie

Geografie

Biologie de clasa 6

Lectie virtuala Drept

S-ar putea sa iti placa…

I. L. Caragiale | In vreme de razboi

Nuvela „În vreme de război” apărută în 1898 este o operă realistă cu adănci ecouri din sfera naturalismului.Tema acestei excelente nuvele desi autorul o subtitulase „Schită” este obsesia.Hangiul Stavrache, mostenitorul fratelui său, preotul Iancu din Podeni, plecat pe...

I. L. Caragiale | Nuvelele lui Caragiale | In vreme de razboi

Nuvelele lui Caragiale pun în lumină un Caragiale cu totul nou, diferit de marele dramaturg, atât de bine înzestrat pentru comic în comediile sale. În nuvele Caragiale se dovedeşte a fi un foarte bun analist al stărilor obscure ale subconştientului. Deci suntem în...

I. L. Caragiale | In vreme de razboi

Alaturi de Ioan Slavici, Caragiale este in literatura noastra creatorul nuvelei realist psihologice. Universului comic din piesele de teatru si schite i se substituie in nuvela “In vreme de razboi” dimensiunea tragica a existentei umane.Tema nuvelei este obsesia....